Država poručila izbornim kradljivcima u Obrovcu: Samo vi kradite, nećemo vam ništa!

Presedanska presuda prema kojoj je predsjednik Demokratske partije Srba (DPS),  Branislav Švonja (50) pravomoćno osuđen na jednu godinu zatvora, četiri godine uvjetno zbog političke prevare u Obrovcu, otvorila je brojna pitanja

Podsjećamo, Branislav Švonja počinio je povredu slobode odlučivanja birača. Prema pravomoćnoj presudi u Obrovac su stizali tzv. sendvičari iz Srbije koji su preko šalabahtera glasovali i tako osigurali pobjedu koaliciji HDZ-SDSS. Zahvaljujući dokazanoj izbornoj prevari, Grad Obrovac danas vode HDZ-ovac Ante Župan i SDSS-ovac Stanko Mijić.

mijic stanko - Država poručila izbornim kradljivcima u Obrovcu: Samo vi kradite, nećemo vam ništa!

Obzirom da je Županijski sud u Zagrebu dokazao prevaru i pravomoćno osudio prevaranta Švonju, mnogi su se naivno ponadali da će država reagirati. Neki su mislili da će Državno izborno povjerenstvo kojem je na čelu Đuro Sessa, ujedno i predsjednik vrhovnog suda Hrvatske reagirati, ali se grdno prevariše. Drugi su misli da će reagirati Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo uprave, ali ne. Njih naprosto nije briga.

svonja 1 - Država poručila izbornim kradljivcima u Obrovcu: Samo vi kradite, nećemo vam ništa!

Andreju Plenkoviću kao prvom HDZ-ovcu i njegovom koalicijskom partneru Miloradu Pupovcu kao prvom SDSS-ovcu ne smeta što njihovi stranački podanici izbore dobivaju kupovinom glasova. To što je vlast u Obrovcu osvojena na prevari, ne smeta ni županijski HDZ u kojem se prave da nisu ni čuli ni vidjeli,a  kamoli unaprijed znali kako se namještaju izbori u Obrovcu. I ne samo u Obrovcu.

Žalosno je koliko državu nije briga za političke prevarante. Primjerice, u Državnom izbornom povjerenstvu peru ruke od cijelog slučaja. Tvrde kako su svi prigovori zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja i izbora riješeni u zakonskom roku?! Kažu i kako nadzor nad zakonitošću u ustavnošću izbora provodi Ustavni sud i da su oni to i učinili kad je trebalo. Dakle, prema Državnom izbornom povjerenstvu, izborna prevara u Obrovcu je stvar prošlosti i ne pada im napamet reagirati jer su za to prošli rokovi.

dip33 - Država poručila izbornim kradljivcima u Obrovcu: Samo vi kradite, nećemo vam ništa!

Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo uprave krenula je korak dalje u toleriranju političkog lopovluka u Obrovcu. Zakonom o lokalnim izborima, tvrde,  propisan je rok u kojem se može podnijeti prigovor, a to je 48 sati od isteka dana kad je izvršena radnja na koju se stavlja prigovor.
– Protiv rješenja nadležnog izbornog povjerenstva kojim je odlučeno o prigovoru, dopušteno je podnijeti žalbu Ustavnom sudu Republike Hrvatske, također, u roku od 48 sati računajući od dana primitka pobijanog rješenja. Dakle, rokovi u kojima bi se eventualno mogle pobijati izborne radnje, a što bi za posljedicu moglo imati moguće poništenje tih radnji te čak i poništenje izbora, su protekli, kažu u Ministarstvu uprave.

obrovac45 1024x682 - Država poručila izbornim kradljivcima u Obrovcu: Samo vi kradite, nećemo vam ništa!

Za one koji možda nisu shvatili, tumačenje Ministarstva uprave pokušat ćemo dočarati kroz konkretan primjer Obrovca. Skupina građana primijetila je pr. 15.ožujka 2017. godine kako po restoranima u Beogradu obrovački HDZ-ovci dogovaraju kupovinu glasova. Čuli su i vidjeli kako obrovački političari nude sendviče, brašno, ulje, plaćen prijevoz do Hrvatske u zamjenu za glasove. I što sad? Ako to žele prijaviti nadležnom Izbornom povjerenstvu, shvatit će da još nisu niti formirani, a sve i da jesu, imaju tek 48 sati da prijave svoja saznanja. Obzirom da je riječ o događaju koji prethodi izborima više od dva mjeseca, smisao zakonskog roka od 48 sati gubi značaj. Dakle, sve da nadležno Izborno povjerenstvo uzme u obzir pritužbu i povjeruje u istinitost navoda, nitko ne može dokazati da će se dogovor sendvičara i političkih prevaranata iz Obrovca doista i ostvariti.

minist - Država poručila izbornim kradljivcima u Obrovcu: Samo vi kradite, nećemo vam ništa!

Dva i pol mjeseca kasnije, scenarij se ostvario, ali prošlo je daleko više od 48 sati. Otprilike 1.800 sati. Dakle, svojim nečinjenjem država poručuje građanima Obrovca, ali i svima ostalim lokalnim šerifima kojima izborna krađa nije nepoznanica. KRADITE, VARAJTE, KUPUJTE GLASOVE I PAZITE DA VAS NE UHVATIMO U ROKU 48 SATI. NE BRINITE. NEĆEMO VAM NIŠTA. IAKO NA KRAĐI, VI STE OSVOJILI VLAST I ČEKAJTE NAREDNE IZBORE. I TADA SLOBODNO KRADITE I VARAJTE, NEĆEMO VAM NIŠTA!(NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

  1. Država, to smo MI! A mi im to NIKADA nismo poručili! A takvih žohara iz mračnih rupa, puna je ova zemlja. Oni su gamad, a mi jadnici koji im omogućavaju da žive!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here