Jelka Miličević o feljtonu TAMNA STRANA HDZ-a: Nisam sudjelovala u sumnjivoj privatizaciji, raspačavanju i otimačini Sokola

Poštovani, obraćamo Vam se u svojstvu punomoćnika  gđe. Jelke Miličević, iz Mostara, Ivana Mažuranića 4, reagirajući na tekstove objavljene na Vašem portalu u kolumnama pod nazivom „FELJTON – TAMNA STRANA HDZ-a“ (dalje: Feljton) i to:

– dana 28. rujna 2018. godine u Feljtonu broj 93. pod naslovom Tko su Jelka Miličević, Branko Kolobarić, Vilim Primorac…? 

Navedeni tekstovi sadrže neistinite, neutemeljene i neprovjerene tvrdnje i kvalifikacije koje štete časti i ugledu, pravima i interesima naše stranke gđe. Jelke Miličević. Slijedom navedenog, ovime postavljamo zahtjev da temeljem odredaba članka 40. i članka 56. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) objavite ispravak i odgovor na neistinite informacije navedene u citiranim člancima kako slijedi:

U spornom tekstu pod naslovomTko su Jelka Miličević, Branko Kolobarić, Vilim Primorac…?“, između ostalog, navodite sljedeće:

  1. „Posebnu diplomu za financijsku muljažu  je stekla u SOKO-lu i to na temu „kako ukrasti novac“.“
  2. Protiv Jelke Miličevićpodnesena je kaznena prijava mostarskom županijskom tužiteljstvu. Bila je osumnjičena za zlouporabu službenog položaja u Sokolu u kojem je radila od 1988. godine. U izvješću financijske policije stoji kako je Miličević, kao predsjednica Komisije za popis imovine Sokola, između ostalih, ovoj tvrtki nanijela štetu od 770 tisuća maraka. Komisija pod njenim ravnanjem procjenjivala je vrijednosti objekata u privatizaciji, ali nije sačinila zapisnik niti prezentirala kriterije na temelju kojih su procjenjivali vrijednost, a glavni kriterij kojim se vodila bila je korist Dragana Čovića, podrazumijeva se protiv hrvatskih interesa i za njegov džep. Ako pak drugarica Jelka kaže da nije tako neka se javi nadležnim institucijama države u kojoj postoji vladavina prav pa ćemo joj dokazati da mulja i da ima prste duboko u medu. “Osnovni princip nije bila tržišna nego knjigovodstvena vrijednost, a to je bio taj dio mog posla tada”, ističe Miličević uvijek pravdajući se, a kad se znade da je knjigovodstvenu vrijednost upisivala ista ekipa, što se drugo moglo očekivati osim krađe i lopovluka, a možda Jelka ne bi ništa ni uradila da je „jadnicu“ nisu nagovorili. Jao ti ga Hrvatima u Bosni i Hercegovini sada kad je kao ministrica financija u Federaciji odradila mandat i zamračila dio proračunskih sredstava u Jugoslavenove džepove.“
  3. „Voljeli bismo da institucije za koje se toliko lažno „zalaže“ ćiriličar Dragan Čović rade svoj posao, da predmeti u Tužiteljstvu ne stoje po 15 godina, da se ne gube kad se sud preseljava. Ćiriličarevi ministri drže pravosuđe i financije 20 godina. Grad Mostar je pod njegovom kontrolom. Odanost je to s cijenom. Poznato je kako Jugosloven Čović cijeni lojalnost i poltronizam unutar svoje grupe. Već dugo se dobro revanšira onima koji ga štite i drže na vlasti.
  4. „Nakon što su podnesene kaznene prijave, pod istragom je bilo na desetke osoba umiješanih u sumnjivu privatizaciju, raspačavanje i otimačina Sokola….Bila je tu i Jelka Miličević, članica Komisije za reviziju, jedna od kupaca imovine Sokola danas ministrica financijs Federacije BiH i nositeljica liste za Federalni parlament na listopadskim izborima 2018. godine….Neki za Jelku Miličević nikada nisu ni čuli, no njene veze s Jugoslavenom Čovićem su poznate, dugogodišnje i čvrste. Temelje se na Sokolu, naravno. To je, valjda, bio i ključni razlog što ju je predsjednik HDZ-a izabrao za ministricu financija i što ju danas za izbore postavlja za nositeljicu liste u Federalnom parlamentu.“ 

