9. Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa u Ninu

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina, dana 20. i 21. lipnja, održat će se 9. Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa u Ninu.

Kao i proteklih godina, suorganizatori su O. Š. „Petar Zoranić” i Dječji vrtić „Morska vila”. Manifestacija se temelji na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa iz 9. stoljeća, koju je engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvao najmanjom katedralom na svijetu.

Zbog prikazivanja magične igre sunca, svjetla i sjene unutar crkve česte su usporedbe sa Stonehengeom. Njezin poseban odnos sa suncem vidljiv je iz svjetlosne komunikacije, gdje sunce crkvu koristi kao sunčev sat i kalendar.

Prema srednjoeuropskom vremenu u Hrvatskoj je početak suncostaja (solsticija) 21. lipnja u 6.24 sati. Tijekom jutra, između 10.30 i 12.30 sati u središnjoj apsidi crkve na prvi dan ljeta, 21. lipnja, odnosno na ljetni solsticij može se pratiti rađanje prve sunčeve zrake.

Upravo je stoga promatranje igre svjetla i sjene izniman doživljaj za djecu i odrasle, znanstvenike i sve posjetitelje. Uz ljepotu igre svjetla i sjene u uistinu spektakularnom mini- zdanju, ali i uzbuđenju upravo započetog ljeta, jedinstveni festival ima sve više poklonika koji uživaju u igri svjetla i sunca, sudjeluju u kreativnim radionicama i slušaju zanimljiva znanstvena i stručna predavanja te promatraju zvjezdano nebo pomoću teleskopa.

Prvog dana ljeta slavi se i Svjetski dan glazbe, stoga vas u Ninu očekuje glazbena poslastica s ninskim tamburaškim orkestrom KUD-a “Branimir” Nin, nastup ninskih mažoretkinja, a završetak festivala obilježit će koncertom „Pozdrav ljetu” – Paula i Đelo Jr. Jusić. (ezadar.rtl.hr)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here