PISMO ČITATELJA Koliko kuća ima Kristijan Kapović?

Koliko kuća ima načelnik općine Vir Kristijan Kapović  i njegov otac Davor trebale bi ispitati državne institucije jer sve to bogatstvo je utemeljeno na pljački nas virskih vikendaša, piše čitatelj Mate Buterin čije pismo objavljujemo u cijelosti

„Jedna stvar je sigurna da je Davor Kapović na početku rata bio predsjednik MZ Vir i velika sirotinja, a imao je pansion ”Katarina” čije vlasništvo je upitno jer takav objekt nije mogao izgraditi hrvatski gastarbajter u 5-6 godina. Koji je konobar u Njemačkoj mogao od 1969. do 1975. godine zaraditi 15 milijuna eura, a to je izjavio njegov sin i načelnik općine Vir Kristijan Kapović preko VOX televizije u Zadru. Međutim, u tom pansionu je imao stan, a ostatak objekta je zjapio prazan dok je restoran radio loše i to samo mjesec dana godišnje bez ikakve dozvole u Jugoslaviji. Tko je mogao imati ilegalan pansion i restoran u Jugoslaviji više manje je poznato svakom Hrvatu, ali ne i novinaru Večernjeg lista Hassanu Haidar Diabu?

Načelnik Kapović je ponosno naveo da ga je istraživala krim policija i da nije našla ništa nezakonito, ali nije rekao da je na čelu te krim policije bio očev mu kućni prijatelj Anton Novoselović zbog kojeg je nakon umirovljenja općina Vir osnovala poduzeće ”Security Vir” i načelnik ga postavio za direktora. Uostalom, Kristijan Kapović danas kontrolira sve državne institucije u Zadarskoj županiji koje su spremne krivotvoriti sve što on poželi. Zašto? Nedavno mu je izmakla iz kontrole institucija koja izdaje građevinske dozvole i zbog toga je počinio teroristički akt blokiranjem Virskog mosta. Zbog toga je bio uhićen i brzo pušten kući uz ispriku nekih policajaca. Kakva sramota za hrvatsku policiju!

Njegov otac Davor Kapović je ratni profiter, najmanje čovjek koji je svoje bogastvo zaradio pošteno u Njemačkoj, a to su mu omogućili UDB-a i KOS u Jugoslaviji jer ga je za predsjednika MZ Vir imenovao Aleksandar Vasiljević preko umirovljenog kosovca Nikole Budije iz Zadra i to protuzakonito. Naime, on je bio odgovoran za rušenje nekoliko kuća u Viru i naoružavanje Srba u Hrvatskoj i BiH preko kasarne Šepurina u Zatonu kod Zadra i otoka Vira. On je ponosno stao na vezi udbaša i kosovaca. Nije li to razlog zašto vikendice u Viru nisu mogle dobiti električnu struju?

Kao predsjednik MZ Vir 1987. godine je raspisao referendum za elektrifikaciju, vodizaciju i telefonizaciju otoka Vira, a to je koštalo svakog vikendaša i ponekog virskog gastarbajtera u dvije godine 8500 DM. On je taj novac držao u podrumu svojeg pansiona umjesto na računu MZ Vir. Tada je u Viru bilo oko 6000 vikendica i kupljenih gradilišta. Dakle, tada je uplaćeno oko 51 miljun DM, a ako je netko plaćao u tadašnjim dinarima, ”gazda” je odmah taj novac pretvarao u njemačke marke.

U tijeku rata 1992. godine,  Davor Kapović kao predsjednik MZ Vir je potpisao ugovor sa poduzećem ”Infrastruktura” o elektrifikaciji i vodizaciji otoka Vira. Cijena je bila 1500 DM za električnu struju i 1500 DM za vodovod. Čudno jer  1987. godine na referendumu  električna struja je koštala vikendaše 3000 DM. Na koncu, prije nego smo dobili priključak, mi vikendaši smo morali platiti ostatak novca koji je bio namjenjen za vodovod koji nikada nismo dobili. Danas nam načelnik Kapović naplaćuje vodovodni i kanalizacijski priključak između 12 i 30 tisića kuna. Očito, očeva mu je pljačka bila smišljena uz blagoslov UDB-e i KOS-a i učinila  ga najvećim hrvatskim tajkunom.

Ova pljačka je završena kad je MZ Vir protivno tadašnjem zakonu postala općina Vir, a novac od referenduma je zadržao Davor Kapović. Pri pretvaranju MZ Vir u općinu Vir, po nekim pričama, najviše je pomogao Stjepan Mesić koji danas često odsjeda u pansionu ”Lanterna” u vlasništvu općinskog poduzeća ”Vir Turizam”. Interesantno jest da se Stjepan Mesić kao predsjednik hrvatske Vlade u ljeto 1990. godine tajno sastao sa Aleksandrom Vasiljevićem u jednoj virskoj gostioni, a tamo su ga doveli po riječima jednog hadezeovca profesori Brozović i Jakšić iz Zadra. Nije li Aca Vasiljević više puta izjavio da mu je Mesić bio suradnik? Kakva izdaja! U ”Lanterni” danas odsjedaju zimi mnogi državni i županijski političari te čelnici državnih i županijskih institucija, posebice sudci, državni odvjetnici i ravnatelji policije,  a ljeti  kriminalci i lopovi iz bivših komunističkih država.

Na koncu se pitam zašto RH ima zakon po kojem se ratno profiterstvo tretira kao ratni zločin koji nema zastare? Je li taj zakon samo šala?“.

Mate Buterin

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here