FELJTON – TAMNA STRANA HRVATA (7) Tko i kako je pljačkao Aluminij d.d. Mostar?

Pokojni dr. Franjo Tuđman je bio čovjek koji je Hrvatima Hercegovine 1997. godine povratio nadu u život i privređivanje, odnosno mogućnost života od svoga rada u proizvodnim pogonima nakon ratnih razaranja, obnavljanjem i otvaranjem tvornice Aluminij d.d. Mostar

Danas, 2019. godine HDZ stranka koju je osnovao prvi i pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, nakon desetljeća pljačke Hercegovačkog giganta od strane njezinih kadrova i kriminalnog miljea ugasila je poduzeće koje je zapošljavalo 900 radnika.

aluminij1 1 - FELJTON – TAMNA STRANA HRVATA (7) Tko i kako je pljačkao Aluminij d.d. Mostar?

Nakon što se proizvodnja u mostarskom poduzeću Aluminij d.d. Mostar ugasila 10. srpnja 2019. godine četiri minute nakon pola noći nestankom električne energije u krugu nekadašnjeg aluminijskog kombinata, na uredništvo portala www.mega-media.hr  pristižu pisma, dokumenti i komentari ljudi koji nam se kao zaposlenici, a neki i kao kroničari zbivanja u i oko nekadašnjeg hercegovačkog giganta javljaju s upitima i informacijama  vezanim za poslovanje ovog poduzeća u posljednja dva desetljeća. Prema pristiglim dopisima, dokumentima i prosvjedu koji je održan ispred doma HDZ BiH razvidno je kako jedni upiru prstom u Dragana Čovića, politiku HDZ BiH i nemar ministara Hrvata koji su obnašali visoke dužnosti u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Drugi pak krivce vide u danas „uglednim“ poduzetnicima, dobitnicima Večernjakovih pečata i raznim likovima iz polusvijeta koji su prema pismima koja pristižu svakim danom, oštetili i pokrali Aluminij d.d. Mostar za stotine milijuna konvertibilnih maraka, a u konačnici i oni su blagoslov te pljačke potvrđivali u domu HDZ BiH, gdje su kao kumu iz kultnog gangsterskog filma ljubili prsten.

Svi koji su nam se obratili u proteklom tjednu upozoravaju na činjenicu kako bi nadležna tužiteljstva u Bosni i Hercegovini trebala izvršiti uvid u privatnu imovinu likova koji su bili kooperanti nekadašnjeg mostarskog giganta i sve će biti jasno. Međutim, mnogi nas upozoravaju kako su organi gonjenja i sudovi pod izravnim nadzorom ćiriličara Čovića i njegova partnera notornog Milorada Dodika koji sve uzde drže preko Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i korumpiranog Milana Tegeltije, bosanskohercegovačkoj javnosti poznatog iz afere „POTKIVANJE“. Stoga smatraju kako neće doći do pravosudnog epiloga pljačke stoljeća koja se dogodila u Aluminij d.d. Mostar. Većina izvora ukazuje na činjenicu kako ja rukovodstvo, uključujući sve dosadašnje uprave i Nadzorne odbore amenovalo privatnim poduzećima nabavke za Aluminij gdje su poduzeća u vlasništvu stranačkih podobnika i krim miljea bila posrednici i fakturirali usluge i proizvode, dobro ste pročitali, po stostruko većim cijenama od tržišnih prema Aluminij d.d. Mostar. Tako nas u vašim pismima upozoravate na nabavku struje preko posrednika, nabavke zaštitnih rukavica po jediničnoj cijeni od 120 KM, zatim lopata po cijeni od 200 KM, izvođenju radova sa strojevima privatnih poduzetnika po dnevnim cijenama od 5000 KM po radnom danu jednog stroja.

