Nakon pet godina progonjenja po nagovoru Ivana Galovića, novinar Hrvoje Bajlo oslobođen svih optužbi!

Punih pet godina trajao je bespmisleni sudski progon protiv zadarskog novinara Hrvoja Bajla, a po „naređenju“, danas umirovljenog, županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića

Na nedavno održanoj sudskoj raspravi na kojoj se Hrvoje Bajlo našao u svojstvu okrivljenika,  a Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u svojstvu tužitelja, optužba je odbijena, a nemali troškovi maratonskog sudskog postupka pali su na teret građana!

Ivan Galović – najdraži su mu novinari koji se moraju ispričavati zbog napisanih laži, pogotovo nakon pravomoćnih presuda…

27.veljače 2012. godine, Hrvoje Bajlo je navodno putem sms poruka i telefonskog poziva prijetio Franku Paviću, nekadašnjem uredniku na portalu Znet, navodi se u optužbi Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Time je, tvrdili su tužitelji, Hrvoje Bajlo počinio kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina – prijetnjom. Dakle, ozbiljno kazneno djelo, no Općinsko državno odvjetništvo se povuklo iz cijelog slučaja. Zašto? Odgovor moguće leži u iskazima svjedoka koji su navodili nevjerojatne stvari. Tako je Franko Pavić naveo da ga je na prijavu protiv Hrvoja Bajla natjerao Ivan Galović, bivši županijski državni odvjetnik, no u zapisniku je Pavićeva izjava ublažena, pa stoji sljedeće: „Na pitanje zastupnice optužbe zašto je tada podnio kaznenu prijavu protiv Hrvoja Bajla, svjedok odgovara da je to učinio po savjetu tadašnjeg glavnog županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića“! Obzirom da su na raspravi svjedoci iskazivali i tko je s kim imao ljubavnu vezu, iz čega proizlazi motiv Ivana Galovića da nagovori Franka Pavića na prijavu protiv Hrvoja Bajla, predstavnica općinskog državnog odvjetništva kao tužitelja, Maša Jurjević naglo odustaje od kaznenog progona!

Franko Pavić

Na zapisnik to obrazlaže izjavom Franka Pavića da prijetnje koje mu je navodno uputio Hrvoje Bajllo, nije shvatio ozbiljno. To je, nesumnjivo, dobar razlog za odustanak od kaznenog progona, no zašto su čekali pet godina?! Naime, Franko Pavić je još 2013. pismenim putem zamolio Općinsko državno odvjetništvo u Zadru da odustane od kaznenog postupka protiv Hrvoja Bajla jer više nije smatrao da bi bila riječ o ozbiljnim prijetnjama! Općinsko državno odvjetništvo je tada odbilo Pavićev prijedlog i nastavilo s postupkom dok svjedoci nisu progovorili i teško kompromitirali Ivana Galovića kao osobu koja je poticala na kaznenu prijavu. Zašto se Ivan Galović uopće petljao u kazneni progon protiv Hrvoja Bajla? Bio je privatno motiviran, nema sumnje. Vodeći računa o njegovim obiteljskim prilikama kao i o obiteljskim prilikama drugih aktera ove priče, ne želimo otkrivati detalje o kojima se u kuloarima po Zadru već dugo govori. Možemo zaključiti da je Ivan Galović već prije donosio krive odluke, da se dogovarao sa krivotvoriteljima umjesto da ih privede zakonu, da je pomogao HDZ-u prije puno godina da dobije izbore s famoznim višednevnim prijevozom glasačkih kutija sa zadarskih otoka itd. Unatoč tome, nije otišao u mirovinu sa 65 godina kao što je uobičajeno već  su ga takvog ostavili još koju godinu čime je produžena njegova zaštita pripadnika rigidne struje najjače političke stranke u Zadru. Time je produžena i agonija mnogih na koje se bespredmetno okomio Ivan Galović. Hrvoje Bajlo dobro je i prošao što se, pr. ne bi moglo reći za Veselka Kurtu kojeg je Ivan Galović progonio punih 25 godina da bi u travnju ove godine konačno bio pravomoćno oslobođen svih optužbi, rekli bi neki, pakiranih…
Razgovarali smo i sa Hrvojem Bajlom zamolivši ga da komentira presudu. – Punih pet godina trajao je ovaj bolesni, napakirani i užasno loše montirani proces u kojemu se mene pokušalo osuditi za nešto što nikada nisam napravio, a to je i dokazano konačnom presudom u moju korist. U onom trenutku kada se Franko Pavić slomio i konačno priznao da me je prijavio po savjetu tadašnje najmoćnije osobe u Zadru, bivšeg Županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića, naprosto nisam mogao vjerovati da je to izrečeno u sudnici. Portal kojega sam pokrenuo 2012. godine, ZADAR News osnovan je s ciljem da otvoreno pišemo o problemima naših sugrađanki i sugrađana, baš kao i vaš. I to je nekome očito smetalo. Sada znamo i kome. Sramotno je to da se one koji se bave novinarskim poslom koji bi trebao biti u službi građana progoni, da im se pakira na najvišoj pravosudnoj razini i da ih se godinama mrcvari u fiktivnim i montiranim političkim procesima, samo zato što pišu istinu. Ono što me veseli u cijeloj priči je to da je prijava protiv mene odbačena. Doduše, nakon pet godina, ali je odbačena. Nikad nije trebala biti ni podignuta, ali veseli na kraju da se okončanjem ovoga procesa protiv mene ne vodi nikakav drugi sudski postupak. Ako ćete, iskreno, protiv mene osobno u ovih 10 godina koliko se bavim novinarstvom nikada nitko nije podigao prijavu ni tužbu za klevetu jer sve što objavljujem je potkrijepljeno dokazima i dokumentima. Dakle, svoj posao radim savjesno, po zakonu i ispravno. O daljnjim pravnim koracima ću odlučiti u narednim danima u dogovoru sa svojim odvjetnicima, zaključio je Bajlo.

 

13 KOMENTARI

  1. svaka čast hrvoje, sad ga tuži i uzmi mu svaku lipu koju je mislio zaraditi sljedećih 10 godina. imaš pravo na naknadu štete radi ukaljanog ugleda, duševnih boli, sramoćenja i ko zna čega još ne. nađi dobrog odvjetnika i oderite to govedo koje je pristalo lažno vas optužiti.

  2. ahahahah odlično ako je tužen za klevetu! Ako se dobro sjećam, najavila je njega i Ladu iz Zadarski.hr tužiti RENATA PEROŠ! Ja bih bio ponosan da me ona tuži 🙂 Sretno Hrcy!

  3. Glupost je Bajla proglašavati fmredikulom
    Zašto bi to netko pisao o njemu? Bajlo jedini uz Vidučiča i možda jednog ili dva novinara ima muda pisati istinu i za to mu treba skinuti kapu. Galvić? E o tome ste lijepo napisali u ovom članku. Ali ima toga još o Galoviću. Pišite još o njemu.

    Bajlo neka to bude čast ako te tužila Renata Peroš. Hrabro samo!

  4. Otkako je Galović u mirovini, HDZ je obezglavljen. Kalmeta zaključio karijeru, Livaković se razbolio, svi Kalmetini ljudi ostali bez zaštite, Longin dobio krila

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here