EKSKLUZIVNO Mutni poslovi Općine Starigrad i tvrtke Ploter d.o.o. na štetu mještana

Krste Ramić, načelnik općine Starigrad

Općina Starigrad sklopila je u prosincu 2013. godine s tvrtkom Ploter d.o.o. ugovor o izvođenju radova na 4.fazi izgradnje Novog groblja koji nikada nije ispoštovan, a štetu u konačnici snose mještani kao porezni obveznici.

Prema našim saznanjima, tvrtka Ploter d.o.o. u vlasništvu Slavka Šimovića, danas u stečaju, nije mogla pratiti zacrtane rokove dovršetka radova (dvije godine op.a.) te je 11.studenog 2015. zatraženo produženje roka izvođenja radova za 45 radnih dana. Slavko Šimović je kašnjenje opravdao visokim temperaturama u srpnju i kolovozu te godine?!
Već idućeg dana, 12.studenog 2015., načelnik općine Starigrad Krste Ramić munjevitom brzinom odobrava produženje roka izvođenja radova od 45 radnih dana pozivajući se na čl.5. prije spomenutog ugovora, a u kojem vrlo precizno piše kako se rokovi izvođenja radova doista mogu produžiti zbog više sile, promjene projektne dokumentacije ili neispunjenjem obveza Naručitelja odnosno općine Starigrad. Temeljito smo više puta provjerili je li ispunjen bilo koji od uvjeta iz čl.5, te smo došli do saznanja kako tih ljetnih mjeseci 2015. godine nije bilo ni poplava ni potresa ni ratova niti bilo kakvih drugih okolnosti kojima se definira pojam „viša sila“. Još intrigantnija činjenica je da se u svom odobrenju načelnik Krste Ramić uopće poziva na čl.5. spomenutog ugovora obzirom da se u zahtjevu za produženjem na isti Slavko Šimović uopće ne poziva?!
Sukladno ugovru i to po čl.16. Ploter d.o.o. odnosno Slavko Šimović bio je dužan općini Starigrad dostaviti produženo jamstvo banke na osnovu produženja rokova izvođenja radova no to nikada nije učinio niti je eventualno ishodio i dostavio pismo namjere banke da će se jamstvo uistinu i produžiti. Nadalje, općepoznato je da banke ne mogu izdati jamstvo u roku 24 sata. Postupak je to koji traje tjednima, pa i mjesecima, no Krste Ramić je nakon samo 24 sata produžio rokove ne vodeći računa o potrebnoj dokumentaciji koju je Slavko Šimović morao dostaviti. Konačno, ali ne i manje važno: postavlja se pitanje zašto je Slavko Šimović čekao tri mjeseca da upozna općinu Starigrad kako je u srpnju i kolovozu njegovim radnicima bilo vruće, pa eto, nisu mogli raditi?!
Sljedeći dan, dakle, 13.studenog 2015. Općina Starigrad uplaćuje tvrtki Ploter d.o.o. 230 tisuća kuna po 11.privremenoj situaciji koja je i više nego sporna, no o tome ćemo u jednom od sljedećih nastavaka. Takva praksa dosada nije zabilježena u Hrvatskoj. 11.studenog 2015. Ploter d.o.o. traži produženje rokova izvođenja radova, 12.studenog načelnik Krste Ramić udovoljava zahtjevu iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti iz ugovora niti se na njih Slavko Šimović pozivao i 13.studenog ta ista općina Starigrad izvršava uplatu u iznosu 230 tisuća kuna u korist tvrke Ploter d.o.o. za radove koji, prema našim saznanjima, nisu izvedeni!
O svemu smo zatražili očitovanje tadašnjeg nadzornog inžinjera Željka Čirjaka iz tvrtke Denmar d.o.o. kao i od samog načelnika Krste Ramića, no nisu nam odgovorili. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here