Kako su Miljenko i Robi u kavani Romana zazivali revoluciju…

Sveta nedilja nakon mise. Sastalo se društvo u makarskoj kavani Romana. “Vidiš, nepušački dio malo tisan, svaki stol gleda prema vitrine s kolačima, nema koje vrste nema, sve bi izija” objašnjava Miljenko.

Društvo iza dva sridnja stola raspravlja  o evanđelju i svećenikovoj propovidi. Kroz tisni dio kavane nailazi bojovnik koji je stiga negdi iz Slavonije. “Godinama on tvrdi da je rvacki vojni invalid , a puk zna da je on civilni invalid koji prima vojnu mirovinu. Ma đava bi ga spominja i njega i njegovu mirovinu, nego on ti se svako malo petlja u politiku pa mu puk svašta izmisli. Uglavnom bitno je pojasniti da se nije dobro petljat u politiku jerbo bi mogla nastradati i penzija, a organ bi moga utvrdit jel on Slavonac ili  Dalmatinac. Moga bi organ i sankcije donit . A i po evanđelju bi mu tribalo pokoru reć pa neka moli”.
Robi tvrdi da čovika triba pustiti na miru. “Vidiš da je jadan nastrada. K’o da je njemu lako”.
Miljenko će na to “Ma pustili bi mi njega na miru da oće on nas. Evo moj Robi da ti pojasnim, stigla neki dan delegacija iz Splita, sve budže iz HDZ-a, zakazali oni sastanak s braniteljima. Zamisli, na tom sastanku ovaj civilni što se predstavlja vojni i onaj grobar, stigli pojasniti ovima iz Splita ko sve nevalja u HDZ-u Makarska”.
“Pa ko nevalja?” pita Robi”.
“Nevalja niko ko tvrdi da je ovi civilni invalid s papirima vojnog, a šef mu, zamisli, onaj Glibotić, oni su ti iz onog HVIMAK-a. Saslušali njih ovi Splićani i otišli ,sastavili izvješće i dostavili ovim u Zagreb. Po đavlu ovi u Zagrebu što su zaprimili izvješća, sve pročitali i prinili ovim u Makarskoj šta nevaljaju.
“Dobro Miljenko, aj ti sada meni reci koji su koji?”.
“Pitaj dragoga Boga! Vidiš ovaj ovde doli šta sidi, on ti je iz Židić iz Zavojana, on ti je bitna čivija u HDZ-u Makarska. Onaj doli Radalj, i on je iz njegova sela, on ti je malo tamo malo vamo, al je više tamo”.
“Di tamo?” pita Robi.
“Pa u SDP u” odgovara Miljenko.
“A dobro sad kužim! Ma znam ja njega kad je liva gorivo na INI, taj je od svake boje”. “Slažem se Robi, znaš li ti po čemu je njiovo selo poznato?”.
“Koje selo?”. “Pa Zavojani!”.
“Ne znam” kaže Robi, “po čemu?”.
FullSizeRender (44)„Po blagdanu Male Gospe i čita sam ja Monografiju o selu Zavojani, pisa neki Buklijaš, tvrdi on da je rat pokuca na vrata i prema njemu se tribali odrediti, odmah. Tribalo je podržati nasilnika ili okupatora.”
“Ma pusti mi te monografije Miljenko, tamo ima bajki koliko oćeš”
“Al šta je je većina iz sela znala se odrediti i onda i sada.”
“Kako sada?” pita Robi.
“Lipo, ovi šta su bili najžešći komunisti iz Zavojana danas su najžešći HDZ-ovci. Znaju se oni odredit, oni su ti ko turski pivac na kući “odžak”, vrti se kako bura puše. Evo ti primjera ispred tebe!” pokazuje Miljenko za susjedni stol.

