AFERA Josko Roščić i Zlatko Ževrnja nezakonito dodijelili koncesiju na lučicu u Baškoj Vodi?

Je li Općina Baška Voda nezakonito dodijelila koncesiju na pomorsko dobro (luka) i tako oštetila općinski proračun za milijune kuna?

Kruno Žulj

Poduzetnik Kruno Žulj tvrdi da ima brojne dokaze koji idu u prilog tezi da je natječaj bio nezakonit kao i sama odluka o dodjeli koncesije te očekuje poništenje natječaja zbog brojnih neregularnosti.
– Prijedlogom odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – marine i u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja, općina Baška Voda dala je koncesiju 7.travnja ove godine zajednici ponuditelja: Turističko sportska Luka Baška Voda d.o.o. i Gradina – Baška Voda d.o.o.. Koncesija je dodijeljena na osnovu ponude od 11 milijuna kuna za stalni dio koncesijske naknade i investicijskog ulaganja od 54,5 milijuna kuna dok je ponuda moje tvrtke Grassor d.o.o. iznosila 23 milijuna kuna za stalni dio koncesijske naknade te dodatnih 12 milijuna kuna za investicijsko ulaganje, objašnjava nam Kruno Žulj.

Izgradnja zgrade lučice započeta je još u prosincu 2014. godine temeljem lokacijske dozvole, a građevinska dozvola ishodovana je gotovo godinu dana kasnije, u studenom 2015. kada je objekt već bio pri završetku. Zašto građevinske radove inspekcija nije zaustavila, nije poznato.

Prema njegvoim riječima, takvu ponudu je formirao jer je u natječaju bilo naglašeno da se investicijsko ulaganje odnosi isključivo na objekt u lučici. Ponuda tvrtke Grassor d.o.o. bila je sastavljena na osnovu izračuna da se ulaganja trebaju rasporediti na završetak i opremanje objekta u lučici (10 milijuna kuna) i na uređenje parkirališta (2 milijuna kuna).
Zanimljivo, obe koverte s ponudama bile su rasparane i otvorene prije formalnog otvaranja ponuda, a kada su predstavnici tvrtke Grassor d.o.o. zatražili da se taj detalj stavi u zapisnik sumnjajući u regularnost, u općini Baška Voda su to odbili optužujući lokalnog poštara da je on to učinio?!
– Gledajte, ponuda koju je prihvatila Komisija te Županijska skupština na čelu sa županom Zlatkom Ževrnjom ne drži vodu jer bi njihova najava ulaganja od 54 milijuna kuna značila da će po jednom kvadratu uložiti deset tisuća eura, a to je apsurdno. Sve upućuje na to da se prije samog otvaranja ponuda unaprijed znalo tko će dobiti koncesiju, kazao nam je Kruno Žulj.

U prosincu 2016. načelnik Josko Roščić putem medija poziva premijera Andreja Plenkovića da u travnju 2017. dođe na otvaranje marina i objekta koji se uglavnom gradio bez dozvole…

