RUSKI OBAVJEŠTAJCI S ČELNICIMA HDZ-a BiH: Pripremljen plan za ostanak Dragana Čovića u Predsjedništvu BiH

Dragan Čović i Milijan Vaso Brkić prije dva mjeseca sastali su se sa ruskim obavještajcima, saznaje Žurnal.info iz međunarodnih sigurnosnih agencija. Sastanak je održan u jednom hotelu u blizini Trogira

Rusku delegaciju predvodio je Nikolaj Patrušev, bivši šef FSB-a (Ruske obavještajne službe) i jedan od Putinovih namjesnika za Balkan. S druge strane, navedeno je u informaciji sigurnosnih agencija, prisutni su bili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, te potpredsjednik HDZ-a Hrvatske Milijan Vaso Brkić, piše dnevno.ba.

„Tema sastanka bili su predstojeći izbori u BiH, te ponovni izbor Dragana Čovića za člana Predsjednišva BiH. Pored zadržavanja Dragana Čovića, cilj je bio i zadržavanje ruskog političkog, poslovno-gospodarskog i strateško obavještajnog interesa na području BiH i Hrvatske“, piše u dokumentu koji je u posjedu Žurnala.

Patrušev je tražio da Dragan Čović i Milijan Brkić zajedno s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović drže pod kontrolom premijera Hrvatske Andreja Plenkovića kojeg u ruskim krugovima smatraju „proameričkim čovjekom“. Čović i Brkić u hrvatskom Saboru imaju dovoljno odanih zastupnika, te na taj način mogu kontrolirati rad Vlade Republike Hrvatske.

Dragana Čovića, uz Milorada Dodika, Petrušev i službena ruska politika smatraju jednim od najodanijih suradnika na području BiH, te je posebno naglašeno da i HDZ Hrvatske, odnosno Miljan Vaso Brkić moraju poduzeti sve aktivnosti kako bi lider HZD-a BiH dobio još jedan mandat u Predsjedništvu BiH.

Nakon ovog sastanka je, prema saznanjima Žurnala, Milijan Vaso Brkić je u svojstvu zamjenika predsjednika HDZ-a Hrvatske izdao „naputak za rad na terenu za pripremu i provedbu izborne kampanje za predstojeće Opće izbore u BiH“.

Brkić i Čović su sa Petruševim i još najmanje dvojicom obavještajaca dogovorili i „jačanje veza grupacije političkih, gospodarskih i obavještajnih dužnosnika iz Hrvatske, koji su povezani sa Ruskom Federacijom. Tu je posebno istaknuta firma PPD Zagreb koja je jedan od glavnih partnera ruskog Gazproma na Balkanu. PPD je, pisalo se već ranije, u poslovnim odnosima sa Aluminijem Mostar kojeg kontrolira Dragan Čović. Kada je početkom prošle godine Aluminij potpisivao ugovor s Elektroprivredom BiH bankovne garancije im je odobrila ruska Sberbanka. Sudužnik Aluminija u Sber banci bila je kompanija PPD, koja je nedavno promijenila ime u Erdal d.o.o. Sarajevo. Osnivač ove kompanije je COAST LINE COMMODITIES LTD sa Malte, a u pitanju je kapital od milijun maraka. Upravo je firma PPD Zagreb još 2015. godine posudila 4,2 milijuna kuna HDZ-u Hrvatske, a molbu za posudbu, objavili su tada hrvatski mediji, potpisao je upravo Milijan Vaso Brkić. Posuđenim novcem financirana je kampanja današnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Na sastanku s Brkićem i Čovićem Petrušev je zatražio i pojačavanje kampanje za treći entitet, a jedan od zadataka koje je dobio Dragan Čović je i formiranje predstavništava županija koje kontrolira HZD BiH. Mjesec dana kasnije Dragan Čović je obznanio javnosti da će pojedine županije otvarati svoja predstavništva u inozemstvu.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here