Darko Kovačević Daruvarac u nedjelju izlazi iz zatvora!

Darko Kovačević zvani Daruvarac (31), koji je na Općinskom sudu u Zadru, 10. siječnja ove godine, nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnoga premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, u nedjelju će biti pušten na slobodu

Riječ je o slučaju koji je izazvao nezapamćen interes javnosti, nakon objavljenih fotografija teških ozljeda koje je Kovačević zadao djevojci prošloga ljeta u lokalu “Chill Out” na zadarskoj Meladi, a o slučaju su se oglasile i brojne javne osobe te su se zbog njega čak najavljivale izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP), piše Slobodna Dalmacija.

Premda mu je presuda izrečena prije nepunih mjesec dana, nakon čega mu je pritvor produljen do pravomoćnosti presude, Kovačević uskoro izlazi na slobodu jer su istekli svi maksimalni rokovi u kojima može biti pritvoren za djelo za koje je zapriječena kazna do maksimalnih pet godina – a radi se o nanošenju teških tjelesnih ozljeda.

lg.php?bannerid=7224&campaignid=853&zoneid=454&OABLOCK=36000&OACAP=1&loc=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fnovosti%2Fcrna kronika%2Fclanak%2Fid%2F587803%2Fmuskarac koji je brutalno pretukao mladu zadranku u nedjelju izlazi na slobodu majka daruvarceve zrtve u suzama u strahu za zivot brojim dane i strepim ovo je cirkus&referer=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija - Darko Kovačević Daruvarac u nedjelju izlazi iz zatvora!

Određene iznimke

Daruvarac je nakon zločina bio uhićen te mu je istražni zatvor trajao sve do 14. prosinca prošle godine, što je činilo maksimalnih šest mjeseci, koliko netko može za nanošenje teških tjelesnih ozljeda biti pritvoren a da mu se ne izrekne nepravomoćna presuda.

Mjesec dana kasnije, 10. siječnja, takva presuda mu je izrečena te je dobio maksimalnih pet godina zatvora. Zakon o kaznenom postupku propisuje da se za kazne od 5 ili više godina zatvora odmah određuje istražni zatvor do pravomoćnosti, uz određene iznimke.

Majka žrtve u suzama

Vijest o mogućem puštanju 31-godišnjeg Darka Kovačevića Daruvarca na slobodu do pravomoćnosti presude, niti mjesec dana nakon što mu je izrečena bezuvjetna kazna od pet godina zatvora, još je jednom traumatizirala obitelj žrtve, 18-godišnje Zadranke. Njezina majka, Ana Gurlica ostala je zatečena tom vijesti, te je kroz suze rekla:

– Nitko me o tome nije obavijestio, no malo je reći da sam zbog toga utučena i iscrpljena. Ako se to ipak dogodi nakon svega, toliko o našoj državi. Ovo je cirkus. Što se više tu uopće može reći, sve je suvišno – rekla je kroz suze.

Iako nije vjerovala da bi se to moglo dogoditi, ipak, kako je rekla, od njegova odlaska u pritvor, zbog straha i traume kroz koju je prošla njezina obitelj, “broji dane”.

– Ne treba mi nitko ništa reći. U strahu za život sama brojim dane i strepim. Naravno da se bojimo. Riječ je o cirkusu. Po svemu sudeći on može slobodno šetati po Kalelargi za razliku od moje kćeri. Očito ćemo biti četvrta obitelj koja će zbog njega morati iseliti iz Hrvatske – poručila je Gurlica.

Zbog teškog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, prošlog ljeta u kafiću “Chill out” na Meladi, sutkinja Mitra Meštrović osudila ga je na pet godina zatvora te je odmah odveden u pritvor. Četiri i pol godine zatvora dobio je za napad, a deset mjeseci za prijetnju.

Takva produljenja do pravomoćnosti su ipak ograničena, i to pogotovo u slučajevima kada je tijekom dotadašnjeg postupka okrivljenik već iza rešetaka proveo maksimalan rok predviđen za to djelo, a što se u konkretnom slučaju i dogodilo – Kovačević je bio pritvoren 6 mjeseci.

Kod takvih slučajeva ZKP predviđa da se taj istražni zatvor može produljiti samo za 1/6 kod djela za koje je predviđena kazna do 5 godina. Također, premda su postojale pravne nedoumice da li se ova odredba treba primijeniti kod tzv. obligatornoga pritvora, odnosno slučajeva kada se pritvor produljuje po sili zakona zbog kazne od 5 godina ili veće, postoji i pravno shvaćanje Vrhovnoga suda iz 2016. prema kojem se ove odredbe nedvosmisleno primjenjuju i na ove slučajeve.

Rok za žalbu

Dakle, Kovačević je u istražnom zatvoru mogao provesti najviše još mjesec dana nakon nepravomoćne presude, a jedini način da se boravak iza rešetaka produlji bio je da se protiv njega u roku od tih mjesec dana donese pravomoćna presuda, uslijed čega bi on bio poslan na odsluženje petogodišnje kazne zatvora.

Naravno, kako se i sumnjalo, to zaista nije bilo realno, zato što je sud morao napisati presudu s obrazloženjem, dostaviti je strankama, koje zatim na nju imaju 15 dana za podnošenje žalbe, zatim dolaze odgovori na žalbe, zatim se elektronskom dodjelom odabire drugostupanjski (županijski) sud koji će odlučivati o žalbama te se na njemu zakazuje ročište…

Koliko smo uspjeli doznati, Općinski sud u Zadru je tek nedavno poslao presudu protiv Kovačevića te njemu i Državnom odvjetništvu još nije istekao dvotjedni rok žalbe. U nedjelju, pak, istječe mjesec dana koliko Kovačević može biti iza rešetaka.

Također kako neslužbeno doznajemo, a što do sada nije bilo poznato javnosti, Kovačević je odmah nakon nepravomoćne presude podnio žalbu na rješenje o produljenju istražnoga zatvora, a Županijski sud je žalbu usvojio te preinačio rješenje ograničivši trajanje istražnoga zatvora na maksimalnih mjesec dana.

Kovačevićev izlazak na slobodu, međutim, ne mora dugo trajati jer bi u trenutku kada, i ako, drugostupanjski sud potvrdi presudu mogao biti pozvan i na izdržavanje kazne. No, kako on uz hrvatsko ima i BiH državljanstvo, mogućnost da tu pravomoćnu presudu poželi izdržavati u susjednoj državi ipak postoji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here