Načelnik općine Baška Voda Josko Roščić za medije tvrdi da nema ničeg spornog. Kaže da je sve napravljeno po zakonu, a da tvrtka Grassor d.o.o. nije imala valjanu dokumentaciju, aludirajući pritom na obrazac JOPPD. Međutim, Kruno Žulj odlučno odbacuje da je natječajna dokumentacija njegove tvrtke bila manjkava objašnjavajući kako je je JOPPD obrazac bio iz siječnja, a ne iz veljače jer se inače ne bi vidjeli podaci o uplati osobnih dohodaka. – Kontaktirali smo više financijskih stručnjaka koji su potvrdili da JOPPD mora biti iz mjeseca siječnja, ali to je bio samo dio farse kako bi se naša ponuda smatrala nevažećom.
Prema informacijama kojima raspolaže portal Megamedia, općinske tvrtke kojima je dodijeljena/produžena koncesija su posljednjih 12 godina uplatili Županiji svega 636 tisuća kuna, a u isto vrijeme su po kvadratu korisnicima naplatili tisuću kuna!
– Iz svega proizlazi da je sam natječaj od početka bio samo farsa koja je davno prije dogovorena i provedena u djelo. Natječaj su morali dobiti oni koji su ga dobili i da je itko ponudio i sto milijuna kuna, ne bi dobio natječaj jer se isti pripremio isključivo za njih. Ponude navedenih su, naglašavam, došle otvorene i kao takve nisu mogle biti uzete u obzir. Postavljam sebi pitanje ima li smisla u ovakvoj državi raditi i ulagati jer su sve sfere društva prožete sitnim interesima lokalnih moćnika koji se ne ustručavaju kršiti zakone niti zloupotrijebiti svoje funkcije isključivo za svoju korist, kazao nam je razočarani Kruno Žulj.
Sasvim je izvjesno da će natječaj biti poništen isto onako kako je poništen i natječaj za  plažu Zlatni Rat na Braču, a što ne ide u prilog Zlatku Ževrnji koji se upravo zbog te plaže morao oprostiti s viosokom politikom. Upravo je slučaj Baške Vode svojevrstan pokazatelj kako se manipulira pomorskim dobrom po sličnom modelu – modus operandi. Očito nije važno čija je ponuda zdravija, kvalitetnija. Bitno je da koncesije dobivaju podobni. Tako je bilo sa Zlatnim Ratom, a očito se slično događa i u Baškoj Vodi. Kruno Žulj neće stati dok pravdu ne istjera na vidjelo, potvrdili su nam to njegovi najbliži suradnici. Ukoliko se dokaže da je Josko Roščić pogodovao prilikom dodjele koncesije, bit će to i njegov politički kraj u općini kojom vlada pune 24 godine.

Tim financijskih stručnjaka analizirao je slučaj dodjele koncesije čiji nam je predstavnik dostavio tzv. „slabe točke“:
– Koverte su bile rasparane i otvorene: u točkama 5.1. i 5.2. predmetne Dokumentacije za nadmetanje u postupku davanja koncesije od 28.02.2017. stoji „ponuda se dostavlja u zatvorenoj omotnici…“.
– razlozi za isključenje ponude (točka 3. Predmetne Dokumentacije):
Da li su ponuditelji dostavili lažne podatke (točka 3.1.3.)?
U bilanci stanja dosadašnjeg korisnika koncesije TŠLBV d.o.o. za 31.12.2016. stoji da dugotrajna imovina iznosi 6,370 milijuna kuna i ukupna imovina (aktiva) 8,252 milijuna kuna, a u Studiji – prilog 1 Investicije (str.38) stoji da je prethodno uloženo cca. 38,823 milijuna kuna ili sveukupno s PDV-om 48,529 milijuna kuna. Gdje su iskazana navedena ulaganja, u čijoj bilanci i tko je platio PDV?
– Obvezan sadržaj Studije gospodarske opravdanosti (točka 5.1.8. predmetne Dokumentacije):
* ponuditelji nisu ispoštovali i obradili poglavlje:“Postojeće stanje lokacije (gdje je trebalo biti navedeno tko je i što dosada ulagao, pod kojim uvjetima…) Sukladno tome, planirana investicija trebala je samo obraditi dinamiku ulaganja i troškove za neizgrađene djelove marine, a ne navoditi da ukupna investicija iznosi 54 milijuna kuna
* na str.7. piše da „ulaganja u koncesiju do kraja reprezentativne 3-će godine poslovanja: 54.533.615,84 kn“ što nije istina. Također piše da parkiralište ima 210 mjesta. Međutim, u natječajnim uvjetima, od kojih je i lokacijska dozvola iz 2014. godine, stoji da kapacitet parkirališta ima 87 mjesta (od toga 5 za invalide)
* Na str.26. piše „vezovi, komunalni 140 + komercijalni 130“, a u natječajnim uvjetima piše da je riječ o marini s maksimalnim brojem od 130 vezova, pa je pitanje o kojoj marini je riječ i treba li Studija utjecaja na okoliš, ako prelazi 130 vezova?!
– Osvrt na zaključak od 6.travnja 2017.:
* u prvom poglavlju već i županija konstatira da ponuda nije bila dobra pa je treba pismeno objasniti i dopuniti?!
* u drugom poglavlju zaključka piše da „Studija gospodarske opravdanosti“ nije obuhvatila obavezni sadržaj sukladno točci 5.1.8. Dokumentacije za nadmetanje, pa je ponudu trebalo odbaciti
* u podnescima ponuditelja od 7.svibnja 2017. (odvjetnik Boris Ivančić) piše: „Sukladno zaključku Naslova od 6.svibnja 2017. „na dijelu k.o. Bol, predio Zlatni Rat, Općina Bol?!?!?
* pojašnjenje da je „pod stara ulaganja“ ponuditelj podrazumijevao ulaganja poduzeta tijekom ranije važeće dokumentacije je problematično. Naime, ako je to tako, zašto onda ponuditelj u iznosu planiranih ulaganja po novoj Studiji navodi da je ukupni iznos investicije 54 milijuna kuna kada to nije istina?
* u priloženoj tablici navode se brutto iznosi i netto ulaganja (iznosi s PDV-om), a u Dokumentaciji za nadmetanje, točka 5.1.8. stoji „ukupna vriejdnost investicije koja se planira studijom…“ mora biti iskazana u kunama bez PDV-a, pa je sama Studija nevažeća i zbog ove činjenice.
* iako je to formalno, i u Studiji i u privicima uz očitovanje na zaključak, većina novčanih iznosa se ne piše kao što je to zakonom propisano, odnosno novčani se iznosi pišu u kunama, sa zarezom i dva decimalna mjesta (npr. 4.567,00), a ne 4.567 kao što je to učinio ponuditelj Turističko sportska Luka Baška Voda d.o.o.

