Zašto se Renata Bek plaši novinara?

Dugogodišnja ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije, Renata Bek ne voli raditi po zakonu

Kad može, zaobilazi zakonima propisanu proceduru, a teško joj pada ako novinari krenu istraživati poslovanje Doma zdravlja Zadarske županije gdje je davnih godina kao članica HSLS-a imenovana ravnateljicom po političkoj liniji, neki bi danas rekli uhljebljena.

Istraživački tim portala Megamedia već neko vrijeme prati što se događa u Domu zdravlja Zadarske županije i postoje osnovane sumnje da je ravnateljica Renata Bek namještala brojne natječaje, bilo da je riječ o zapošljavanju, bilo da je riječ o nabavi proizvoda i usluga. U svrhu opsežnog novinarskog istraživanja, krajem veljače smo ravnateljici Renati Bek poslali Zahtjev za pristup informacijama u svezi tri povezane tvrtke obzirom da imamo  dokumentaciju da je prilikom nabave, kupovine došlo do teškog kršenja zakona, o čemu ćemo izvijestiti javnost u jednom od nastavaka ove skandalozne priče.

Gotovo dva mjeseca kasnije, poslali smo joj još jedan upit, ali ovaj put se odnosio na sumnjivu nabavku dentalnog materijala obzirom da smo u posjedu vrlo opširne dokumentacije iz koje proizlazi da puno toga nije u redu. Umjesto da nas eventualno razuvjeri pružanjem informacija iz koje bi možda bilo razvidno da se ipak poštivao zakon, Renata Bek, odnosno njezina službenica za informiranje donijela je Rješenje kojim se odbacuje Zahtjev za pristup informacijama s obrazloženjem  da smo u kratkom vremenskom razdoblju (čitaj:dva mjeseca!!!) poslali drugi zahtjev kojim se traži velik broj informacija čime, eto, dolazi do opterećivanja rada i redovitiog funkcioniranja ustanove?!

Začuđeni nezakonitim rješenjem, kontaktirali smo ravnateljicu Bek koja je našem novinaru izjavila sljedeće.
Iz Vašeg Zahtjeva vidim zle namjere!, kazala nam je Renata Bek.
Kakve zle namjere?, pitali smo.
Objavili ste da je natječaj za stomatologinju Katarinu Artuković namješten, odgovara Renata Bek.
Zar nije?, pitamo. Slijedi šutnja s druge strane telefona.
Vi gospođo Bek namještate natječaje, a da mi o tome prvi pišemo, ne bih se čudio Vašoj reakciji, no godinama mediji pišu o tome u Vašoj ustanovi. Namještate natječaje i tvrtkama. Uostalom, ako mislite da ne pišemo istinu, tužite nas, govorimo joj.
Razmišljala sam o tome, spremno će Renata Bek.
Nemojte razmišljati, tužite! Na sudu ćemo dokazati tko govori istinu, a tko ne, odgovaramo ravnateljici Bek i par trenutaka kasnije završavamo razgovor.

Dakle, Renata Bek ne želi dati informacije o nabavci dentalnog materijala. Zašto? Ako je sve sa nabavkom dentalnog materijala u redu, u njezinom je interesu osim i same zakonske obaveze da pruži informacije i tako umanji percepciju o možebitnim korupcijskim poslovima. No, očito nešto nije u redu, a nama ne preostaje ništa drugo nego objaviti podatke koje imamo te se žaliti Povjerenici za informiranje. I da. Čekati da nas Renata Bek tuži, pa da onda na sudu dokazujemo istinu! (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here