Denis Predovan: Načelnica općine Vrsi Sandra Vukić uzela nam je 100 tisuća eura!

Znate što je najsmješnije? Što se i danas na internetskim stranicama Turističke zajednice nalaze fotografije “Capitano bara” kao glavnog mjesta zabave za mlade preko ljeta u Vrsima.

A vidite u što se to sada pretvorilo!? Ruševinu i skladište smeća! Duša me boli kad ovdje dođem, zato i ne dolazim, već godinu dana… – kaže ogorčeno Denis Predovan, vlasnik kafića “Capitano bar” u Vrsima kod Nina, koji je zbog nezakonite odluke načelnice općine Sandre Vukić prije godinu i pol dana morao zatvoriti. Morao je staviti ključ u bravu atraktivnog lokala na samoj plaži zbog odluke načelnice da mu nakon tri godine nesmetanog rada ukine koncesiju. I to ne jednu nego sve četiri koncesije koje su Denis Predovan i njegov brat Lovre imali preko tvrtke “Verche Aedificato”: za lokal i terasu, za iznajmljivanje ležaljki, za iznajmljivanje jet skija i za štand za prodaju hrane i pića. Međutim, godinu i pol dana nakon zatvaranja nastupio je obrat: Ministarstvo pomorstva je sve odluke načelnice proglasilo nezakonitima!

– Godišnje smo za sve koncesije plaćali više od 40 tisuća kuna. Redovito i uredno. Da nismo, ne bismo mogli dobiti novu koncesiju. A dobivali smo je, godinu za godinom, od 2011. do 2013., da bi nam na ljeto 2014., kad je već počela sezona, komunalni redari zatvorili lokal. Zašto? Zato što u trećem mjesecu 2014., kada je lučki kapetan izišao na uviđaj, nismo imali koncesiju. A nismo je ni mogli imati jer općina koncesije izdaje u travnju ili svibnju! – govori Denis i objašnjava kako je to bila uobičajena praksa za sve općinske koncesionare na pomorskom dobru. Koncesije im traju šest mjeseci, od lipnja do kraja godine. Onda od siječnja do ožujka opet kreće novi natječaj na koji se svi koncesionari prijavljuju i na kojem se, u pravilu, svima koncesije produljuju. Svima, odnosno svim rođacima Sandre Vukić – kaže Denis, osim njima. Zašto? – Zato što nas je načelnica osobno prijavila pomorskom inspektoru Mladenu Sjaušu, koji je za vrijeme natječaja, dakle kada nitko nema novu koncesiju, jer su stare istekle a nove još nisu podijeljene, utvrdio da “Capitano bar” nema koncesiju za objekt na pomorskom dobru. Po njegovom, mi smo trebali ukloniti objekt za tri mjeseca interregnuma kada ionako ne radimo, da bi ga ponovno vratili po dobivanju koncesije. To nitko od koncesionara ne radi! Kada smo načelnicu Vukić pitali zašto nas je prijavila, ona nam je rekla da ona to nije napravila. Međutim, Sjauš nam je izravno rekao da je on na teren izišao po njezinoj dojavi. Samo za naš lokal, ali ne i za druge lokale koje drže rođaci načelnice Vukić – govori Denis Predovan.

