Lucija Rožić: Sav novac predala sam Mirku Erstiću, a evo i dokaza

Sad već bivša voditeljica saniteta u zadarskom Zavodu za hitnu medicinu Lucija Rožići reagirala je na članak objavljen prije nekoliko dana te nam je dostavila dokumentaciju za koju tvrdi da dokazuje kako je novac preuzeo Mirko Erstić, zamjenik ravnatelja


Njezino reagiranje objavljujemo u cijelosti: “Dana 04.01. 2019.god. na web portalu mega-media.hr objavljen je članak pod naslovom “ ZAVOD ZA HITNU MEDICINU Zbog manjka od 51 tisuću kuna, Lucija Rožić dobila otkaz ! “, u kojem je iznesen niz neistinitih činjenica, zlonamjernih tvrdnji autora.

image 2 - Lucija Rožić: Sav novac predala sam Mirku Erstiću, a evo i dokaza

Sadržaj Vašeg članka sadrži informacije koje su netočne, te po svojoj naravi predstavljaju grube klevete iznesene protiv Lucije Rožić. Zato se zaključuje da cilj Vašeg postupanja nije informiranje javnosti istinitim informacijama, već da suprotno Zakonu o medijima, neosnovano nasrćete na čast i ugled i dostojanstvo Lucije Rožić, bez ikakve namjere da se najprije Vi, a potom i javnost informirate o istini.

Svjesno obmanjujete javnost tako da uopće niste utvrdili koji je razlog da je Lucija Rožić dobila otkaz ne potrudivši se temi pristupiti na način predviđen pravilima novinarske struke.

Zlonamjerna tvrdnja

Istina je da postoje samo dva sudionika ove afere i to Lucija Rožić, koja je u periodu od lipnja do listopada 2018.god. u više navrata predala drugom sudioniku afere zamjeniku ravnatelja Mirku Erstiću ukupno 51.515,00 kuna i to zapisnički uz popis paragon blokova što su i Mirko Erstić i Lucija Rožić potvrdili svojim potpisom i Mirko Erstić ovjerio službenim pečatom.

image 3 - Lucija Rožić: Sav novac predala sam Mirku Erstiću, a evo i dokaza

Točno je da je Lucija Rožić dobila otkaz zbog tzv. skrivljenog ponašanja radnika, ali nije točno da je razlog otkazu „nedostatak novca u blagajni“. Naime, nakon što je Lucija Rožić prijavila policiji saznanja da novac koji je predan nije uplaćen na žiro račun o tome je najprije informirala ravnatelja a potom je podnijela prijavu i policiji.

Nebriga ravnatelja za funkcioniranje sustava

Netočna je i zlonamjerna izjava ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Predraga Orlovića koja glasi:“ Novac primaju medicinske sestre i daju ga voditeljici Saniteta koja je dužna taj novac predati u blagajnu i razdužiti paragon blokove. Od prvog lipnja, kada je Lucija Rožić došla na to mjesto, novci nisu predani“. Ravnatelj Predrag Orlović rezolutno tvrdi da novci nisu predani iako ima saznanja i raspolaže činjenicama da služba računovodstva nije htjela preuzeti  novac i paragon blokove od Lucije Rožić.

image 4 - Lucija Rožić: Sav novac predala sam Mirku Erstiću, a evo i dokaza

Naime, kao ravnatelj Predrag Orlović je bio dužan ustrojiti rad službe saniteta na način da novac i paragon blokove koji je Lucija Rožić donijela u Upravu u računovodstvo isto i preuzme. Računovodstvo po nalogu Glavnog knjigovođe nije htjelo preuzeti novac i paragon blokove koji je Lucija Rožić donijela jer da „sustav nije usklađen i ne znaju kako će knjižiti doneseni novac“ pa su kako je naprijed navedeno u više navrata i novac i paragon blokovi predani Mirku Erstiću. Mirko Erstić je preuzeo ključ blagajne i nikada ga nije vratio blagajniku, ali je blagajnik sankcioniran na način da mu se mijenja postojeće radno mjesto (da li je to kazna što je rekao da je ključeve uzeo Mirko Erstić?).Naprijed navedena izjava ravnatelja pokazuje elementarno neznanje i nebrigu za funkcioniranje sustava.

