EKSKLUZIVNO Mladen Latinac: Hrvatski kinološki savez godinama vara državu pranjem novaca i isplatama na crno!

Mladen Latinac

Hrvatski kinološki savez ne posluje sukladno važećim zakonima Republike Hrvatske, ne izdaju fiskalne račune za gotovinske uplate, plaćaju suce „na ruke“, financijska izvješća su u najmanju ruku čudna…

Zaključci su to naših brojnih sugovornika s kojima su članovi istraživačkog tima portala Megamedia razgovarali proteklih tjedana. Istražujući Hrvatski kinološki savez došli smo do šokantnih otkrića, ali i spoznali koliko je pravna država spora. U posjedu smo opsežne dokumentacije o poslovanju Hrvatskog kinološkog saveza ( u daljnjem tekstu HKS), brojnih prijava nadležnim institucijama kao što su Ured za udruge Grada Zagreba, Ministarstvo financija, Ministarstvo uprave, Ured državne revizije i sl.

sare branko - EKSKLUZIVNO Mladen Latinac: Hrvatski kinološki savez godinama vara državu pranjem novaca i isplatama na crno!
Branko Šare, predsjednik HKS-a

Kaznena prijava protiv Branka Šare i HKS-a

Temeljem ozbiljnih sumnji u nezakonito poslovanje, 28.prosinca prošle godine, podignuta je i opširna, detaljna kaznena prijava protiv HKS-a, poglavito predsjednika Branka Šare, dopredsjednika Mije Furija, tajnika Bojana Matakovića, svih članova Izvršnog odbora kao i svih članova Nadzornog odbora te Stegovnog suda, ukupno 15 osoba za koje podnositelji kaznene prijave drže da su odgovorni i upućeni u sumnjivo poslovanje HKS-a.
– Kao dugogodišnji član HKS-a, odnedavno sam počeo uočavati brojne nepravilnosti, odnosno nezakonitost, između ostalog, u financijskom poslovanju Hrvatskog kinološkog saveza. O uočenim nepravilnostima sam, između ostalog, putem otvorenih pisama upoznavao odgovorne osobe Hrvatskog kinološkog saveza, s prijedlogom da te nepravilnosti otklone, naveo je u kaznenoj prijavi Mladen Latinac, jedan od naših sugovornika koji je predsjednik Kinološke udruge “Trilj“, kao i EPAGNEUL BRETON KLUB HRVATSKA. h1 e1532795336709 598x1024 - EKSKLUZIVNO Mladen Latinac: Hrvatski kinološki savez godinama vara državu pranjem novaca i isplatama na crno!h2 e1532795358128 - EKSKLUZIVNO Mladen Latinac: Hrvatski kinološki savez godinama vara državu pranjem novaca i isplatama na crno!h3 e1532795376269 628x1024 - EKSKLUZIVNO Mladen Latinac: Hrvatski kinološki savez godinama vara državu pranjem novaca i isplatama na crno!h4 e1532795394991 - EKSKLUZIVNO Mladen Latinac: Hrvatski kinološki savez godinama vara državu pranjem novaca i isplatama na crno!h5 e1532795412377 - EKSKLUZIVNO Mladen Latinac: Hrvatski kinološki savez godinama vara državu pranjem novaca i isplatama na crno!h6 e1532795432308 - EKSKLUZIVNO Mladen Latinac: Hrvatski kinološki savez godinama vara državu pranjem novaca i isplatama na crno!Usput, zbog njegove prirodne radoznalosti i želje da utvrdi na koji način posluje HKS, njegova udruga izbačena je iz članstva te krovne organizacije!

Crne isplate i pranje novca

HKS, tvrdi Latinac, bitan dio svoje djelatnosti obavlja nezakonito, a neke i „na crno“.
– Riječ je o lažnom prikazivanju prihoda, odnosno ne prijavljivanju prihoda, čime je na strani HKS-a (i odgovornih osoba) počinjeno kazneno djelo utaje poreza, a radi se o znatnijim novčanim iznosima, čime se na godišnjoj razini sasvim sigurno pričini šteta na teret Državnog proračuna u iznosima od stotina tisuća kuna. HKS protivno važećim propisima posluje s devizama. U brojnim priredbama (izložbama pasa), čiji je organizator HKS izlagače se poziva na plaćanje u devizama/eurima, dok HKS sam tvrdi (a što proizlazi i iz njihovih financijskih izvještaja) da ne posluje s devizama. Pritom se devizne uplate prema mojim saznanjima ne evidentiraju na račune HKS-a, tvrdi Mladen Latinac, a svoje vrlo ozbiljne optužbe potkrjepljuje opsežnom dokumentacijom.
Prema njegovim riječima, na izložbama pasa sudjeluju kinološki suci koji za svoj rad dobivaju novčanu naknadu, a ta se naknada ne isplaćuje preko računa, nego se „na ruke“ čime se oštećuju sami suci, ali i Državni proračun RH.
Mladen Latinac u razgovoru za portal Megamedia navodi i kako se samim uvidom u financijska izvješća (za 2014. i 2015. godinu) nedvojbeno uočava da HKS nezakonito nije obveznik poreza na dobiti.
– HKS porez na dobit plaća 0% dok s druge strane prihode od prodaje robe i pružanja usluga na godišnjoj razini utržuje u iznosima od cca. 4 milijuna kuna! U tih 4 milijuna kuna su sredstva koja su prikazana kao prihod, bez ranije spomenutih „crnih sredstava, odnosno prihoda“. Evidentno je kako bi HKS trebao biti porezni obveznik i te vrste poreza, jer te djelatnosti obavlja samostalno, trajno i radi ostvarivanja dobiti ili drugih gospodarstveno procjenjivih koristi. Na taj način ne prijavljivanjem i neoporezivanjem je došlo do stjecanja neopravdanih povlastica na tržištu i nepripadne/nezakonite materijalne koristi, a sve na štetu Državnog proračuna u znatnim novčanim iznosima, navodi Mladen Latinac.
Sve navedeno je tek dio velike priče o HKS-u koji na način kako to opisuje Mladen Latinac posluje već godinama, a Istraživački tim portala Megamedia će u narednim nastavcima objaviti brojne detalje, ne samo o financijskom poslovanju HKS-a već i samom funkcioniranju ovog tijela javne vlasti, o načinu na koji je za predsjednika uopće izabran Branko Šare, o skrivanju informacija o stvarnom broju članova, o poslovanju kinološke udruge „Dalmatinski pas“ iz Zadra, o moćnicima koji stoje iza HKS-a i brojnim drugim detaljima. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here