Miro Bulj tražio spojeve na autoput za drniški, kninski, sinjski, imotski i vrgorački kraj

U jučerašnjoj saborskoj raspravi o amandmanima na državni proračun Vlada RH i Hrvatski sabor odbili su devet amandmana saborskog zastupnika Mosta nezavisnih lista Mira Bulja iako se radi o takvim prijedlozima koji su u interesu ravnomjernog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske i njihovog lokalnog stanovništva.

Miro Bulj je posebno poražavajućim ocijenio odbijanje njegovih amandmana kojima je predložio sufinanciranje udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola te izgradnju osnovne škole Fra Pavla Vučkovića u Sinju. Obrazlažući prioritet financiranja besplatnih udžbenika, a nakon što je Vlada RH odbila njegov prijedlog, pozvao je ostale saborske zastupnike da u ime djece iz siromašnih krajeva podrže ovu inicijativu smatrajući da besplatne udžbenike moraju imati svi osnovnoškolci, a ne samo oni iz bogatih krajeva.

U svom osvrtu naglasio je: „Zbog tih razlika u posljednjih 10 godina imamo 63 000 djece manje i to u 2/3 Hrvatske gdje nisu osigurani besplatni udžbenici, dok su u Zagrebu osigurani.“ Upitao je ostale zastupnike zašto ne prihvate da je svako dijete isto te naglasio da svako zaslužuje besplatne udžbenike, zbog čega su njegovom inicijativom svim osnovnoškolcima u gradu Sinju isti osigurani.

Nadalje, razumijevajući i važnost osiguravanja adekvatnih prostora u lokalnim uvjetima predložio je i dovršenje desetogodišnjeg projekta izgradnje osnovne škole Fra Pavla Vučkovića u Sinju, koji je Vlada RH također odbila, a nije naišao niti na podršku većine saborskih zastupnika.

Istaknuo je da Cetinski kraj ima stanovnika koliko cijela Ličko-senjska županija te da je ujedno i žalosno i sramotno da se 2017.god. iz proračuna izbacilo ono što nalazilo u proračunu 2016.god. te da zbog toga nije glasao za  proračun, bez obzira što je bio dio većine. Upitao je i zašto su ti krajevi zaboravljeni  te upozorio da je u tome razlog zbog čega mladi odlaze jer nemaju uvjete niti učionice u koje mogu doći, te dok su razredi prepuni svi se istodobno pozivaju na školstvo, obrazovanje i kurikuralnu reformu.

Također je uputio amandmane za spojeve autoceste sa kninskim, sinjskim, vrgoračkim, imotskim i drniškim krajem.

„Iznimno sramotne poruke šaljete ljudima tih krajeva, zbog ovakvih poruka, zbog ovakvih loših upravljanja dvije trećine Hrvatske su prazne, a mladi nam odlaze.“

Iako u proračunu teškom 133 milijarde kuna vladajući nisu pronašli sredstva za ovakve projekte, Mosta nezavisnih lista i dalje će ustrajati u tome da se iznađu modeli putem kojih bi se osigurao ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske te kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti i uvjete za obrazovanje te posljedično i perspektivu ostanka u svojim lokalnim zajednicama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here