[envira-gallery id=”72670″]

13 KOMENTARI

  1. Lopov Copida nastavlja sa svojim kriminalnim radnjama u suradnji svih udbaskih veza sa rivijere i zupanije.Sve sta se radi u Baskoj Vodi je privatna prcija koju je par familija stvorila na celu sa serifom.Kad kaze da je postar otvorio kuverte to samo govori o njegovoj sestri koja je to radila godinama dok je radila u baskovoskoj posti,citajuci tudu postu.Onda bi kolega na tomosu osa u borovinu i sve pobaca da se zametnu tragovi.Sta se Kruno cudis pa znas ti najbolje kako on funkcionira”A di sam ja u tome”.Svi znaju ko je on a samo rijetki koji ne ovise o njemu progovore.Prodalo se po mista za saku eura i lizu mu guzicu i uvlacu se stojeci u redu isprid opcine.Ovce je lako kontrolirat sa dva tri ovcara,spijuna koji svakodnevno po kaficima osluskuju bilo naroda.Doc ce i njemu kraj,virujte mi i to vrlo brzo.

  2. svakom je dosa kraj pa ce i tebi roscicu!a ni zet Joze Vranjes nece bolje ti proc.ozna sve dozna,u bajbukanu ces lagano!a mirjana ce ti kroz celiju cistin nokte!

    • Josko Roscic je mali mulac koji je bio malo zakinjen u mladosti.Malo mu je nedostajalo samopouzdanja pa , pa i novaca naravno , pokusava sada nadoknadit izgubljenu mladost, jadnostavno se nije snasao kao momak .Sad isti taj isfrustrirani josčić pokusava prevarit, opljačkat, biti opasan, ucjenjivati zajedno sa svojim mulcima ili ti ga potrčkalima.Svoje frustracije pokaziva ili prokaziva izlažući svoju kćer među hdz ovsku bandu, među vukove, a kćer nemože sama nosit toliki teret i pola prebaciva na Jozu Vranješa poznatog prepotentnog dečka sa zelenke koji se je u politici okušao i postao predsjrdnik mjesne zajednice.Taj čin mu je osigurala susjeda gđa Lončar arhitektica , ali na kraju Joze vara sve ljude sa liste pa i spomenutu damu i njenu obielj.Što reći na kraju nego ” NAŠLA TIKVA ČEPINU”

  3. Turist sam u Baškoj Vodi godinama….strašno je što se tamo dešava.Kako nikada Uskok nije posjetio lokalnog šerifa i koncesionara na sve što se dešava u tom mjestu. Kupljen je i od lokalnog pekara…zamislite…naš čovjek imenom i prezimenom Zef Picolaj….probajte prebrojati njegove pekarnice u Baškoj vodi…ma više ih je nego Mlinarovih u cijeloj Hrvatskoj. A što reći osim da su banda pod pokroviteljstvom likalnog HDZ-a čiji sam na žalist član.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here