Abkhazija – država koju nećete pronaći na karti svijeta

Za zemlju između Kavkaza i Crnog mora čuli su tek malobrojni, a razlog je tome to što je nema na karti. Nekadašnja autonomna sovjetska socijalistička republika unutar granica Gruzije proglasila je nezavisnost 1992. godine, a priznali su je Rusija, Nikaragva, Venezuela i Nauru te Južna Osetija i Pridnjestrovlje

Međunarodne organizacije kao što su UN, Europska komisija, OESS, NATO, Svjetska trgovinska organizacija, Vijeće Europe i većina suverenih država priznaju Abhaziju kao dio Gruzije i podupiru njezin teritorijalni integritet, piše dnevnik.punkufer.hr.

a2 1 - Abkhazija – država koju nećete pronaći na karti svijetaGlavni je grad Abhazije Suhumi, primorski grad smješten na istočnoj obali Crnog mora. U vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza Abhazija je bila omiljenio ljetovalište i odmaralište zaljubljenika u prekrasnu prirodu, a Suhumi također vrijedi posjetiti. Ostaci rimskih zidina, utvrde i dvorci, kao i Besletski most iz 12. stoljeća te glasoviti botanički vrt s više od 5000 biljnih vrsta iz 1840. samo su neke od atrakcija tog grada.Oko 70 kilometara od Suhumija nalazi se planinsko jezero Rica. a3 - Abkhazija – država koju nećete pronaći na karti svijetaOsim što je samo po sebi prizor za pamćenje, i sama vožnja do njega preko Kavkaza pravi je spektakl. S pogledom na guste šume i vodopade turisti dolaze automobilima ili autobusima sve do 950 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi jezero, okruženo planinama koje se uzdižu i do 3500 metara. Ondje je i Josif Staljin imao jedan od od svojih ljetnikovaca (dača) uz jezero. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here