U općinskom poduzeću “Vir održavanje” d.o.o. 16 radnika dobilo otkaz!

Radnici komunalne tvrtke “Vir održavanje” d.o.o., njih šesnaestero, prošli tjedan dobili su izvanredni otkaz

Direktor i potpisnik otkaza Marino Radović, mag.oec., tvrdi kako je odluka o njima zaslužena i zakonita, a radnici predvođeni Tomislavom Kišem iz Novog sindikata govore suprotno, piše Zadarski list.

– Direktoru tvrtke, ali i načelniku Općine Vir uputili smo obavijest da su nam se radnici koji su dobili izvanredni otkaz obratili i da ćemo ih zastupati u zaštiti njihovih prava. U obrazloženju otkaza navodi se nezakoniti štrajk, a mi kažemo da ga nije bilo, već da se radi o nezadovoljstvu radnika koje nitko nije htio saslušati, kaže Kiš dodajući kako je iz samog obrazloženja razloga otkaza jasno da je direktor zauzeo stav suda jer je sam proglasio da se radi o nečemu što je nezakonito.

– Cilj nam je radnike vratiti na posao i zaštititi njihova povrijeđena prava, a poručujemo direktoru i načelniku Općine da je uvijek bolji dijalog i rješenje problema u razgovoru. Ovi otkazi nisu utemeljeni na Zakonu o radu i još uvijek se mogu na miran način povući. Krajnji rok za odgovor na naš zahtjev je 15 dana, a ukoliko ga do tada ne dobijemo ili bude negativan, poduzet ćemo daljnje korake. Ukoliko žele boj, mi smo spremni, ali i sigurni u pobjedu jer uprava društva neće pregovarati s obezglavljenim radnicima, već sa stručnjacima koji imaju podosta utakmica u nogama. Osim toga, pravda uvijek na kraju pobijedi, poručuje Kiš dodajući kako očekuje razuman postupak i poziv na razgovor radi mirnog rješenja.

Direktor Radović, međutim, ostaje pri svom stavu- da je riječ o nezakonitoj obustavi rada od strane 16 djelatnika koji su tim postupkom htjeli izvršiti pritisak na upravu.

– U subotu su me dočekali u skladištu i rekli da žele razgovarati. Odbio sam takav način postupanja i pozvao ih da razgovaramo kao i do sada, jedan po jedan, što su oni odbili, kao i tri moja poziva da se vrate na posao i to u 28. i 30 travnja te 2. svibnja. Kad su sve to odbili, dobili su izvanredni otkaz, kaže Radović, a na naš upit o čemu su htjeli radnici razgovarati i koji je razlog obustave rada odgovorio je kako mu nije poznato.

Istaknuo je kako je otkaz dobilo 16 radnika koji su se potpisali na papir na kojem je stajalo da obustavljaju rad. No radnici tvrde kako takvo što nisu potpisali, već da su svoj potpis stavili na papir na zahtjev jednog inženjera da se potpišu svi oni koji žele razgovor s direktorom. Tvrde da im je potom na potpis nuđen drugi papir na kojem su bila sva njihova imena, uz naznaku da obustavljaju rad, što su oni odbili potpisati.

– Direktor Radović imenovan je prošle godine, nakon što je njegov prethodnik otišao u mirovinu. Radi se o vrlo sposobnom ekonomistu s rektorovom nagradom koji je bio i asistent na fakultetu, a srednju školu završio je s odličnim uspjehom. On je uveo neke novitete, odnosno unaprijedio je i modernizirao poslovanje, uveo bolju kontrolu radnih sati, sistem nagrada i kazni te mogućnost uporabe dregera ukoliko se posumnja da je radnik na posao došao u alkoholiziranom stanju. Taj red i disciplina očito su nekima zasmetali. Što se tiče materijalnih prava, moram istaknuti da takve nitko u istoj branši nema u Hrvatskoj, kaže Kapović dodajući kako osim solidnih plaća radnici imaju i niz drugih pogodnosti kao što su darovi za djecu za Uskrs i Božić u iznosu od 600 kuna po djetetu, bonove u vrijednosti od 400 kuna za sebe te još dodatnih 2500 kuna za Uskrs, Božić i za vrijeme kad su na godišnjem, a što je na godišnjoj razini 7500 kuna, poručuje Kapović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here