Uredništvo portala www.mega-media.hr je u posjedu štetnih ugovora koje su sklapali direktori Aluminij d.d. Mostar, a čiji su štetni iznosi odobravani od strane predsjednika i članova Nadzornog odbora Aluminij d.d. Mostar. Analitički tim našeg portala će nakon detaljnog pregleda i analize početi s objavom dokumenata, ugovora, faktura, managerskih ugovora i imenima. Za početak istrage uredništvo portala www.mega-media.hr poziva organe gonjenja da ispitaju sljedeća bitna pitanja kojima bi se trebali pozabaviti nadležna tužiteljstva u Bosni i Hercegovini:

 • Kakva je uloga kontroverznog profesora Klepića kao posljednjeg predsjednika Nadzornog odbora Aluminij d.d. Mostar?
 • Kakva je uloga Radivoja Rafe Gagre limara po profesiji, kao člana Nadzornog odbora u svojedobnom mandatu NO, a svojevremeno i predsjednika Gradskog odbora HDZ Mostar?
 • Kakva je uloga Igora Planinića i Vedrana Smiljanića iz Herbos Fonda koje je Dragan Čović kao svoje pulene instalirao preko Vlade Federacije BiH u Nadzorni odbor?
 • Kakva je uloga kontroverznog vlasnika poduzeća UNIS Telekom Dalibora Miloša kao predsjednika Nadzornog odbora Aluminij d.d. Mostar? Naši izvori tvrde kako je njegovo bogatstvo nekretnina u Republici Hrvatskoj enormno poraslo nakon predsjednikovanja u NO!
 • Kakva je uloga Miloševog kuma, posljednjeg generalnog direktora Dražena Pandže?
 • Kako je taj isti Dražen Pandža u posljednjim danima života poduzeća isplaćivao novce s računa po prvostupanjskim nepravomoćnim presudama, ito u velikim iznosima i po 100 tisuća konvertibilnih maraka?
 • Na temelju kojeg zakona je Uprava predvođena Draženom Pandžom isplatila dvije plaće unaprijed za mjesece srpanj i kolovoz 2019. godine radnicima poduzeća koje se gasi? Nešto ovdje ne stoji, a pozivamo tužiteljstvo da to istraži?
 • Tko je registrirao poduzeće koje je posredovalo u kupovini električne energije za Aluminij d.d. Mostar? Je li kako nama čitatelji pišu sve organizirao Dalibor Miloš s Robertom Grbavcem?
 • Kakva je uloga jednog od izvršnih direktora Roberta Grbavca koji je iz dobro plaćenog rukovodećeg radnog mjesta u HT Eronetu prešao na direktorsku poziciju u Aluminij d.d. Mostar? Je li kako nam pišu čitatelji na njegovo ime ili nečije drugo, registrirana tvrtka koja je posredovala pri kupnji električne energije za Aluminij d.d. Mostar? I za njega uredništvo portala www.mega-media.hr ima informacije po kojima se enormno povećala imovina u nekretninama na području Republike Hrvatske?
 • Kakva je uloga nekadašnjeg generaalnog direktora Nikice Ljubića? Nekretnine po egzotičnim destinacijama?
 • Kakva je uloga Željka Kordića nekad generalnog direktora koji je svoju imovinu po pisanju naših vjernih čitatelja značajno povećao godinama boraveći na rukovodećim pozicijama u Aluminij d.d. Mostar (Nekretnine i pokretnine u Mostaru, Grudama, Republici Hrvatskoj)?
 • Kakva je uloga nekadašnjeg direktora Ivana Milasa koji je sa srednjom školskom spremom godinama bio direktor poduzeća, a koji je uvećao svoju imovinu za milijunske vrijednosti nekretnina diljem Hercegovine i Republike Hrvatske?
 • Kakva je uloga nekadašnjeg generalnog direktora Marija Gadžića? Zašto organi gonjenja nisu postupali po prijavi za koju je Gadžić tvrdio da ju je podnio, ako ju je podnio?
 • Je li slučajno Dragan Čović svojedobno uvjetovao da se za generalnog direktora poduzeća Aluminij d.d. Mostar postavi sin Jerke Bradvice, najokorjelijeg udbaša Hercegovine, Ivo Bradvica? Pozivamo tužiteljstva da ostvare izvide i u njegove nekretnine po Hrvatskoj, Austriji i ranč u hercegovačkom selu Ljubuške općine, gdje se skriva nakon odlaska iz poduzeća?
 • Kako je moguće da je Aluminij pravio gubitke na godišnjoj razini u njegovom mandatu od 40 do 70 milijuna konvertibilnih maraka, a nitko iz Nadzornog odbora nije reagirao, a istovremeno isti Ivo Bradvica primao mjesečnu neto plaću veću od 20 tisuća konvertibilnih maraka?
 • Kako je Ivo Bradvica u kolapsu koju je napravio u mandatu dobio nakon svog odlaska iz poduzeća otpremninu od pola milijuna maraka?
 • Je li slučajno, ili po rodbinskoj vezi s Draganom Čovićem nekulturni Damir Ilija Pehar postavljen za predsjednika Nadzornog odbora Aluminij d.d.?
 • Je li slučajno kako je taj isti Damir Ilija Pehar do zadnjeg dana i daha mostarskog giganta bio ekskluzivni kamionski prijevoznik Aluminija?
 • Je li slučajno kako je tome istom Damiru Iliji Peharu, odnosno poduzeću u njegovom vlasništvu samo u jednom danu za navodne usluge isplaćeno nekoliko milijuna konvertibilnih maraka s računa Aluminij d.d. Mostar?
 • Je li slučajno kako je proteklog tjedna poduzeće u vlasništvu notornog Pehara izvezlo 14 šlepera aluminijskih trupaca (cca 350 tona) iz kruga ugašenog giganta, u protuvrijednosti od oko milijun konvertibilnih maraka?
 • Je li točno kako nam pišu radnici Aluminija kako je Pehar stekao bogatstvo u desetinama milijuna konvertibilnih maraka?
 • Koje su tvrtke nezakonitim poslovanjem i kooperantskim koruptivnim odnosom s poduzećem Aluminij d.d. Mostar ostvarile protupravnu imovinsku korist koja se mjeri u stotinama milijuna konvertibilnih maraka? Tko su vlasnici tih tvrtki? Kako je moguće da je Aluminij d.d. Mostar pristao plaćati pola plaće zaposlenicima kooperantskih tvrtki i tko je to odobrio?

