Ponukani vikend-odlukom Vlade RH prenesenom čak i u subotnjem središnjem dnevniku državne televizije prisiljeni smo izraziti svoje zgražanje i razočarenje takvom vladinom odlukom kojom se udrugama koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću oduzima 23 milijuna kuna te ih se daje tzv. „udrugama za razvoj civilnoga društva“ (čime one, iz ovoga izvora financiranja, dobivaju gotovo dvostruko više nego u vrijeme prošle, Oreškovićeve vlade).

Kao prvo, želimo strogo osuditi takvu neosjetljivost vlade RH, i to u situaciji u kojoj svakodnevno imamo čak sve više i više socijalnih slučajeva, a o invalidima i raznim ugroženim skupinama da niti ne govorimo. Iz ovoga se, nažalost, bolno i vrlo konkretno vidi koliko je malo sadašnjoj vladi stalo do malenoga i slaboga čovjeka.

Kao drugo, MI protestiramo protiv takve odluke vlade upravo zbog toga što se ovdje radi o slabima i nemoćnima koji uglavnom niti žele, a vjerojatno – za razliku od tzv. „udruga za razvoj civilnoga društva“ koje su uglavnom specijalisti za prosvjede i revolucije (dok malo tko uopće i zna koja im je prava svrha i opis posla) – ni ne mogu organizirati neke značajne proteste protiv tako birokratskih odluka, a kojima ionako ne bi ništa postigli. Jer iza njih ne stoje nikakvi svjetski moćnici i mešetari, niti kakve moćne međunarodne organizacije, za razliku od ovih bogato plaćenih tzv. „nevladinih udruga za razvoj civilnoga društva“ (NGOs) o čijemu financiranju i djelatnostima svakoga dana i unatoč medijskom „farbanju“ ispliva ponešto od vrlo, vrlo „prljavoga veša“.

A i svakako nas zanima koji je to razlog za ovu vladinu odluku? – Možda te udruge za razvoj civilnoga društva premalo manipuliraju hrvatskim javnim (medijskim) prostorom? Ili nam je potrebna snažnija demokratizacija, ili kakvo „arapsko proljeće“ kako bi nas se jače demokratiziralo? Je li došao nalog iz kakvih centara moći?

Posebno indikativno nam je da i MOST, koji sebe voli prikazivati kao moralnu vertikalu, tako olako podržava već čitav niz problematičnih vladinih odluka.

Ako je vladi pak stalo do promicanja ISTINE  u javnom životu, zašto onda ne povećaju financiranje udrugama koje se bave znanošću, uključujući i one grane znanosti kojima se na pseudoznanstveni način (uglavnom u manipulatorske svrhe) bave i mnoge od tih udruga?

I na koncu, ako te „udruge za razvoj civilnoga društva“ zaista žive to što javno proklamiraju, neka se onda jednostavno zahvale vladi na tom novcu te ga se odreknu u korist najugroženijih skupina ovoga društva kojima se taj novac upravo otima.

A ako je vladi RH imalo stalo do najosjetljivijih skupina u društvu kojim upravljaju, morali bi se javno ispričati i žurno korigirati takvu u najmanju ruku upitnu odluku!

Doc.dr.sc. Ante Periša,

Politički tajnik MODES-a