U kavanu ulazi povjesničar i pita Miljenka: “A šta ste se to vas dva zapričala?”.
Veli Miljenko: “Evo malo Robiju objašnjavam tvoju struku”.
“A šta je tema?”.
Veli Miljenko “Zavojani i monografija Buklijaša”.
“A čita sam ja to davno, lipo je on to napisa po nalogu komiteta”, veli povjesničar.
“A šta je propustija?” pita Robi povjesničara.
“Propustija je napisati kako su partizani likvidirali fra Karla Ćuluma 25. svibnja 1943. godine u župnoj kući u Zavojanima. Ne samo to! Već su se krvnici vratili 17. rujna 1956. godine i zapalili  župnu kuću. Ima ploča u crkvi na kojoj sve piše”.
“Ma ne mogu virovat” veli Miljenko.
“Je, tako je… i nije samo to…bitan je detalj da je kuća gorila tri dana, a niko nije smija doć gasiti kuću”.
“E to je zločin” složi se Robi.
FullSizeRender (43)Profesor tvrdi da ima jedna ploča isprid crkve na kojoj piše: “U ovom mjestu je živio fra Karlo Ćulum župnik, koji je zbog aktivnog učešća u u narodnooslobodilačkom pokretuzvjerski ubijen od ustaša 25. maja 1943 godine. U znak sjećanja ovu spomen ploču podiže mjesni odbor SBNOR zavojane, jula 1961 godine”.
“Komu je virovat?” pita Robi povjesničara.
“A što?” pita povjesničar.
“Ko ga je ubio, partizani ili ustaše?”.
“A jesi naivan!” veli Miljenko: „pa ako je svet čovik, a crkva sveto misto, ploča u crkvi istinu govori”.
“Tako je!” složi se  povjesničar.
Miljenko zbori  Robiju da je on čuo od susjeda da je ovaj HDZ-ovac za susjednim stolom znao pritakat gorivo i skidat hrvatske zastave 1991., a sad glavni u HDZ-u, bija je on i glavni za financije, zamisli pumpadžija, a za financije. Robi se naljuti  i veli „a šta on zna o financijama?“.
Miljenko tvrdi da je bolje on radio konverzije valuta kada su bile one inflacije za vrime Markovića nego SDK. „I on se na vrime okreno, danas i on i sva rodbina su na teret nas poreznih obveznika ili kako se to danas kaže  uhljebi“.
Robi će na to: “Ma znam ja da su ganjali onog Đurekovića, al ne zbog nacionalizma već što je odnija puno para i papira od INA-e”.
Pita povjesničar “Di je odnija?”.
“U Njemačku, Munchen, tamo ga dočekali Matanovi, po nalogu UDBA-e i ode glava”. Robi tvrdi da će to sve izać na vidjelo: “eno suđenje prati i televizija”, a kod nas se pišu ti novi zakoni zvani Lex Perković, Lex Milanović, brzo će i Lex Bajić.
“Pratimo mi sve, a u zadnje vrime i pišemo” veli Miljenko. Profesor napominje da je najbitnije sve zapisati: “Za povijest, nikad ne znaš kad će tribat povjesna građa”.
“Da nije taj Đureković odnija papire i ovog našeg pumpadžije?” pita Robi.
“Ma nije, on je pritaka u litram, možda dnevno stotinjak litara, prikrivali su oni to kroz onu stavku isparavanja. Da Vam pojasnim, svaki put kada cisterna dođe i izliva gorivo onda mora nešto goriva da i ispari, ovi naši su malo nadolili vode, a razliku prikazali da je isparila. Tako su ti oni izgradili svoje posjede u Makarskoj. Znamo mi dobro ko je moga onda dobit posa kod Đurekovićevih u INI. Bez Komiteta nisi moga ni blizu. Vidiš bolan Robi da je njima cila Juga isparila i niko nikom. Zato će tribat pisat novi zakon Lex Bajić, nemere ni on objasnit ovim iz Domoljubne ,di su nestala poduzeća, a on ništa nije činija dvadeset godina“.
Povjesničar tvrdi da će sve to izići na vidjelo, ail „kako će izić na vidjelo kada je isparilo” veli Miljenko.
Robi će na to “Ma sićam se ja kada je onaj drugi što sidi 1992 godine uhapsio  Bobetka u makarskoj Miliciji”.
“Tako je!” veli povjesničar:  “On je tada bio Kadijevićev, prodava je on i lašku pivu”. “Ma sve se zna samo se ljudi prave ludi” tvrdi Robi.
“Sve je to dobro, to je povijest, al, aj ti meni profesore objasni kako mogu ovi što su za vrime Juge radili kao građanske osobe u službi JNA na Baškom Polju, predavali narodnu Obranu i biti danas glavne perjanice HDZ-a?”, pita Miljenko.
tudjman“Lipo, Tuđman je sve abolira, od četnika iz Krajine, do ovi naši, što nam danas pripovjedaju demokraciju i ljudska prava” veli profesor.
“Do kada ćemo mi njih trpit?” pita Miljenko.
“Do sljedeće revolucije” veli profesor , „al ne zaboravi Miljenko da revolucija jede svoju dicu”.
“Tako je profesore! To mi je reka i onaj onde… da je ovo sve daleko otišlo”.
“Tako je, triba malo revolucije i sve će doć na svoje” tvrdi profesor.
“E onda će u Makarskoj uvik na vlasti bit SDP” tvrdi Robi.
“Ma ko da sada nije, vidiš bolan kada oni kradu, pravdaju oni to javnosti, pojave se rebalansi. Ne mogu oni prikrit koliko dnevno ukradu i jedni druge podržavaju”.
“Ma nije to baš tako” veli profesor: “Vidiš onog grobara kunaša, on je priliva godinama s onim vatrogascom Dražom, al im nije isparilo pa ih uvatilo”.
“Ma isparilo je viruj ti meni, oni su priznali kriminal i dalje vozaju državna auta o našem trošku, al znaš li ti profesore s kim je Draže popija kavu kada se vratija iz zatvora?”.
“Ne znam, s kim?”.
“S predsjednikom HDZ-a Bebekom, ispred Kostele”.
“Pa to ti samo govori da je za njega kra!“
„Tako je al je on njega kavom abolira, ko Tuđman ove iz Krajine. Eto vidiš da nije isparilo kao ovom Đurekovićevom” veli profesor.
“Aj mi profesore objasni kako može biti predsjednik ratne brigade u Makarskoj čovik koji je dobio nečasni otpust iz Hrvatske vojske?”.
“Može, mora da su skupštinu organizirali ovaj vatrogasac, grobar, ovaj invalid iz Slavonije, onaj Glibo i sve pod pokroviteljstvom makarskog HDZ-a.”
“Pravo i govoriš, sve ti je ovo kao i onaj spomenik iz Zavojana za fra Karla Ćuluma”, isprid crkve jedno, a u crkvi drugo. Ako si vjernik čitaš ono iz crkve, a ako si komunist čitaš ono isprid crkve, svak svoje čita.

