SKANDAL NA ZADARSKOM SVEUČILIŠTU Koliko je porezne obveznike koštalo putovanje u Rusku Federaciju?

Sveučilište u Zadru predalo je prošle godine zahtjev za pridruženo članstvo u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) što je u lipnju i prihvaćeno

U rujnu ove godine održana je 23. sjednica Generalne skupštine UN Svjetske turističke organizacije u Sankt Peterburgu i to od 9. do 13. rujna. Među mnogim sudionicima, Sveučilište u Zadru predstavljale su Božena Krce Miočić i Gabrijela Vidić. Njihov put je u cijelosti podmirilo Sveučilište u Zadru što je uključivalo avionske karte i ostali prijevoz, noćenja u hotelu, hranu te međunarodne dnevnice. Taj podatak sam po sebi ne bi  ni po čemu bio sporan da nismo došli do informacija koje bacaju mrlju na angažman u Ruskoj Federaciji.

Redakciju portala Megamedia kontaktirala je skupina nezadovoljnih studenata koji tvrde kako je na put u Sankt Peterburg išla i kćer Božene Krce Miočić te da je sam put trajao dvostruko dulje od predviđenog. Kao dokaz svojim tezama studenti su nam predočili fotografije na kojima se vidi da je doista na put u Rusku Federaciju išla i Lukrecija Miočić koja je, očito, sudjelovala u radu UNWTO iako nema nikakve veze sa Sveučilištem u Zadru?! Također su nam dostavili službenu obavijest Božene Krce Miočić u kojoj informira svoje studente kako će biti na službenom putu od 9.9.2019. do 19.9.2019. Dakle, ne pet već punih deset dana.

krce2 - SKANDAL NA ZADARSKOM SVEUČILIŠTU Koliko je porezne obveznike koštalo putovanje u Rusku Federaciju?
Gabrijela Vidić i Lukrecija Krce Miočić na fotografiji iz Ruske Federacije sa akreditacijama

Temeljem dobivenih informacija, pokrenuli smo besplodnu prepisku sa Sveučilištem u Zadru, odnosno Uredom rektorice Dijane Vican. Zanimalo nas je zašto je na put u Rusku Federaciju išla i Lukrecija Miočić, kćer Božene Krce Miočić, tko je platio njezin put, smještaj, hranu i ostale troškove. Također smo zatražili odgovore na pitanja koja se odnose na potrebu samog članstva kao i troškove koji proizlaze iz tog članstva. U odgovorima potpisanim samo sa „Ured rektorice“ iščitavamo kako godišnja članarina iznosi 2.450,00 EUR.

fax1 - SKANDAL NA ZADARSKOM SVEUČILIŠTU Koliko je porezne obveznike koštalo putovanje u Rusku Federaciju?
Iz Ureda rektorice smo dobivali zbunjujuće odgovore s ciljem uskraćivanja informacija

Doznajemo tako i da su  Sveučilište predstavljale izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić i dr. sc. Gabrijela Vidić, znanstvenice čije je područje istraživanja vezano za  turizam i na čiju inicijativu je ovo članstvo i pokrenuto. O činjenici da je akreditaciju za sudjelovanje imala i kćer Božene Krce Miočić, Ured rektorice nema pojma. Na naše inzistiranje da nam dostave podatke koliko su koštali troškovi putovanja, boravka, dnevnica, nepoznata osoba koja se sa službenog maila predstavlja kao „Ured rektorice“ odgovara sljedeće: „S obzirom da se u Vašim pitanjima pozivate na anonimne studente i na Vaše “spoznaje” o astronomskim iznosima procijenilo smo da bi moglo doći do subjektivnog elementa zloupotrebe pa u tom slučaju imamo pravo uskratiti informaciju koju ste zatražili.“.

fax2 - SKANDAL NA ZADARSKOM SVEUČILIŠTU Koliko je porezne obveznike koštalo putovanje u Rusku Federaciju?
Što krije Sveučilište u Zadru koje se financira iz džepova građana, poreznih obveznika?

Kad već spominjemo astronomske iznose, treba znati da se troškovi putovanja odnose na cestovni prijevoz od Zadra do Zagreba te avionski od Zagreba do Sankt Peterburga. Prosječne cijene povratnih letova na navedenoj relaciji po osobi iznose oko 9.000,00 kuna, a noćenje u hotelu sa četiri zvjezdice oko 900,00 kuna. Dakle troškovi boravka u trajanju deset dana za dvije osobe koštale su otprilike 18.000,00 kuna, a kad se tome pridruže troškovi puta i dnevnica, dolazimo do iznosa od 40 tisuća kuna. Obzirom da Sveučilište u Zadru krije podatke, ne možemo znati tko je platio troškove puta i boravka kćeri Božene Krce Miočić kao što ne možemo znati je li cifra od 40 tisuća kuna konačna ili je možda daleko viša?

Naravno, „Ured Rektorice“, ma tko to bio/bila, prekršio je zakon uskraćujući informaciju koja je javna i mora biti dostupna. Obzirom na činjenicu da se Sveučilište u Zadru financira novcima poreznih obveznika, transparentnost rada je izuzetno važna. U suprotnom se stvara percepcija o Sveučilištu u Zadru kao koruptivnoj znanstvenoj ustanovi. (NASTAVLJA SE…)

krce1 - SKANDAL NA ZADARSKOM SVEUČILIŠTU Koliko je porezne obveznike koštalo putovanje u Rusku Federaciju?
S Boženom Krce Miočić i Lukrecijom Miočić je u Sankt Peterburgu bila i Gabrijela Vidić (prva s lijevo)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here