Nitko na mene nije utjecao, a u Vrsima su meni svi neki rođaci. Predovani su jedini koncesionari koji godinama nisu uredno plaćali svoje koncesionarske obveze i račune za struju i vodu. Osim toga, policija je u više navrata morala intervenirati zbog preglasne glazbe, prijavljivali su ih mnogi, ali ja nisam - kazala je Vukić, obećavši da će nam o svemu tome poslati obilnu dokumentaciju kao potvrdu da govori istinu. Međutim, od obećane dokumentacije dobili smo samo postupak iz prošle godine pokrenut protiv "Capitano bara" od lučkog kapetana Nediljka Sjauša, inače člana vijeća za koncesijska odobrenja Općine Vrsi, te zapisnik sa sjednice od 15. svibnja prošle godine, na kojoj su Predovanima odbijeni zahtjevi za koncesije, što bi trebalo značiti da je odluka donesena u skladu sa zakonom. No zanimljivo je da se potpisi članova povjerenstva nalaze na papiru koji nije sastavni dio odluke, na običnom "formularu", bez ikakvih službenih oznaka. - Siguran sam da je taj dokument načelnica naknadno sastavila, zajedno s potpisima članova vijeća. Jer ako ga je odmah imala, zašto ga nije poslala u Ministarstvo? Oni su od Općine tražili svu dokumentaciju i na koncu zaključili da je odluku donijela nezakonito - kaže Denis Predovan, potvrdivši svoje riječi rješenjima iz Ministarstva.
Nitko na mene nije utjecao, a u Vrsima su meni svi neki rođaci. Predovani su jedini koncesionari koji godinama nisu uredno plaćali svoje koncesionarske obveze i račune za struju i vodu. Osim toga, policija je u više navrata morala intervenirati zbog preglasne glazbe, prijavljivali su ih mnogi, ali ja nisam – kazala je Vukić, obećavši da će nam o svemu tome poslati obilnu dokumentaciju kao potvrdu da govori istinu.
Međutim, od obećane dokumentacije dobili smo samo postupak iz prošle godine pokrenut protiv “Capitano bara” od lučkog kapetana Nediljka Sjauša, inače člana vijeća za koncesijska odobrenja Općine Vrsi, te zapisnik sa sjednice od 15. svibnja prošle godine, na kojoj su Predovanima odbijeni zahtjevi za koncesije, što bi trebalo značiti da je odluka donesena u skladu sa zakonom.
No zanimljivo je da se potpisi članova povjerenstva nalaze na papiru koji nije sastavni dio odluke, na običnom “formularu”, bez ikakvih službenih oznaka.
– Siguran sam da je taj dokument načelnica naknadno sastavila, zajedno s potpisima članova vijeća. Jer ako ga je odmah imala, zašto ga nije poslala u Ministarstvo? Oni su od Općine tražili svu dokumentaciju i na koncu zaključili da je odluku donijela nezakonito – kaže Denis Predovan, potvrdivši svoje riječi rješenjima iz Ministarstva.

On, brat i sestra, još kao tinejdžeri ostali su bez oba roditelja. Iza njih, kaže, ne stoji nikakva politika niti kriminal i sve što su postigli napravili su svojim radom. U lokal su tijekom godina uložili gotovo 100 tisuća eura, sve u skladu sa zakonom i odlukom općine o koncesijama. Nikada nisu bili prijavljeni za ikakav prekršaj, niti je u njihov lokal došla policija zbog remećenja javnog reda i mira. Ali onda je načelnica Vukić preko noći promijenila ploču i odlučila Predovane izbaciti iz igre. Predovan ne želi reći zbog čega. Ali u Vrsima se lako dođe do odgovora. Navodno je prvi Predovanov susjed, jedan lokalni moćnik s vilom od desetak apartmana dobio pritužbe gostiju da im “Capitano bar” navečer ne da spavati. A kako taj gospodin navodno ima veliki utjecaj na načelnicu, ona je tome popustila. I akcija je počela. Najprije su komunalni redari tijekom noći, “u pravoj sabotaži”, kaže Denis Predovan, ispilili gusarski jarbol koji su kao dio scenografije podigli pored lokala, a potom su im, također preko noći, u šaht s priključkom za vodu izlili beton. Ni to im, dodaje, nije bilo dosta, pa su u još jednoj noćnoj akciji lokalu presjekli dovod struje. Denis Predovan je odlučio poduzeti jedino što je mogao i na odbijenicu načelnice Vukić podnosi žalbu Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. Ministarstvo donosi rješenje i sve četiri odluke načelnice Vukić o odbijanju koncesije za tvrtku “Verche Aedificatio” proglašava nezakonitima jer ga nije donijelo nadležno tijelo, općinsko vijeće, već predsjednica vijeća samostalno. – I što sad da radim? Godinu i pol dana sam zatvoren, protiv mene se vodi prekršajni postupak za gradnju na pomorskom dobru, lokal mi je uništen, a sve zbog nezakonite odluke načelnice Vukić – kaže Denis Predovan, koji protiv načelnice namjerava podnijeti tužbu zbog pretrpljene štete i gubitka prihoda. – Taj je lokal zapošljavao osmero ljudi i hranio tri obitelji. Zbog ovoga mi je brat morao otići u Irsku, ja ne radim, a sestra se snalazi. Zašto, pitam se ja. Zato što smo ugrozili nečije interese? Jer je neko bio ljubomoran? Jer netko drugi tu želi otvoriti lokal? Načelnicu Vrsi Sandru Vukić dobili smo na njezinom radnom mjestu u zadarskom područnom uredu za zapošljavanje. Odbacila je sve optužbe na svoj račun od strane Denisa Predovana, nazvavši ih lažima. Naglasila je da Općina Vrsi radi po zakonu. (Slobodna Dalmacija)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here