78 KOMENTARI

 1. Vidiš ti kako nevalja ljudima Radit zlo jel tako Mate ,svi mi policajci smo čuli i znali da su Pivac i Radalj namistili i podmistili lozi zatvor 1990 godine ,ali im je Lozo obećao da ce doći vrijeme kada ce on pisati njihove memoare , gdje su bili i šta su radili i s kim su surađivali . I evo došlo vrijeme da im djeca i unuci znaju što su im radili najbliži i komu su služili . Također treba napomenuti da je Jure Radalj uzimao Donacije što u novcu od naših gastarbajtera i ucjenjivali ih ukoliko bi odbili dati novac , svjedok tome je Marinko Opacak koji je donosio uplatnice u policiju ,ali di su novci završili pitanje je,pa valjda u njega u džepu a ako nisu valjda ce objasnit i demantirat ovaj komentar, naravno da su također , Radalj , Gojak i Pivac ,primili mito od Marijana Primorca 90 e godine u jeku rata u vidu novog BMW a , kojim su cijelom gradu dali do znanja da iza njih stoji kriminalac i da tog kriminalca brane od njegovih prljavih ulaganja i kupovine raznih nekretnina a sve to od opljačkanog novca hrvatskog naroda .,nastavlja se

 2. Napravili su to banditi Marijan Primorac i Frane Basic kada su vodili počastit radnike koji su radili na njihovoj obiteljskoj kući na zelenci .,događaj se zbio kada su ova dva bandita u konobi na dubcima počeli sa suludim veseljem i pijanstvom dok je Tomislav koji je kao uvijek , častan i pošten čovjek nije želio preci granicu dobrog ukusa nije želio pjevati jugoslavenske pjesme i zatražio od njih ukoliko je moguće da ga vrati NETKO kući kako bi izbjegao tu pomahnitalost ovog spomenutog dvojca . ,nakon ponoći su Tomislava povezli Bašić i Primorac dok ga je rodbina tražila cijelu noć . Banditi su ga izbacili i ostavili u Stomarici u brelima do 5 sati ujutro i ostavili onakvog uplakanog i preplasenog. Otac kao otac nije smio reci sto se dogodilo bojeći se da nam se ne dogodi jos nešto gore , rekao mi je da nikom nista ne pričamo a da ce on Pokušat i dalje Radit kod nji radi bojazni. Tako smo i učinili ali ja kao njegov sin želio sam saznati istinu i istinu mi je ispričao Frane basic prošle godine u Zagrebu i molio me da ne zovem Primorca kao da on nije nista kriv., završio sa sa njima moleci boga da im ćaća oprosti!!!!!!

