Očitovanje Hrvatskih šuma o ilegalnom deponiju na Voliciji

Jučer smo objavili pismo/zapažanje naše čitateljice o devastaciji predjela Volicija u Makarskoj, a potom smo članak proslijedili svim nadležnim insititucijama

Hrvatske šume reagirale su priopćenjem kojeg objavljujemo u cijelosti: “Šumarija Makarska gospodari zemljištem koje graniči s predmetnom česticom 5021 koja je u privatnom vlasništvu. Rampa koja se spominje nalazi se na zemljištu kojim gospodare HŠ  i u trenutku postavljanja bila je jedini pristupni put prema privatnim parcelama oko kapelice Sv Andrija. Njeno postavljanje bio je zajednički interes Šumarije i privatnih vlasnika zemljišta oko područja sv Andrije. Danas do tih privatnih parcela kao i do privatne parcele -“deponija” koja je na slici, može se doći autom ili kamionom i bez da se koristi ulaz kroz spomenutu rampu.

U vrijeme postavljanja rampe (90-tih godina) na tada jedini pristupni put, svi privatnici koji su imali vlasničke listove za parcele preko kojih je put dijelom prolazio ili ih doticao dobili su ključeve za otvoriti rampu za svoje potrebe. U prvom redu su to bili vlasnici okolnih maslinika i povrtnjaka pored potoka. Njihovim lakšim pristupom zemljištu i obradom istog smanjivala se opasnost od požara na ovom inače zapuštenom privatnom zemljištu. Spomenutoj rampi smo više puta mijenjali katance i istu popravljali. Nažalost ekološka svijest još nije dostigla tu razinu da  se građevinski i drugi otpad deponira na uređena odlagališta, tako da niti jedan katanac ni rampa nisu u stanju zaustaviti nedozvoljeno odlaganje otpada bilo uz poljoprivredne, šumske ili magistralne puteve i ceste. Svi smo tome svjedoci. Bilo da je zemljište privatno ili državno, to neodgovorni građani ne biraju, samo da nije u vlastitom dvorištu. 
U planu je uklanjanje spomenute rampe jer više nema prvobitnu svrhu – na isti prostor sad postoje još tri ulaza, odnosno pristupna puta.”, stoji u priopćenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here