Misterij: Kako se veliki grbavi kit našao usred Amazonske prašume?

Brazilski stručnjaci za divlje životinje bili su zapanjeni kada su usred Amazonske prašume otkrili mrtvog grbavog kita, piše The Independent.

Sisavac od 10 tona pronađen je u šikari na velikom riječnom otoku Marajo, koji se nalazi na ušću rijeke Amazone.

Znanstvenici za sada samo pretpostavljaju da je golemo stvorenje bačeno na kopno za vrijeme snažne oluje, ali im nije sasvim jasno kako je završilo toliko duboko usred šume i zašto je uopće išlo plivati do obale.

Dugačak 11 metara i težak 10 tona

Dužnosnici Odjela za zdravstvo i okoliš države Pare rekli su kako su kita dugačkog 11 metara pronašli jer su prije toga pratili ptice grabljivice koje su se na kraju došle hraniti divovskom lešinom.

Tijelo kita nalazi se na toliko udaljenom močvarnom dijelu šume mangrova u amazonskoj delti da su stručnjaci trebali poduzeti dva putovanja kako bi dospjeli do tog područja.

Grbavi kitovi obično, između kolovoza i studenog, borave na južnijem dijelu brazilske obale i vrlo rijetko putuju tisućama kilometara sjeverno do ušća Amazone.

Mladi kit

Biologinja Renata Emin, iz Instituta Bicho D’agua, dio je tima koji proučava tijelo kita kako bi se otkrili razlozi zbog kojih je dospio toliko duboko u amazonsku šumu. Smatra kako se kit vjerojatno odvojio od svoje majke dok su putovali u južnije krajeve.

“Još uvijek nismo sigurni kako je završio usred šume, ali pretpostavljamo da je plivao blizu obale i da ga je plima, koja je posljednjih dana bila značajna, bacila u unutrašnjost, u šume mangrova”, rekla je.  (Index)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here