 3. Valjalo bi Loze pitat ko mu je 90.cacu Tomu na Slimenu u gostioni veza jer nije piva jugoslavenske pisme i di su ga ostavili do rane zore vezanoga.

 4. za sve one koji misle da je primorac zaradio novce prodavajućMEKIKE NA PLAŽI IPRIKAZIVATI GA KAO GOSPODARSTVENIKA JE SULDO JER ON JE KRIMINALAC KOJI PLJAČKA I DALJ VLASTITI NAROD a to mu omogućuje i dalje udbaši s kojima dijeli tal

 5. Kažu da je jednom od njih iz društva u bivšoj Yugi najviše odgova Krvavi Ilija milicijoner. Da je š njim pravio spisak koga triba dovro prituć i zatvorit. Nemojte njega dirat on je još u sistemu umrežen. Sad je veliki Rvat, ali sve se špije dobro slažu. Jubu redovito oltar.

 6. Ovo sve što je mladi Lozo napisao, vjerujem, jer o Tomi Lozi sam pošteno mišljenje stekao kad sam ga upoznao.Skupljanje HDZ-evih otpadnika i škarta se dobro prati, jer su ih otrili njihovi nalogodavci iz bivše države, pa su se sad usrali! Kad im iziđe sve što se zna bižat će gdje kud koji. Ti gubitnici misle dok mi šutimo da neće odgovarati svi oni koji su naneli puno štete RH.Zna se koliko je ljudi i živote izgubilo i zbog koga,reketarenje,ucjene, i dr..?!

 7. Progon obitelji Lozo je počeo 1989 godine učlanjenjem u HDZ u podrumu ispod kolodvora u bivšoj prodavaonici auto dijelova lema comercce zajedno sa prijateljem Mariom Jurcicem. Odmah se je prijavio u 115 imotsku brigadu gdje je bio kurir.kada se je formirala Makarska brigada dobiva poziv na koji se odaziva i ide u Metkovic gdje je bio dva mjeseca , nakon toga dobiva prijetnje od onih koji su ga privodili u 2 razredu srednje škole i oduzimaju mu oružje ,možda bojeći se samo njima poznatih razloga . Do oca dolazi poznati makarski obavještajac sa zelenke i preporuča odlazak iz Makarske ,poznavajući našu obitelj vrši pritisak i Miljenko ide u Zgb pa u Njemačku . Nakon godinu dugih dogovora irazgovora vraća se u makarsku i otvara obrt kamen i do dana današnjeg zapošljava i stvara , hvala dragom Bogu da je izdrža sve ono sto su mu spremili njemu i njegovoj obitelji., i sad kad je nešto steka oce da zna svaku pojedinost i slijed progona

 8. Nije im rukovodio HDZom Lozo,mada ja znam da je utemeljitelj.Ovi iz komiteta Radici,Mendesi,Bebeci i drugi su zaduzili nasu dicu sa dvorsnom od 80 milijuna kuna,a sebi sklonili pare.Njijova dica skoluju se na privatnim fakultetim a nasa moraju u Njemacku na baustelu.Lopovi pokrsli i prosli drzavu pa opet kradu i masu hrvackim zastavam.Sramota

 9. Znamo koliko mu teško bilo Radit za Bašića svi smo se čudili jer njemu bliski su znali sto se Tomi dogodilo ali izdrža je sve , bio je mudar , u sebi možda izgrižen ,ali uvijek spreman na zajebanciju .

 10. Sada znate zašto je Lozo isa sa lalićem u kampanju , jer je to bio jedini način da uprati kako funkcionira komunistička vlast u Makarskoj malo HDZ , malo SDP , a sve isto , eto to je istina što se događa sa proračunom od 100 milijuna kuna dijele ga komunistička banda €€€€€€

 11. nitko ne spominje kako je miro mucić dobio parking na općinskoj zemlji,izgleda da su u svemu tome sudjelovali milan ravlić poznat po nadimkom KUM i bivši gradonačelnik marko bebek,.prestrašno je iti pomisliti šta su sve u stanju napravit za svoje odane drugove ,,,,banda