Nakon što je protiv Lucije Rožić ravnatelj pokrenuo postupak izvanrednog otkazivanja ugovora o radu i to dok je bila na bolovanju zbog operacije noge, a istovremeno protiv drugog aktera ovog skandala nije pokrenut nikakav postupak, Lucija Rožić je navedeno postupanje prijavila DORH-u kao osnov sumnje za kazneno djelo korupcije.

image 5 - Lucija Rožić: Sav novac predala sam Mirku Erstiću, a evo i dokaza

Zakon je „erga omnes“ i za dva sudionika u jednom te istom postupku ravnatelj je dužan isto postupati.

Prijava protiv odgovornih zbog sumnji u koruptivne radnje

Točno je da Lucija Rožić nije željela davati nikakve izjave zbog postupaka u tijeku. Izjave koje daje ravnatelj uglavnom zlonamjerno imenuju i povezuju Luciju Rožić sa „nestankom novca“, a Mirka Erstića se spominje kao nekoga tko „rezolutno opovrgava“. Postavlja se pitanje što je ravnatelj Predrag Orlović utvrdio u provedenom otkaznom postupku. Ravnatelj je dobio na uvid ovjerene preslike i zapisnika i paragon blokova, a originali su predani policiji. Gdje su paragon blokovi i zapisnici predani Mirku Erstiću ravnatelj ne spominje. Naime, ne bi bilo prvi puta da dokazni materijali nestanu, pa upravo iz tih razloga Lucija Rožić jedini originalni primjerak koji joj je preostao nije predala ravnatelju već policiji. Međutim, ravnatelj se je poistovjetio sa nadležnim institucijama i pridajući sebi ovlasti kojih nema utvrdio da predane preslike nisu identične i to naveo  kao razlog otkazivanja ugovora o radu.

Točno je da je Lucija Rožić  o događanjima u zadarskom ZHM već javno istupala, i to početkom studenoga u emisiji “Provjereno” Nove TV, kojoj je dostavila dokaze da novac od zarade službe sanitetskog prijevoza nije uplatila u blagajnu, već ga je dostavila Orlovićevu zamjeniku Mirku Erstiću, ali ti dokazi nisu objavljeni. Kao ni „Provjereno Nove TV“ ni Vi se niste potrudili zatražiti dokumente koji su u posjedu  ravnatelja ZHMZŽ, ali ne nedostaje namjere da se naškodi ugledu Lucije Rožić objavljujući neargumentirane izjave ravnatelja.

Isto je tako Lucija Rožić prije više mjeseci Vama i policiji dostavila materijal iz kojeg je razvidno da ja ravnatelj vodio svoju suprugu na službeni put i platio joj apartman novcem poreznih obveznika, ali ni to nije objavljeno.Dokumentacije je predana i tada policiji.

Lucija Rožić se na postupanje ravnatelja u kojemu je on kao odgovorna osoba poduzeo mjere i radnje samo protiv nje, a ne i protiv Mirka Erstića žalila i Predsjedniku Upravnog vijeća gospodinu Slavku Mariću i pročelniku Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, ali nitko od njih nije uočio nejednakost u postupanju niti je smatrao potrebitim upozoriti nadležne institucije na to i takvo postupanje u kojemu se jedan sudionik u istom postupku stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na drugoga i to samo zato što je prijavio kazneno djelo kod poslodavca. Jedina koja je reagirala je Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović.

Time što ste dali medijski prostor i objavili neistine koje bez argumenata iznosi ravnatelj ZHMZŽ gospodin Predrag Orlović počinili ste nematerijalnu štetu povredom časti i ugleda, dostojanstva gospođe Lucije Rožić.

Općinski državni odvjetnik na Vaš upit odgovara „Državno odvjetništvo provodi izvide po kaznenoj prijavi protiv Lucije Rožić ali i po kaznenoj prijavi Lucije Rožić protiv drugih osoba….“ pa  ponovno postavljam pitanje ovaj puta Državnom odvjetništvu: zašto nije podnesena kaznena prijava protiv oboje sudionika u postupku, odnosno i protiv Mirka Erstića, zašto se kontinuirano u negativnom kontekstu kaznenih prijava i nestanka novca spominje ime Lucije Rožić, a drugi sudionik postupka namjerno prešućuje?

Temeljem odredbe čl. 41. Zakona o medijima zahtijevam ispravak objavljene informacije i ispriku urednika bez promjene teksta, na istom ili istovjetnom mjestu, na način da se iz naslova ispravka vidi kako se radi o ispravku objavljene informacije iz predhodnog članka uz ispriku glavnog urednika”.

Lucija Rožić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here