PISMO ČITATELJA Sad znamo tko je opljačkao vikendaše s Vira!

U redakciju portala Megamedia, pristiglo je pismo čtatelja Mate Buterina koje prenosimo u cijelosti

Otvaranje ”Virskog ljeta” nam je pokazalo tko sve stoji iza pljačke virskih vikendaša, hrvatskih poreznih i inih obveznika. Naime, g. Kalmeta se predstavio kao izaslanik premijera Plenkovića, a g. Bandić kao prijatelj načelnika Kapovića. Tamo je bio i Davor Jurjević, sin Ivice Jurjevića, poznatog poduzetnika iz Zadra koji je vlasnik poduzeća ”Vodinstalacije”. Sjeća li se itko osobnog šofera ministra Kalmete koji je ucjenjivao građevinske poduzetnike i tražio mito. Za sebe ili za Kalmetu?

Još su na otvaranju Virskog ljeta falili Nives Kozulić i Zdravko Livaković, prijatelji g. Kalmete i načelnika Kapovića. Nedostajali su Ingrid Antičević Marinović i Stjepan Mesić. Kozulić je omogućila pljačku virskih vikendaša i ucjenu domorodaca preko PP općine Vir, a Livaković je kao tajnik u Kalmetinom ministarstvu omogućio pljačku svih državljana RH, zbog čega je na sudu zajedno sa Kalmetom u Zagrebu. Nije bilo ni Stjepana Mesića koji je prema kuloarskim pričama omogućio pljačku virskih vikendaša od strane načelnikovog oca Davora Kapovića, pa se moramo upitati ako iza svih manipulacija u Zadru ne stoji UDB-a. Naime, ukradenih 40 milijuna DM moglo je kupiti za vrijeme rata puno toga u Zadru. Što je zajedničko između ”gazde” Davora Kapovića i navedenih visoko obrazovanih političara i poslovnih ljudi? Možda UDB-a? Kako tako uzvišeni političari mogu doći na otvaranje Virskog ljeta ako nisu u nešto umočeni zajedno sa načelnikom Kapovićem, a za to postoji mnogo indicija, posebice nakon tolikih putovanja načelnika Kapovića diljem Europe na račun općine Vir. Ne postoji li još neki ”Remorker” za sve vrijedne hrvatske političare?

Nije jasno zbog čega bi premijer Plenković poslao svog izaslanika na otvaranje Virskog ljeta i to Božidara Kalmetu koji je osumnjičen za mito i  korupciju zajedno sa Zdravkom Livakovićem na Županijskom sudu u Zagrebu. Isto tako čekaju se potvrde optužnica protiv Milana Bandića, a progoni ga USKOK. Ako je to istina, onda razuman čovjek ne može vjerovati ni Plenkoviću jer njegova Vlada ovisi o Bandiću i Kalmeti koji je zadužio mnoge hadezeovce u Zadru. Zašto, morao bi se upitati svaki razuman čovjek? Je li zakon o Agrokoru bio sasvim pošten, dorečen i jasan te unaprijed onemogućio pljačku tog koncerna? Tu pljačku je priznao i premijer Plenković kad je zatražio da suradnici tog zakona vrate dio novca. Nitko ne zna ako su to učinili, ali mi se čini da se radi o najobičnijoj političkoj floskuli. Zar ovo ne pokazuje da je Plenković o svemu bio informiran? Ovo nam pokazuje na koji način su hrvatski političari upleteni u različite kriminalne radnje, a vazda su žrtve hrvatski državljani.

No vratimo se odnosima načelnika Kapovića i bivšeg ministra Kalmete. Naime, preko zadarskih portala načelnik Kapović se hvalio kako mu je ministar Kalmeta pomogao da od RH dobije 300 milijuna kuna za izgradnju vodovoda i kanalizacije mada ni danas općina Vir nema izgrađeni idejni ili izvedbeni projekt vodovodne i kanalizacijske mreže niti troškovnik za te radove. Sve se radi ”ad hoc”, bez valjanog plana i bez nadzora, pa će se ponoviti ista priča kao i sa elektrifikacijom otoka Vira. Naime, zbog loše izvedbe električne mreže na otoku Viru, danas zadarska Elektra vadi nestručno postavljene kabele, postavlja nove i gradi nove trafostanice. Neće li se isto dogoditi sa vodovodnom i kanalizacijskom mrežom? Tko nadzire radove na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži? Suučesnici u kriminalu ili nezavisni, stručni, pošteni i odgovorni inspektori? Tko je nadzirao postavljanje električnih kabela na otoku Viru?

