Kriminalna skupina u Zadru otimala, omamljivala i pljačkala starce!

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske provode kriminalističko istraživanje nad većim brojem osoba s karlovačkog, velikogoričkog i gospićkog područja zbog većeg broja kaznenih djela Prijevara, Iznuda, Protupravno oduzimanje slobode i drugih kaznenih djela počinjenih na štetu više osoba sa zadarskog područja, priopćili su iz zadarske policije

Članovi ove kriminalne skupine su u međusobnom dogovoru, s ciljem ostvarivanja znatne imovinske koristi, od mjeseca ožujka do listopada prošle godine, obilazeći gradske kvartove po Zadru pomno birajući žrtve starije životne dobi, slabijeg zdravstvenog stanja, oskudnijeg obrazovanja, lakovjernost i sličnih vrlina, stupali u kontakt s njima nudeći im razne usluge, ljubavne veze, brakove i slično, dovodili u stanje omamljenosti, opijenosti i zablude te su brutalno varali i iskorištavali koristeći njihovu bespomoćnost.

Ukrali više od milijun kuna

Svoje dobro planirane i prikrivene kriminalne aktivnosti osumnjičeni bi odrađivali sklapajući ugovore i provodeći kažnjive radnje kroz legalno poslovanje zalagaonica i drugih agencija koje posluju u više gradova u Republici Hrvatskoj. U obrađenim kaznenim djelima stekli su nepripadajuću imovinsku korist veću od milijun kuna.

Policija je kroz ovo kriminalističko istraživanje došla do sumnji da je prijavljena skupina istovjetna i druga kaznena djela počinila nad većim brojem osoba sa zadarskog, ali i s drugih područja Republike Hrvatske, te apelira na prevarene građane da pretrpljena kaznena djela prijave policiji.

Dana 2. svibnja ove godine u odnosu na ova kaznena djela dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim Karlovčaninom, 41-godišnjakom s velikogoričkog područja i nad 32-godišnjom Gospićankom, koji su uz kaznenu prijavu za kaznena djela Prijevare, Iznuda i Protupravno oduzimanje slobode privedeni pritvorskom nadzorniku PU zadarske, dok je za 29-godišnjim i 33-godišnjim Karlovčanima raspisana tjeralica, a kaznena prijava dostavljena je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Osumnjičena petorka je sve mobitele preprodala kroz zalagaonice u fiktivnom vlasništvu 32-godišnjeg Karlovčanina.

Omamljivali ljude

Kriminalističkim istraživanjem je potvrđena osnovana sumnja da je petorka dana 28. 3. 2018. godine u jutarnjim satima u Zadru, Branimirova obala, u jednom ugostiteljskom objektu upoznala 72-godišnjeg Zadranina, doveli ga u visoki stupanje alkoholiziranosti, te na prijevaran način naveli da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor kupujući mobitel Samsung J7.

Istovjetno kazneno djelo počinili su i 5. 4. 2018. godine sklapajući dvogodišnji pretplatnički ugovor i uzimajući dva mobitela Huawei P9 Lite.

Istog dana na istovjetan prijevaran način naveli su 72-godišnjaka i s njim u javnobilježničkom uredu u Zadru sklopili ugovor o prodaji građevinskog zemljišta površine 576 m2 u mjestu Rtina za novčani iznos od 35 000 kuna, a koji novčani iznos je višestruko manji od tržišne vrijednosti, a da oštećenom nisu isplatili ni navedeni minorni novčani iznos.

Kasnije je navedeno zemljište 41-godišnjak za 10.000 eura prodao kupcu iz Zagreba.

Otimali ljude

Petorka je svoju kriminalnu aktivnost prema 72-godišnjaku nastavila tako da su 6. 9. 2018. godine, na istovjetan način, omamili ga, nagovorili da sjedne u njihov automobil, te ga odvezli u mjesto Lazina Čička pored Velike Gorice u kuću vlasništvo 41-godišnjaka, gdje su ga zatočili, opijali, onemogućili javljanje članovima obitelji, te sutradan doveli u nepoznati javnobilježnički ured gdje su ga navodili da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan, a što je oštećeni odbio na upozorenje javne bilježnice, nakon čega su ga prijeteći mu odveli ga u drugi javnobilježnički ured u Velikoj Gorici, gdje su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u Zadru, površine 76,80 m2, za novčani iznos od 40.000 eura, a koji je višestruko niži od tržišne cijene, a da ni taj mizerni novčani iznos nisu predali oštećenom.

Navedeni stan je 41-godišnjak već sutradan samo fiktivno prodao 33-godišnjaku koji se na njega i uknjižio, te je na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji oštećenog iz stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60 000 eura.

Oštećenog su potom u Karlovcu sjeli na autobus za Zadar, gdje se pojavio u noći sedmog na osmi rujna, a čiji nestanak je obitelj prethodno prijavila policiji.

Također, 4. travnja 2018. godine u Zadru u Ulici Stjepana Radića u Gradskoj knjižnici, 29-godišnjak i 32-godišnjakinja prišli su 64-godišnjem Zadraninu kojeg su obradili i na istovjetan prijevaran način odveli u poslovnicu teleoperatera gdje su sklopili dva pretplatnička ugovora uz kupnju mobitela Samsung Galaxi J7 i J5.

Oštećeni je dva dana poslije osujetio prijevaru te isti dan podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.(INDEX)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here