Objavljivanjem citiranih teksta, a zbog niza neistinitih i izmišljenih informacija, kao i paušalnih, neprimjerenih i uvredljivih ocjena koji isti sadrži, nanesena je iznimno velika šteta časti i ugledu naše stranke gđe. Jelke Miličević, te su povrijeđena njezina prava i interesi. U konkretnom slučaju postupanje autora citiranog teksta naša stranka cijeni neodgovornim i neprofesionalnim, protivnim pravilima novinarske struke i pozitivnim propisima, pa tako i odredbi članka 12. i članka 26. Zakona o elektroničkim medijima (NN 153/09, 84/11, 94/13 i 136/13)

Obzirom na činjenicu da je autor tekstova iznio neistine i našu stranku apostrofirao kao osobu koja je sudjelovala u protuzakonitim radnjama i pogodovanju, to se radi potpunog i pravodobnog informiranja javnosti, te radi zaštite dostojanstva, prava i interesa naše stranke, zahtijeva, bez odgode, objava isprike nakladnika i ovog ispravka i odgovora na objavljene informacije sljedećeg sadržaja:

Jelka Miličević u cijelosti osporava i smatra zlonamjernim sve iznesene navode o navodnom njezinom protuzakonitom postupanju i sudjelovanju u protupravnim radnjama, stjecanju i omogućavanju nezakonitog stjecanja imovinske koristi i pogodovanju po bilo kojoj osnovi i/ili u bilo čijem interesu. Jelka Miličević cijeni uvredljivim navode kojima je ista okarakterizirana „poltronom“ kao i uvredljivim i izmišljenim navode da je ista izabrana za ministricu financija zbog navodnog sudjelovanja u „sumnjivoj privatizaciji, raspačavanju i otimačini Sokola“. Jednako tako u cijelosti osporava i cijeni neistinitim i zlonamjernim navode da bi na protupravan način stekla bilo kakvu korist i/ili bila „nagrađena“ za navodno protupravno postupanje. U obavljanju svih poslova i funkcija za čitavog trajanja svog radnog vijeka Jelka Miličević postupala je u skladu sa zakonom, moralnim, stručnim i profesionalim standardima i načelima. Iznesene izmišljene, uvredljive i apsurdne navode Jelka Miličević  cijeni govorom mržnje potpuno neprimjerenim javnom prostoru i usmjerenim isključivo profesionalnoj i osobnoj diskreditaciji nje i inih osoba koje se u spornim tekstovima spominju. Sukladno odredbama Zakona o elektroničkim medijima nedopušteno je objavljivanje sadržaja koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, a u konkretnom slučaju riječ je upravo o izmišljenim sadržajima za objavljivanje kojih ne egzistira niti jedan opravdan razlog, već isključivo želja za potpunim diskreditiranjem i povređivanjem dostojanstva osobe Jelke Miličević. Kako su navodi potpuno izmišljeni i iskonstruirani to izostaje mogućnost bilo kakvog konkretnijeg i meritornijeg izjašnjavanja, odnosno, preostaje samo mogućnost da ih kao takve u cijelosti osporim, zatražim ispriku i poduzmem sve radnje s ciljem zaštite mojih prava i naknade štete.“

Slijedom gore navedenog zahtijevamo da bez odlaganja postupite sukladno članku 40. i članku 42. stavku 2. Zakona o medijima, te objavite ispravak u gore navedenom obliku uvažavajući i ostale odredbe Zakona o medijima vezane za objavu ispravka.

S ciljem zaštite prava i interesa naše stranke, utvrđivanja odgovornosti, uključivo i one kaznene, kao i naknade štete prouzrokovane nezakonitim postupanjem zadržavamo pravo poduzimanja svih pravnih radnji i pokretanja svih postupaka.

S poštovanjem,

Mateo Erceg, odvjetnik

2 KOMENTARI

  1. Ako nitko od vas nije sudjelovao u sumnjivoj privatizaciji, raspačavanju i otimačini Sokola, tko ga je onda opljačkao i tko je opljačkao hrvatski narod u BiH?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here