Gradska arhitektica J. Drviš priznala: UPU Moča napravljen po nalogu politike

Niti četvrta izmjena plana uređenja makarskog naselja Moča nije ublažiIa nezadovoljstvo vlasnika zemljišta na tome predjelu. Glavne primjedbe su se odnosile na sukob interesa i pogodovanju obitelji Bilić, od kojih je Tonći Bilić gradonačelnik.

Plan je prema njihovim potrebama skrojen, pazeći da se infrastrukturom ne dotaknu Bilićeve površine. Restrikcije koje se uvode u plan Moča urađene su po nalogu nadređenih u politici, onih odozgo, opravdala je arhitektica Jadranka Drviš novine u UPU Moča. Na četvrtom javnom uvidu plana u gradskoj vijećnici dvadesetak vlasnika zemljišta na Moči negodovali su, stavljali primjedbe, s kojima će odmah upoznati i Ministarstvo graditeljstva. Mnogi od njih smatraju da je cesta na tome predjelu ucrtana pretenciozno na način da je nekima ispresijecala parcele do neupotrebljivosti, dok je zemljište Bilića ostalo netaknuto. K tome Bilići su osigurali pristup do svojih parcela s tri strane. Osim toga UPU Moča jedini je plan uređenja neke gradske zone ( uz Glavicu) izrađen za vrijeme 4 godine vlasti SDP- a s Tonćijem Bilićem na čelu. Među građanima se priča kako su njegovi privatni interesi razlog što se donošenje plana izuzetno “gura”.
Također je već izišlo u javnost da su prethodno Bilići od određenih obitelji otkupljivali zemlju uz potok, koja je tada bila u zelenoj negrađevinskoj zoni i prodavala se za bagatelu, da bi je sada urbanizirao i višestruko joj podigao vrijednost!
O planu i učinjenim izmjenama prisutnima su govorili Jadranka Drviš, arhitektica iz gradske uprave, te Goran Milun ispred planera Arching studija iz Splita. Riječi Jadranke Drviš kako su nastojali sukladno mogućnosti uvažiti primjedbe vlasnika parcela nisu bile uvjerljive nazočnima. Pojedinci su izgubili čitave čestice, govorili su, te najavili kako će zatražiti zaštitu u nadležnom ministratsvu.
Kroz parcele prolazi vodovod za koji se nije znalo niti kuda prolazi, jer katastarskog plana Vodovod nema, što su izlagači i potvrdili. Preko vodovodnih cijevi se ne smije graditi, i metar i po se treba zgrada odmaknuti, stavio je primjedbu Ivo Raos.
Malo tko je oštećen kao obitelj Pajić. Od 6.000 kvadrata ostalo im je 1.800 metara četvornih toliko isprekidanih infrastrukturom da su zatražili od donositelja plana da im na toj površini smjesti tri obiteljske kuće.
– Ništa više ne tražim, rekao je Duje Pajić.
Predložio je da se izgradi zeleni nadvožnjak za koji je spreman opet dati svoje kvadrate. Primjedba je stavljena i na predviđene vile i urbane vile za koje je potrebno imati tisuću odnosno 1.600 kvadrata, a da nijedna do danas u Makarskoj nije izgrađena.  Na Moči je također smanjena katnost kao i tlocrtna izgrađenost terena, pa sve te restrikcije vlasnike dovode do neravnopravnog položaja u odnosu na sadašnju gradnju na drugim područjima. To je opravdano zaustavljanjem  preizgrađenosti Makarske.
Nije predviđena ni poslovno stambena izgradnja, što će otvoriti problem kategorizacije stanova u turističke svrhe.
– Ne želimo biti zarobljeni politikom, želimo plan napravljen po struci, kako treba, zaključili su nezadovoljni vlasnici zemlje.

20 KOMENTARI

 1. Gospođo Jadranka bravo, bravo za iskrenost što ste na javnom, PAZI, JAVNOM, izlaganju imali petlju izjaviti ovakvo što. Pa to se nikad nitko iz Bijele kuće nije usudio, niti će !!!
  Pitam se samo da li ste bili iskreni ili nepromišljeni kod davanja takve izjave. Jer ako je politika naredila izradu plana, onda bi mogla narediti i određeni postupak, radno-pravni ili kakav već, PROTIV VAS. Kako će se ova izjava odraziti na rezultata izbora u odnosu na SDP. Kao da ste agent opozicije.
  Ali zaista, skidam kapu.

  • Ne bojte se vi za gospođu. Ona je po nalogu ministarstva uprave davno trebala biti van općine. Ali Bilić za to ni da čuje. Sad znam zašto… takvi kao ona mu trebaju!

 2. lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,lopovi i govna ,…

 3. s obzirom da bebek i bilic ( kriminalci )nisu rođeni makarani ,drugo se i nije moglo oćekivati nego pljačka grada i ignoriranje građana ,a pogotovo socjalno ugroženih,,pa ne mogu kao stranci niti voliti grad i građane,,fuj stoko gadite se više Bogu i Narodu !!!

 4. Ljudi moji da ste Vi na Bilicevu mjestu kome bi vi pogodovali. Pustite covika da odradi sta je naumio.Kad ode sa vlasti dica cemu reci stasinam doranio ,a mogasi biosi u prilici.I pokojni Gace u ona vrimena je asfaltira puteve po Zagvozdu kada nije asfalta bilo ni u Split.

 5. Umisljena glumica koja je u svakom slucaju u sukobu interesa, jednog brata ima u SDP-u dok je drugi u HDZ-u to sve govori o kompletnoj obitelji.Doticna sad brlja da bi sebe zastitila, zasto se do sada nije javljala nego sad pred kraj vladajucih. Ta osoba je jedna od odgovornih za urbanisticki kaos u gradu, naravno sve je to fino naplatila.

  • Ovaj sto ga uskok istrazuje zbog malverzacija u skoli… taj je najpošteniji. Kad krenu uskoro istrage zbog vrtica, pa knjiznice, pa … sestra ce bit mila majka.

 6. Ostavite se Jadranke Drviš u ovom slučaju. Je li znate čitati, izjavila je samo da je restrikcija u planu naređena od pretpostavljenih, to jestod vlasti, Bilića, Lorice i ostalih. Restrikcije znači manja izgrađenost

  • Jadranka Selak zadnji šljam , ali se je svih ovih godina preko svog ureda u gradu Makarska dobro okoristila.Arhitektica sa sarajevskom diplomom, a znamo da o arhitekturi nema pojma. Radi u gradskoj upravi i paralelno ima svoju privatnu firmu.UP Moću joj naredili političari, šta nije rekla koji, je li možda Mendeši, Šantrići, Srzići i slični uhljebi koji su tamo naslijedili ili kupili zemlju
   jeftino od seljaka,pa im je sada palo na pamet taj dio urbanizirati .Pitatajte gospođu Selak oče i li se preko parcela koje su u vlasništvu nje i njezina brata širiti put, koliko sam ja vidio neće.Ni Sveti Otac Papa joj ne bi moga odrišit grije koli
   ko je zla napravila, zato tu zvijer treba HITNO potrati iz općine da više ne čini zlo po gradu i okolici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here