Marko Pupić Bakrač pita: Zašto Branko Dukić putuje, a ne donosi nikakvu korist za Zadar?

Županijski vijećnik Marko Pupiuć Bakrač osvrnuo se na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o pokretanju postupka protiv zadarskog gradonačelnika Branka Dukića

Priopćenje objavljujemo u cijeosti: “Povjerenstvo za sukob interesa donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv gradonačelnika Dukića jer je njemu i delegaciji grada Zadra kineska tvrtka LTO Energy platila troškove puta i boravka u Kini. Zakon o sprječavanju sukoba interesa ( NN 26/11; 12/12; 124/12 48/13; 57715) koji se između ostalih odnosi i na gradonačelnike u članku 11. stavak 3. kaže da dužnosnik smije primiti dar simbolične vrijednosti i to vrijednosti najviše do 500 kuna. U istom članku stavak 1. zakonodavac kaže da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost te prava i usluge dane bez naknade.

Gradonačelnik u svom očitovanju na pokretanje postupka tvrdi kako nije bilo pogodovanja!? Očigledno da gradonačelnik Dukić i njegova svita nisu upoznati sa zakonskim odredbama, a sam gradonačelnik ne zna razliku između pogodovanja i sukoba interesa. Delegacija je navodno pregovarala sa Kinezima oko nabavke električnih autobusa i izgradnja pogona za sastavljanje LTO baterija u gospodarskoj zoni Crno. U najavama puta i suradnje tvrdilo se kako Zadru trebaju ekološki autobusi na električni pogon. Od toga se odustalo i  kupilo se 20 autobusa na dizelski pogon, obrat za 180°, ekologija više nije bitna.

Još jedna stvar bode oči. Put i povratak iz Kine popraćen je snažno medijski i PR-ovski s najavama ogromnih kineskih investicija. Sada ispada po Dukićevom priznanju da će od svega toga biti 0 bodova, a putovanje je bilo studijskog tipa (čitaj turističkog). Osim Dukića u Kinu je više puta svoje delegacije vodio župan Longin s istim rezultatom kao i Dukić, 0 bodova.  Znači Dukić i Longin svojim putovanjima ništa nisu napravili za grad i županiju. Putovanja njihovih delegacija su čisti gubitak vremena i novca. Ili možda nisu?

Naime, kineska ulaganja u stanogradnju (uvala Bregdetti) i tko zna gdje ne još najavio je Zdenko Zrilić. A koliko mi je poznato on nije bio u Kini!? On valjda telepatski komunicira sa Kinezima? Ili je netko iz gore spomenutih delegacija obavljao taj posao za njega ?

Branko Dukić nije po habitusu kriminalac kao neki od njegovih prethodnika ali je u potpunosti nesposoban za obnašanje funkcije gradonačelnika. Vodaju ga žedna preko vode kako hoće, kad se sjete. Dokaz tome su i podmetnuti mu Urbanistički planovi uređenja dijela uvale Bregdetti i zapadnog dijela Vitrenjak I. Valjda je kod njega ostalo toliko dostojanstva i moralnog integriteta da podnese ostavku nakon pravorijeka Povjerenstva za sukob interesa.

VRTNI PATULJAK

maneken  u vijeću je bio, dvije riječi prozborio

vrtni patuljak što se samo smije

mudrim glavama okružio se nije

sve krivo radi s vragovima tikve sadi

za turizam kineziologa postavlja

strojar građevinara izigrava

manijak što tuče jako socijale je capo

novinar loš ured mu vodi  još

cila četa PRovskg blata tik do njegovih je vrata

za gradonačelnika stvoren nije, konce pogubio je

štetu čini često, uvik žbaljava nešto

u bolnici uz pacijente mu je mjesto

(Likovi iz pjesmice su izmišljeni , nemoguće je da takvo što postoji u realnom životu. Svaka sličnost sa stvarnim ljudima i događajima je namjerna)”.

                                   Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije

                         Marko Pupić-Bakrač 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here