Vrijeme poklada u Hrvata, jedni se mačkaraju kao ustaše, drugi kao partizani, a treći kao četnici

Koja odora komu odgovara? Poklade u ruhu totalitarizma, sufinancirane lustracije iz fondova Europske unije i nepovratnih sredstava. Koja mačkara zaslužuje biti Krnjo?

Maškarama ustašluk dominira onoliko koliko partizani dozvole, a sve po četničkom receptu. Maškarada, urota protiv kostimografije ustašluka, dogodila se ujedinjenjem partizana i četnika.

Prvi projekat maškara kod Hrvata bio je projekat splitske Orjune koja je po naputku partizana Ranka i četnika Rajka iscrtala fašističku svastiku, priređenu za kompromitiranje Hrvatske nogometne reprezentacije, Hrvatskog nogometnog saveza i njegovog vodstva u samom jeku kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo.

Drugi projekat splitske Orjune reklamiranjem ustašluka bio je postavljanje spomenika HOS-ovcima, financiran iz blagajne splitske Orjune. Spomenik je u prvi tren bio idealan, a onda su sile Beograda odlučile institucionalno preko svojih kolega iz Hrvatske modificirati somenik HOS-a ručnim štemanjem povijesnog natpisa. Početak maškara splitske Orjune kako je počeo tako i završio, tradicija je nametala pravila i ritual.

IMG 6112 - Poklade kod Hrvata...

Rituali orjunaša, mačkara, krnjevala, okončani su gubitkom vlasti i nemogućnosti sufinanciranja ustašluka. Karnevali se slave po svuda u svijetu, ali u vremenskom razdobllju u mjesecu veljači. Kod Hrvata poklade, maškare, krnjevali traju neprestano dvanaest mjeseci u godini. Najpoznatiji krnjeval Hrvata odvija se kroz cijelu godinu na Markovu trgu. Često se na tom trgu mjenja kostimografija hrvatskih maškara-poklada.

Maskote trga znaju biti Slavonska sokolska garda, hercegovački kamiondžija na Hameru, koji je ukrašen s američkom zastavom, Antifašisti s plavim kacigama koji pokušavaju na silu ući u Crkvu sv. Marka, s motivom da se pomole bogu za oprost komunističkih grijeha.

Hrvatski maskenbal često pratimo u izravnom prijenosu Yutela gdje se posebno znaju istaći glumci; Pernar, Đakić, Pupovac, Pusić, Plenković, Kuščevići, Milanovići, Kitarevići, Josipovići, Mesići, Božinovići i ostali antifašisti, komunisti, fašisti, ustaše i četnici koji svojom pojavom i istupima do suza nasmijavaju gledatelje Yutela, neke što radi tuge, a neke do radosti.

Tematske maškare, kauboji, indijanci, gusari, policajci i lopovi nalaze svoja mjesta sukladno običajima kraja gdje se maškare organiziraju. Definitivno je kako Markov Trg bilježi najmoćniju kostimografiju i autentičnost krnjevala hrvatskih poklada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here