Kickboxing klub Sv.Jure osvaja zlato, no gradonačelnika Pranića to ne zanima

Da i zlatna medalja ima dvije strane, na vlastitoj koži uvjerili su se ” zlatni ” dečki kickboxing kluba sv. Jure iz Vrgorca.

Na jednoj strani sjaj, a na drugoj teški financijski problemi, hladnoća, bez dvorane i adekvatne opreme. Na vlastite smo se oči željeli uvjeriti koliko je stanje u klubu alarmantno, te smo im se pridružili na jučerašnjem treningu. Na ulazu u prostoriju koja ničim ne odaje da je bilo kakva dvorana dočekali su nas trener Davor Jović i predsjednik kluba Joško Radonić.

Na  upit kakva je ovo užasno hladna prostorija, samo su tužno pogledali i objasnili. U velikoj dvorani je puno hladnije, pa im je ravnatelj Krešimir Kuran ustupio prostoriju u osnovnoj školi, na čemu su mu jako zahvalni. Očekivali smo da će razgovor započeti drvljem i kamenjem na vlast, ali trener je prvo želio pričati o svojim dečkima. Prošle godine trojica mladića, Nikša Radonić, Ante Bulog i Andrija Gašpar na svim natjecanjima osvojili su medalje. Pa krenimo redom:

– Karlovac sva trojica osvojili europski kup za kickboxing full contact

– domaće prvenstvo u Osijeku drugo i treće mjesto

– Svjetski kup Mađarska drugo mjesto

– Croatia open sva trojica zlatne medalje (8 država, 670 natjecatelja)

– Nagrada za najbolji klub i pojedinca

O planovima za ovu godinu govore vrlo oprezno. Za normalno funkcioniranje kluba potrebno je oko 80.000 kuna, a oni trenutno imaju samo 10.000. Moraju platiti i savezu članarinu od 3.000 kuna. Za vrijeme gradonačelnika Matkovića imali su puno više sredstava. Kako nam je rekao trener Jović, zbog političkih trzavica sa sadašnjim gradonačelnikom Pranićem klub dobiva puno manje novca.  Klub već pet godina nije kupio trenerke. Prošle godine su morali posuditi  6.000 kuna od oca Nikice Radonića da odu u Mađarsku. Krpaju se kako mogu, a već je pred njima i nova godina. Trener bi želio povesti dečke na samo bitnija natjecanja, a to su:

– europski kup Karlovac

-državno prvenstvo u Poreču

-svjetski kup u Mađarskoj

– ovisno o rezultatima i svjetsko prvenstvo u Mađarskoj

– Croatia open

– Prvi jutarnji trening počinje u 7 sata, trčanjem na -7, drugi je trening večernji. Momci vježbaju kao profesionalci dva puta i daju sve od sebe. Dok drugi vršnjaci uživaju u izlascima, dečki daju sve za sport, kazao nam je trener Jović.  Porazgovarali smo i sa ” zlatnim” dečkima.
Nikica Radonić: Bavim se kicboxingom od 2007. godine. Do sada sam vrlo uspješan te sam osvajao svjetske i europske kupove, tri puta državni prvak i još dosta međunarodnih turnira, Moji roditelji izdvajaju ogromna sredstva, ali najveća zasluga pripada mom treneru Joviću.

Ante Bulog: Treniram od 2012. godine. Osvajao sam Croatia open, drugo mjesto na državnom i drugo mjesto na europskom kupu. Moji roditelji su najveća podrška u svemu ovome kao prijatelji i moj trener.

Andrija Gašpar: Treniram od 2012. godine. Prvu borbu sam osvojio Croatia open, do sada sam ga svake godine osvajao. 2015. godine sam osvojio dva zlata jer sam nastupao u dvije discipline. Bez mojih roditelja ovo ništa ne bi bilo moguće.

Makarski poduzetnik Milan Ravlić prepoznao je važnost kluba te je, čuvši za njihovo financijsko stanje odlučio sponzorirati klub narednih godinu dana. Pridružio mu se još jedan poduzetnik iz Makarske koji je želio ostati anoniman.

Andriji je posebno teško redovito dolaziti na treninge jer živi nekoliko kilometara dalje od Vrgorca, a njegova sestra nam je otkrila kako najčešće u Vrgorac dolazi stopirajući jer ga nema tko odvesti obzirom da oba roditelja rade. Andrija jako puno puta ide i pješke doma, a najtužnije je što pokraj njega često prođu auti i ne žele stati.
U klubu su svjesni krize koja potresa grad, ali se pitaju zar nikoga nije briga za tu djecu? Imaju li svijesti ti ljudi na vlasti? Nadaju se barem pomoći poduzetnika, no koliko će to biti moguće ne znaju. Za sada su se javila dvojica iz Makarske: Milan Ravlić vlasnik ” Migros” nekretnine i drugi koji je želio ostati anoniman. Klubu bi za ovu godinu trebali dati 9.600 kuna. Klub moli sve koji mogu novčano pomoći da se odazovu.
– Žalosno je što moramo javno iznositi probleme i što nikoga nije briga za nas, za kraj je poručio trener Jović.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here