Uredništvu se svakoga dana javljaju čitatelji s novim informacijama koje će nadamo se doprinijeti raskrinkavanju pljačke mostarskog i hercegovačkog giganta od strane krim miljea i vladajuće kaste HDZ-a BiH koja po naputcima iz Banja Luke i Beograda provodi politiku raseljavanja Hrvata Bosne i Hercegovine. Ako imate neke dokumente i informacije koje će doprinijeti razvijanju slike o pljački hercegovačkog giganta pišite i dalje na adresu uredništva portala www.mega-media.hr koje će vaše materijale objavljivati i analizirati.

Naš analitički tim će iz vaših materijala izvući najpotrebnije i najdelikatnije stvari koje će pomoći u slaganju kockica o pljački ugašenog poduzeća Aluminij d.d. Mostar, što će nadamo se pomoći organima gonjenja i tužiteljstvima u Bosni i Hercegovini u procesuiranju odgovornih za dosad odrađeni kriminal u režiji ćiriličara Čovića i sokolove mafije.(NASTAVLJA SE…)

4 KOMENTARI

 1. Čović je jučer izjavio “Oni koji danas pokušavaju, koji su isisavali milijune” i “Imate ljude koji su milijune izvlačili iz Aluminija”. Ovo je prvi put da je vlast HDZ-a BiH priznala da je opljačkala hrvatski narod.

 2. Ima njih ohoho ko bi za pljačku aluminija bi trebao odgovarati,od hdz-a,preko platformaša,direktora,nadzorni odbora,goli otok bi bio mali za sve.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here