Gotova istraga o Praljkovoj smrti: “Dugo je razmišljao o samoubojstvu”

Nizozemsko tužiteljstvo završilo je istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka

Podsjetimo, Praljak je počinio samoubojstvo ispijanjem cijanida u haškoj sudnici nekoliko sekundi nakon što mu je pravomoćno potvrđena presuda za ratne zločine počinjenje devedesetih godina u BiH, piše Index. Nakon nezapamćenog incidenta u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, sud je istragu o Praljkovu samoubojstvu prepustio nizozemskom tužiteljstvu.

Istraga koju je provodilo nizozemsko tužiteljstvo je završena, ali nije pokazala kako i kada je Praljak dobio cijanid koji je popio nakon izricanja presude. 

Nakon Praljkova samoubojstva nastala je sumnja da su izvršena dva kaznena djela.

Prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema tamošnjem Zakonu o lijekovima zabranjena supstanca. Istraga je, javlja N1, pokazala da je Praljak popio ubojitu dozu kalij-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se, doduše, ne može nabaviti tek tako, no prema Zakonu o lijekovima posjedovanje kalij-cijanida nije kazneno djelo.

Tko je pomogao Praljku u pripremi samoubojstva?

”Druga sumnja se odnosila na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubojstva. Da bi se to istražilo pokušalo se doznati kako je ta bočica s otrovom dospjela u sudnicu. Kako bi se to utvrdilo između ostalog su pregledani snimci napravljeni nadzornom kamerom, saslušani su razni svjedoci i pregledane su prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka. Međutim nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gdje je Praljak došao do otrova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here