Nakon što je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara pozvao nas u oporbi da se odreknemo dijela vijećničkih naknada imamo potrebu još jednom istaknuti principe na temelju kojih se i zasniva naše političko djelovanje.

Zalažemo se za smanjenje privilegija i povlastica političara kako bi politiku učinili manje atraktivnom za one koji svoj kruh traže preko stranke i nadaju se 25 godina uhodanom sustavu nagradjivanja „stranačkih vojnika“ kroz sustav zapošljavanja u gradskim tvrtkama i javnim ustanovama. To je jedan od glavnih razloga zbog kojeg mladi i obrazovani napuštaju državu jer su poništeni svi oblici promicanja i nagrađivanja izvrsnosti nasuprot podobnosti.

Vijećnik Mosta gosp. Josip Markotić je razotkrio do sada nepoznatu povlasticu o privilegijama za parking i prolasku kroz zabranjene prometne zone. Nećemo koristiti navedene povlastice, borit ćemo se za njihovo smanjenje i ukidanje. Ali isto tako smatramo da će nas građani pamtiti po suštinskim promjenama, projektima koje smo pokrenuli i završili, po inicijativama i mjerljivim pomacima koje će građani osjetiti, a ne populističkim prijedlozima u nedostatku vizije.

Vijećnik Mosta nezavisnih lista Ante Čikotić, u skladu s tim, odrekao se naknade 3 plus 3 na koju je imao pravo nakon prestanka obnašanja dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a koja iznosi 64 000 kuna u korist državnoga proračuna.

Suštinska promjena na koju pozivamo gospodina Oparu, ako ima hrabrosti i petlje pored svoje stranke i koalicijskog partnera, a koju bi osjetili građani bi bio odmak od političkog kadroviranja, profesionalizacija odabira uprava trgovačkih društava, javnih ustanova sa jasnim zadacima i mjerenjima ostvarenih rezultata. Ukidanje i smanjenje naknade u nadzornim odborima, naknada političkim strankama za političko dijelovanje (6.800 kn/vijećniku), gradskom vijeću, javnim ustanovama i svi ostalim sustavima nagrađivanjima političkih komesara kako bi poboljšali neku od usluga za građane poput mjere besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola.

Ostaje nejasno, čemu prozivanje „konstruktivne oporbe“, gospodine Opara, kad su kod Vas i škare i sukno i većina u gradskom vijeću svih privilegija. Je li Split još uvijek glavni gosp. Opara?

Obliti privatorum publica curate (“Zaboravite privatno i brinite se za javno”)

Most nezavisnih lista-Split

Unesite svoj komentar!