Na putu do Zadra stradalo 16 pralja iz Preka

Šesnaest pralja iz mjesta Preko na otoku Ugljanu smrtno je stradalo 2. studenog 1891.  kad se prevrnuo brod koji ih je vozio u Zadar

Naime, u to doba žene iz Preka često su radile kao pralje za zadarske građane. Mjesto Preko nalazi se nasuprot Zadru, na obali otoka Ugljana, a otamo se brodom može razmjerno brzo doći do Zadra (otok Ugljan udaljen je samo oko pet kilometara od zadarske obale).

Pralje su u tom kraju zvali i lavandijere. One su po rublje odlazile u ponedjeljak, a opranu i izglačanu robu su vlasnicima vraćale subotom brodovima na jedra ili vesla. Rublje se pralo u posudama (kabao, maštil) uz pomoć pepela i sapuna iz kućne radinosti.

Nesreća se dogodila u 7 sati ujutro, nedaleko od otočića Galevca, kada se brod prevrnuo pod udarom orkanskog juga. Od 31 putnika, sedam muškaraca i 24 žene, stradale su one pralje koje su bile u unutrašnjosti broda, zatvorene palubskim poklopcem koji je štitio njih i rublje od nevremena.

Najstarija od poginulih pralja imala je 75 godina, a najmlađa 14. Među poginulim bile su i dvije trudne žene. Praljama iz Preka podignut je na tamošnjoj obali spomenik.

Evo popisa poginulih pralja: Matija Babin, Jakova Dorkin, Ivana Dorkin, Luce Dorkin, Tomica Dorkin, Tonina Dorkin, Bara Jurin, Gašpa Jurin, Ivana Lovrić, Šimica Lovrić, Matija Markulin, Matija Martinov, Stoša Mašina, Tomica Matacin Gašpa Matacin i Kate Mazić.(povijest.hr)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here