FOTO Šibenik postaje hrvatska prijestolnica plesa

Krešimirov grad čija je kulturna ponuda iz godine u godinu sve jača, postaje hrvatska prijestolnica plesa. Naime, Šibenik Dance Festival razvio se u najposjećeniji plesni festival u zemlji

Ove će se godine festival održati od 22. do 27. srpnja i imat će tristo sudionika, a plesači, koreografi i pedagozi stižu iz čak dvanaest zemlja. To su Kina, Sjedinjene Američke Države, Izrael, Španjolska, Grčka, Albanija, Bugarska, Poljska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina te Hrvatska.

Sjene 1 1024x683 - FOTO Šibenik postaje hrvatska prijestolnica plesa

Festival će otvoriti predstava koja je oduševila svijet – From In koju izvodi Xie Xin Dance Theatre iz kineskog Šangaja.

Xie Xin Dance Theatre Huang Kaidi 1024x576 - FOTO Šibenik postaje hrvatska prijestolnica plesa

„Ove smo se godine za svečanost otvaranja festivala odlučili za predstavu koja će pokazati svu moć plesa. Kineski plesni umjetnici donose nam dojmljivu izvedbu koju odlikuju fluidnost, preciznost i čistoća plesnog pokreta. Posebni ugođaj izvedbi će dati vrhunski osvijetljena ljetna pozornica Tvrđave sv. Mihovila. Uvod je to u festival koji će zaljubljnicima u ples donijeti uvid u ponajbolje od suvremene svjetske plesne produkcije“, kazala je Zorana Mihelčić, direktorica Šibenik Dance Festivala.

Sjene 2 1024x683 - FOTO Šibenik postaje hrvatska prijestolnica plesa

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta istaknuo je kako je festival u devet godina izrastao u respektabilnu manifestaciju te Plesnom teatru Sjene koji ga organizira, čestitao osamnaest godina djelovanja.

„Razina kvalitete i posjećenost festivala iz godine u godinu rastu. Izuzetno je vrijedno što festival otvara kineski ansambl jer smo u godini Kine. Pri predstavljanju Šibenika i Hrvatske kineskim turistima rado ćemo koristititi suradnju s njihovim velikim umjetnicima”, kazao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

Predstave će se izvoditi na četiri šibenske lokacije. Uz Tvrđavu sv. Mihovila tu su još i Tvrđava Barone, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku te Trg Republike Hrvatske.

„Cilj Javne ustanove Tvrđava kulture je biti platforma za razvoj kulturnih i kreativnih industrija, a to Šibenik Dance Festival uistinu jest. Šibenik je u uzlaznoj putanji promocije baštine, kulture i umjetnosti te u tome postaje uzor mnogim hrvatskim gradovima“, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik.

Na Trgu Republike Hrvatske izvodit će se plesne predstave za koje je ulaz slobodan.

Xie Xin Dance Theatre Shen Jianzhong 1024x790 - FOTO Šibenik postaje hrvatska prijestolnica plesa

Andrija Španja kazao je kako Javna ustanova Športski objekti Šibenik čiji je ravnatelj, tradicionalno podupire festival jer je ples poveznica između sporta i umjetnosti.

Šibenik Dance Festival ove je godine vođen motom Probudimo svijest. Poruka je to preuzeta iz naslova predstave Sportsko-plesnog centra Virus iz Bihaća. Taj najtrofejniji plesni klub iz Bosne i Hercegovine predstavom Probudimo svijest građane potiče na razvoj odgovornosti i kritičnosti prema aktualnim društvenim temama.

Među najzanimljivijim su izvođačima i Eltion Merja sa skupinom plesača iz Albanije te predstavom Be Different te Balkan Dance Project i Athom Theatre iz Bugarske s predstavom Crave.

LajaMartin Physical Dance Theatre iz SAD-a izvest će Pinot Noir, a Anton Bruckner Dance Academy iz Austrije Forward to the Past.

Maciej Kuzminski iz Poljske dolazi s predstavom Repeat After Me, Transition Dance Company pri Institutu za umjetničku igru Beograda predstavit će Alizu, a koreograf Andonis Foniadakis i plesači baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke Bolero.

U kategoriji Young Emerging Dancers nastupit će Ivona Grubišić.

Uz dvadeset plesnih predstava u sklopu festivala održat će se i pet radionica od kojih su dvije za djecu.

Ulaznice se prodaju putem sustava Eventim.

Plesnu najavu festivala na Maloj loži u Šibeniku, na oduševljenje prolaznika, napravili su plesači Plesnog teatra Sjene.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here