Ako pak znamo da je RH uz pomoć ministra Kalmete izgradila dječji vrtić i ambulantu na otoku Viru, svaki razuman virski vikendaš bi se morao upitati u što je utrošen naš porezni novac jer porez na vikendice i nameti za legalizaciju su bili najviši u RH. Gdje je nestao toliki novac? Nije valjda sav novac potrošen na Virsko ljeto – pjevače i vatromete? Tko kaže da se općina Vir nije vratila u komunističko samoupravljanje jer u općni Vir se ne potiče malo poduzetnitštvo nego se otvaraju općinska poduzeća preko kojih se najvjerojatnije pere pokradeni novac. Sve se radi bez dozvola, projekata i troškovnika, a takve radove bi moralo potvrditi Općinsko vijeće? Vrši li Općinsko vijeće svoju zadaću ili su neobrazovani, nemoralni i oportuni vijećnici za mrvice sotoni prodali svoju savjest, ako je uopće imaju?

Glavni dio izgrađene vodovodne i kanalizacijske mrežu na otoku Viru je izvodilo zadarsko poduzeće ”Vodoinstalacije” također bez valjanog plana i troškovnika, a vikendaši uopće ne znaju cijenu tih radova. Nije li to razlog da je Vodoinstalcija ili neka drugo Jurjevićevo poduzeće posudilo 100 tisuća eura načelniku Kapoviću ili se možda radi o proviziji? Gdje je nestalo 300 milijuna kuna ako Vodovod-Vir naplaćuje za priključak vodovoda i kanalizacije između 14 i 30 tisuća kuna, a cijena je navodno trebala biti 3 tisuće kuna. Koliko bi još trebalo novca da se izgradi ovakva vodovodna i kanalizacijska mreža i da se unište sve virske plaže?

Naime, glavna kanalizacijska odvodna cijev je postavljena na najvišu kotu u Viru pa je danas neupotrebljiva bez skupih crpki ili kopanja novih odvoda na nižima kotama. Upravo zbog toga je cesta kod objekta načelnikovog oca u kojem se nalazi ”Konzum” podignuta za jedan metar nakon već izvršenih radova samo da bi se taj objekt priključio na kanalizaciju. Koliko je to koštalo virsku općinu i Hrvatske ceste? Da bi se prikrilo to nedjelo izgrađen je rotor na mjestu gdje za to nije bilo nikakve potrebe, ali je tako usporena glavna prometnica koja je žila kucavica za najveći dio otoka Vira. U isto vrijeme Hrvatske ceste su obnavljale i širile županijsku cestu bez ikakve valjane dozvole jer nisu riješile vlasništvo. Istovremeno su postavljeni električni kabeli za rasvjetu na privatnom vlasništvu.  Mi ni danas ne znamo koliko je općina Vir platila za te radove mada u demokratskoj državi mještani i vikendaši bi to morali znati. Je li investitor u rasvjetu uz cestu bila općina Vir ili Hrvatske ceste?

Zbog načelnika Kapovića, g. Kalmeta je uništio virski HDZ  i danas ta stranka dobije nekih 15 posto glasova, a ranije je dobivala preko 50 posto. I takvog člana HDZ -a Plenković šalje na otok Vir kao svoje izaslanika. Razlikuje li Plenković dobro od zla? Nije li došao trenutak da državne institucije počnu raditi svoj posao bez uplitanja vlade ili političara jer one su najodgovornije za stanje u državi i siromaštvo u koje je dospjela većina hrvatskih državljana. Dakle, nije li došao trenutak da zaustavimo hrvatske lopove?“.

Mate Buterin

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here