PISMO ČITATELJA Zbog ilegalne eksploatacije boksita, Širokom Brijegu i Posušju prijeti ekološka katastrofa!

Jedan naš čitatelj obratio nam se sa zanimljivim pismom u kojem iznosi detalje o eksploataciji boksita u Širokom Brijegu i Posušju

Tvrdi kako iskopavanja nisu u skladu sa zakonima. Njegovo pismo objavljujemo u cijelosti: „Boksit Široki Brijeg ima koncesiju na jedno ili dva ležišta i s tim se pokriva, a kopao je ili sada kopa na desetke drugih ležišta bez ikakve dokumentacije.

boksit - PISMO ČITATELJA Zbog ilegalne eksploatacije boksita, Širokom Brijegu i Posušju prijeti ekološka katastrofa!

Tako slično radi i Boksit Posušje. To su firme Vlade ŽZH i zbog toga se o svemu šuti. Boksit Široki Brijeg sipa jalovinu u riječni tok Ugrovače i zbog toga poteče crvena Ugrovača noseći boksit na Mostarsko blato. U Boksitu Posušje ugovorom o djelu radi geolog Grubišić, bivši sisovac koji je umirovljen. Znači on dobiva proračunsku mirovinu i plaću iz državnog poduzeća.

boksit 2 - PISMO ČITATELJA Zbog ilegalne eksploatacije boksita, Širokom Brijegu i Posušju prijeti ekološka katastrofa!

Npr. Boksit Široki Brijeg je otvorio površinski kop na Trnu u Širokom Brijegu u gradskoj zoni u riječnom koritu rijeke ponornice Ugrovače (preko puta privatne škole “Nikad nije kasno”) bez ikakve dokumentacije. To se nikad prije nije događalo u bivšoj Jugoslaviji. Oni danas kopaju gdje im god padne na pamet bez ikakve dokumentacije, a privatnim kamenolomima se traži potpuna dokumentacija ili dlaka u jajetu.

Obzirom da sam prije rata radio u Boksitu Široki Brijeg, ovo bezakonje je prevršilo svaku mjeru. Bivši ravnatelj državnog poduzeća Boksita Široki Brijeg Drago Galić daje poslove svojoj privatnoj firmi Unija Soldo ili Soldogradnja. Zbog godina on je sada u mirovini, ali se vodi kao savjetnik. Jedno vrijeme on je bio direktor Boksita i u javnosti se pričalo da istovremeno prima hrvatsku i bosanskohercegovačku vojnu mirovinu, iako nikad nije ratovao. Ne zna se gdje završi, kad se zbroje troškovi, višak ogromnog novca“, zaključuje čitatelj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here