FOTO Pogledajte senzacionalnu izložbu glazbenog genija Žareta Batinovića

U sklopu ovogodišnjeg Split spot festivala, regionalnog festivala glazbenih video spotova, moći ćete pogledati izložbu ‘Iz ruke’, režisera Žare Batinovića.

Riječ je o fotografijama hrvatskih glazbenika, nastalih tijekom snimanja glazbenih spotova za brojne domaće izvođače. ‘Iz ruke’ je jedna nostalgična izložba na kojoj ćemo se nasmijati starim fotografijama, dati priznanje Žarinoj kreativnosti i najaviti ovogodišnji Split spot festival, jedini festival glazbenih spotova u Hrvatskoj, neizostavni dio kojeg je i sam Žare. Žare Batinović, rođen je u Splitu, gdje živi i radi. Po struci mađioničar, al’ po zanimanju ipak režiser, najpoznatiji je po glazbenim spotovima koje počinje snimati 90-ih za Daleku obalu, Nenu Belana, a kasnije i Gibonnija, Olivera, TBF, Bajagu, Gorana Baru i Majke, Parni valjak i mnoge druge. Do danas je snimio više do 150 spotova.
Što o izložbi kaže Žare?
“Nigdi na svitu nema ovakvih momenata u kojima san ja odrasta. Kamera Bolex. Na navijanje. Max duzina kadra oko 23 sekunde. Vječna štoperica u ruci kojom bi mirija dužinu snimljenog kadra radi štednje filma. Štedjelo se na svemu i prema svemu se odnosilo kao prema blagu. Po spotu san ima od 10 do 40 min filmske vrpce. Gotovo sva snimanja su napravljena s 2 čovika u ekipi. Snimatelj Boris Poljak i ja. Nema nikoga više. Ni pomoćnika. Ni šminke. Ni kostima. Ni starlete. Danas kad ovo gledan san jebeno ponosan al još više zbunjen. Ponosan što san iz ovoga ostavio u nasljeđe vrhunske spotove. Spotove koji su mnogima nešto značili u nekom trenutku njihovih života… Gotovo da nema sedmice a da mi neko ne uleti sa zahvaljivanjem radi tog i tog spota. Tu je moja pobjeda i moj cilj, da doprem do onoga ispred ekrana. I izgleda da jesam. A zbunjen jer nikako ne mogu povezati kako san išta uspija snimiti u uvjetima u kojima san radija a kamoli snimiti onoliku količinu kvalitetnih spotova. Spotova koji danas izgledaju još moćnije nego onda kad su nastajali. Žao mi je ako budem nekog razočara jer nije dobija oni holivudski ‘making of’. Ja osobno ne bi ni jednu od ovih situacija minja za sve holivude i bolivude.”[envira-gallery id=”72493”]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here