 12. Molimo vas da se držite teme a NETKO pokušava je skrenut s glavnih faca na koje se kolumna odnosi a to su udbasi milicionari Pivac i milicionari- konobar stanovita perjanica makarskih komunista i lopova Jure Radalj poznat po privođenju i saslušavanju naših ljudi poštenih ljudi koji su išli zaradit za kruh i za školovat svoju djecu . Ta dva hohštaplera su ispitivali i proganjali da bi potom preplašili do te mjere da jadni ljudi plaćaju svoju čast i slobodu i sve to pod krinkom antifašizma i tekovina NOB a . Nesmije se također zaboravit njihov ideološki pripadnik inače ZIDAR po struci koji je cijeli vijek radio na benzinskoj stanici , a opis radnog mjesta je pumpadžija pogađate Mate Židic glavom i bradom. Za njega kažu da nije imao mire pa su se zato zainteresirali organi gonjenja. ZNATE , što je zajedničko ovoj trojici , pogađate , SELO ZAVOJANE u kojem ima i časnih i poštenih ljudi ali ova trojica im kvare prosjek , sramice ih se i rod i porod. Prestrašno

  • Mucić je dobar covik i nije zao. I spreman je pomoći svima.
   Ne morate ga volit ali nemojte ga dovoditi u poveznicu sa Zavojancima, on je iz normalne opcine

 13. Kada su gradili zgrade utajili su porez na nekterninama. Kupoprodajne ugovore potpisivali s umanjenim cijenama, razliku uzimali u gotovini -na crno. Jelavić iz porezne uprave za to je prijavljen, al kako su ovi što štite državnu imovinu u većem kriminalu nije došlo do progona. Biljani se malo nasulo plaže,malo potoka kraj vila, malo se propilalo Kalalarge i niko nikome.

 14. Tako je HOSovac, najbolji primjer je Jakša Medić na centu Nikola. Sve nekretnine su prodane bez vlasničkoga lista s 50% vrijednosti koja je naplaćena u gotovini. garažne prostore pretvorili u poslovne i zanimljivo sve za mandata HDZ ovaca.Tako su počeli krasti državu i do danas tako rade.

 15. Nikad oni nisu išli u crkvu niti židici, niti radalji, niti pivci ali su uredno svake nedilje gledali Ko ide u crkvu i uredno vodili evidenciju o istom. Najžalosnije je sto to rade i dan danas, ljigavci

 16. Nevjerovatno da ova ekipa nije niti malo promjenila ali najveća je ludost bila primit matu židica u HDZ , u , ja zaboravio da su nam HDZ oteli udbaši

 17. Grobar rajcevic zajedno sa Brkanom i židicem kuju plan za spas ali nece oni dozvolit ni da tonci lalic odgovara pred pravosuđem jer su zajedno pljačkali turističku zajednicu tako da je Židic požalio sto je pokazivao poruku koju mu je poslao Brkan , da LALICU izvucu novce preko King grafike

 18. KOS ovci i UDBAsi do danas nisu vratili zaduzeno oruzje od JNA i Saveznog sekretarijata .Kajba,Sumelj,Srzic,Juric,Mravicic,Matic,Pivac i dr.Cekaju oni novu Jugu s uskaznicama HDZa i SDPa.

 19. a moj robo imaš i ti masla punu glavu,udružio se ti sa ekipom i varaš državu a pričaš kako to židić radi ,ali po pobogu ROBERT MARINOVIĆ ZVANI ROBO ON JE TAKOĐER IZ ZAVOJANA—-BOŠKO BUHA

 20. hitno robi oduzet auto zbog neplaćanja obveza prema državi ,nije se valjda on prvi toga sitio ,nismo mi drugi glupi da neznamo i mi vozit auto njemačkih tablica ,ali robo to je carinski prekršaj ,plati porez a ne govorit kako mate židić ne plaća državi ono što je pripada a ti kao plaćaš, nastavlja se…

 21. Ne mečite sve Pivce i Zavojane u ist koš. Ozren je časan hrvatsi branitelj i dragovoljac Domovinskog rata sa malom mirovinom zbog takvih koji su još željnji JUGE, ili ti lažni braniteli i lažni invalidi. Kojem Pivcu triba oduzeti oružje.

 22. Dali ce im njihova djeca oprostiti , njima je lako i nije problem sto ce drugi reci .ili su ih učili kako nanijeti drugim poštenim ljudima bol samo zato da bi oni dobili čin vise , da bi mogli jos vise iskazivati svoju frustraciju nad nevinim ljudima. Neka im Bog oprosti????

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here