Otvoreno pismo Petra Kelvišera gradonačelniku Brkanu, njegovim zamjenicima i gradskim vijećnicima…

Petar Kelvišer, predsjednik udruge „Ruke za bolju Makarsku“, poslao je otvoreno pismo makarskom gradonačelniku Juri Brkanu, njegovim zamjenicima i svim gradskim vijećnicima.

Tema je usvajanje Zakona o koncesijama, a pismo objavljujemo u cijelosti: ”

Poštovani,

povodom usvajanja Zakona o koncesijama od strane zastupnika vladajuće koalicije, a suprotno zahtjevima građana, udruga, lokalnih inicijativa i saborske oporbe, pozivamo Vas da se kao legetimni predstavnici lokalne zakonodavne i izvršne vlasti javno (skupno ili pojedinačno) izjasnite po ovom pitanju.

Podsjećamo kako je Zakon o koncesijama nenajavljeno stavljen u proceduru glasanja, ignorirajući zahtjeve za trećim čitanjem i otvaranjem javne rasprave te odbacujući apsolutno sve amandmane koje su uputili građani, organizacije civilnog društva i stručnjaci.  Time je onemogućeno sudjelovanje lokalnih zajednica i zainteresirane javnosti u postupcima dodjele koncesija kao čimbenika smanjenja koruptivnog rizika i sprječavanja malverzacije javnim dobrima. Od odbijenih amandmana izdvajamo onaj koji onemogućuje dodjeljivanje koncesija za usluge koje bi građani dodatno plaćali kao i onaj koji onemogućuje dodjele koncesije od strane banke na temelju založnog prava. No iznad svega, upozoravamo na odbijanje amandmana koji omogućuje da lokalna vlast, županija ili Vlada određene koncesije rezervira za one gospodarske subjekte koji zapošljavaju ranjive skupine na tržištu rada.

U svjetlu navedenog pitamo Vas hoćete li se kao donositelji odluka na lokalnoj razini pomiriti s činjenicom da u povjerenstvima za dodjelu koncesije neće biti predstavnika lokalne zajednice te će Županija dodjeljivati koncesiju bez prava glasa Grada?  Kako ćete objasniti razlog dodjele pojedine koncesije kad Zakon ne uključuje procjenu njezine opravdanosti? Kako ćete transparentno i otvoreno obnašati vlast i „služiti građanima“ kad je iz postupka dodjele koncesije isključena javnost, bez objave u javnim glasilima i postupka neovisnog nadzora? Kako ćete kao javna vlast zaštititi građane od koncesionara koji će povisiti cijenu usluge za lokalno stanovništvo ili će mu ograničiti pristup javnom dobru? Na koji ćete način poticati poduzetništvo u lokalnoj sredini kad Zakon ne sprječava dodjeljivanje koncesije fizičkim ili pravnim osobama koje nemaju operativnog kapaciteta ispuniti sve odredbe koncesije? Znate li da Zakon omogućuje prenošenje ugovora o koncesiji na financijsku instituciju koja ima založno pravo te ista može tu koncesiju prenijeti na treću osobu, bez definiranog minimalnog roka u kojem se koncesija može založiti ili prenijeti? Hoće li Vaša šutnja stoga biti novi val toleriranja loše pretvorbe i privatizacije, na tragu događaja iz 90-tih?
Makarska već godinama osjeća posljedice lošeg gospodarenja nad pomorskim dobrom. Apeliramo stoga da iskoristite svoje pravo i politički utjecaj te nam pomognete u nastojanju da pomorsko dobro izdvojimo iz Zakona o koncesijama te ga reguliramo putem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.”.

 

S poštovanjem

Petar Kelvišer, predsjednik udruge Ruke za bolju Makarsku
(FOTO:FaceBook)

 

3 KOMENTARI

  1. Svaka čast Pero, ali mislim da je sve uzalud. Oni vladaju u gradu i državi, a i kad to nisu bili, podsijećam na marčapije na pomorskim dobrima; Pečina na Osejavi, postala na veliki biznis, suprugaa ODO Makarska-Split. Puharić je na županijskom skupštini dobio plažu na koncesiju od 15god., a plaže uopće nije bilo. Svjedoćimo kako se svake godine stvara zemljana plaža. Kriminal na gradskoj plaži u Šumi, postavljeni kontenjeri sa kojima grad trguje kako hoće. Kafići sagrađeni na pomorskom dobru.
    ;Berlin,Mukrum,Ankora i dr,bez koncesije, izgradili su na žalu plaže terase za štekate. Uz nekoliko naloga za rušenje i pravomoćnu krivičnu presudu ……………………………a šta će biti sada masilno donošenog zakakona. Iz pouzdanih izvora znam da Ognjen sprema dozvolu za neboder na velikom mulu. Uh zaboravih Kajbinu lučicu Dalmacija, Kajba izgubio spor sa Hotelskim, a Lelas šutio i dočekao svojih pet minuta.

  2. Živim u Novoj Zelandi I nemorate mi vjerovati koliko mladih ljudi susrećem svaki dan iz Hrvatske,koji tražu zadnju slamku spasa kako bi ostali u Novoj Zelandi ovo dvoje su iz Zagreba I nemogu opisati kako su dobri I radišni ali nemaju šanse da ostanu jer nemogu ispuniti normu za ostanak.Baš danas s razgovara sa njimam I kažu mi da moraju ići nazad ali za kratko I odma tražu mogućnost iseljavanja u neku drgu zemlju.Nakraju da kažem da naša prijesjednica dolazi u NOVU ZELANDU u osmom mjesecu da mi je znati zašto koji veliki posal hrvatska radi sa novom zelandom. A možda je zbog toga što je bija Tuđman Mesić Josipović Milanović pa da I ona vidi Auckland ,da se ne izgubi tradicija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here