Čovićev franjevac stopira otvaranje doma koji je platila hrvatska Vlada

Političke igre Dragana Čovića i njegov tajni pakt s franjevcem Andrijom Jozićem o opstrukciji otvaranja Doma za stare i nemoćne na Ramskom jezeru – i to zato što je na vlasti u općini Čovićev protivnik iz stranke HDZ 1990. – platili su hrvatski porezni obveznici

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine koji na nedavnim izborima nije uspio postati član Predsjedništva BiH, a u međuvremenu se i javno eksponirao kao veliki saveznik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, mogao bi uskoro postati žrtva svojih vlastitih političkih igara, prenosi vijesti.ba. Tjedniku Nacional su se obratili izvori iz Hercegovine koji tvrde da Dragan Čović stoji u pozadini opstrukcije vrijednog projekta otvorenja Doma za starije osobe na Ramskom jezeru i to samo zato što bi se uspješnost projekta pripisala njegovom političkom protivniku, načelniku Općine Prozor-Rama Jozi Ivančeviću, koji dolazi iz stranke HDZ 1990.

Ta priča za Hrvatsku možda ne bi bila zanimljiva da u pitanju nije novac hrvatskih poreznih obveznika jer je riječ o domu u čiju je izgradnju značajan dio sredstava, čak 3,3 milijuna kuna, uložila hrvatska Vlada i to najvećim dijelom još u vrijeme premijera Zorana Milanovića. Stvar je tim zanimljivija što iza projekta izgradnje doma stoji franjevačka udruga “Kuća mira”.

Puni naziv udruge je Humanitarna organizacija Kuća mira Franjevačkog samostana Rama-Šćit. Ta je udruga vlasnik dvije trećine Doma koji je registriran kao Javna ustanova Dom za stare i nemoćne osobe Rama, dok je vlasnik jedne trećine Općina Prozor-Rama kojoj je na čelu Jozo Ivančević. Dom koji se nalazi na samoj obali Ramskog jezera, a izgleda poput hotela koji pruža fantastičan pogled, već je tri godine gotovo u potpunosti dovršen i spreman za useljenje stanara, starijih i nemoćnih osoba kojima je potrebna tuđa njega, ali dovršetak i otvorenje doma te zadnje tri godine se opstruira – i to, kako tvrde Nacionalovi izvori, otkad je na mjesto predsjednika “Kuće mira” došao fra Andrija Jozić.

Politički element cijeloj priči daju informacije da je upliv u dolazak fra Andrije Jozića na to mjesto imao upravo Dragan Čović i da njih dvojica u međusobnom dogovoru opstruiraju projekt.

Nacional je za te tvrdnje dobio potvrdu od načelnika Prozor-Rama da upravo fra Andriju Jozića i Dragana Čovića smatra najodgovornijima za zaustavljanje otvorenja Doma. Da postoje ozbiljni problemi zbog kojih će morati reagirati i Vlada Republike Hrvatske te da su već zaprijetili traženjem povrata uloženih sredstava potvrdili su Nacionalu i iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u čijoj je ingerenciji financiranje projekta.

Iz tog su ureda, doduše, rekli da će zaprijetiti zahtjevom za povrat sredstava tek nakon što su primili Nacionalov upit s pitanjem tko će odgovarati zbog toga što utrošeni novac hrvatskih poreznih obveznika već godinama stoji blokiran, i to, kako se ispostavilo, zbog politički motivirane samovolje jednog fratra. Naravno, ta je situacija i za HDZ i za Ured kojem je na čelu HDZ-ov Zvonko Milas vrlo neugodna jer znači da moraju pozivati na odgovornost svoje vlastite saveznike u Bosni i Hercegovini. No situacija je postala toliko ozbiljna da je čak i taj Ured zaprijetio:

“Dom za stare i nemoćne osobe Rama što prije treba biti stavljen u funkciju. U slučaju nemogućnosti postizanja dogovora suvlasnika Doma oko upravljanja istim, Ured će sukladno zakonskim i drugim propisima, kao i pravima i obvezama koje proizlaze iz potpisanog Ugovora, zatražiti povrat dodijeljenih sredstava koja nisu namjenski i svrhovito utrošena.”

Rama kao projekt od osobitog značaja za taj kraj od 2012. do 2015. godine dobio potporu iz Republike Hrvatske u iznosu od 3,1 milijun kuna, a 2017. dodatnu potporu u iznosu 200 tisuća kuna, i to za dio završnog opremanja odnosno unutarnjeg uređenja Doma čije je otvorenje bilo planirano za proljeće/ljeto 2018. godine. Zašto onda Dom još uvijek nije otvoren? I je li točno da probleme stvara fra Andrija Jozić uz podršku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, iz tog Ureda nisu odgovorili konkretno, već ovako:

“Ured je upoznat sa situacijom nastalom u Javnoj ustanovi Dom za stare i nemoćne osobe Rama te je sukladno svojim ovlastima poduzeo niz aktivnosti s ciljem pronalaska rješenja za nastali spor između suvlasnika Doma. Uz tražena pisana očitovanja, pojedinačne razgovore s predstavnicima suvlasnika i posjet Domu u Rami, predstavnici suvlasnika Doma pozvani su i na zajednički sastanak koji je organiziran u prostorijama Ureda u Zagrebu. Tijekom sastanka predstavnici Ureda jasno su naglasili i ukazali na potrebu veće odgovornosti, tolerantnosti i usmjerenosti prema ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je što žurnije otvorenje doma i omogućavanje nesmetanog rada i djelovanja ustanove od općeg interesa. Na sastanku je također jasno upozoreno kako će u slučaju nepostizanja dogovora suvlasnika Doma Ured biti primoran razmotriti i krajnje mjere koje uključuju i povrat financijskih sredstava koja nisu namjenski utrošena.”

“Ne želim komentirati način na koji je fra Andrija postao (gvardijanom Franjevačkog samostana Rama–Šćit, ali u Rami i šire dobro je poznato da je imao zadaću raditi na tome da na izborima u Općini Prozor–Rama na vlast dođe Čovićeva postava. Mi u Rami ne cijenimo Dragana Čovića, ne vidimo da je bilo čime pomogao hrvatskom narodu u cijeloj BiH, pa i u Rami, da živi bolje, da živi dostojanstveno. Hrvati su u BiH, uz Dragana Čovića i njegovu politiku podobnosti, zajedno s drugim narodima zaostali za svim europskim narodima po svim kriterijima – od ljudskih prava, preko uvjeta za poduzetništvo, do najlošijeg sustava školstva, zdravstva, kulture, sporta…

Mi u Rami smo to prepoznali, odupiremo se takvoj politici, a Čović pokušava preko sebi odanih ukloniti nas iz vlasti kako bi ‘poklopio’ sve Hrvate u BiH. U toj grupi koja je radila za Čovića našao se i fra Andrija kojemu je Dom za stare i nemoćne postao smetnja te je tako Dom postao kolateralna šteta Čovićeve i fra Andrijine politike. Treba znati da u izgradnji Doma nije sudjelovala nijedna institucija bliska Čovićevoj politici te se oni ne bi mogli pohvaliti njegovim otvaranjem – stoga im završetak izgradnje i otvaranje Doma nije nikakav cilj“, kaže Ivančević.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here