Putinova jahta prezimit će u trogirskoj marini za 6 tisuća eura mjesečno

Nakon što je luksuzna jahta “Čajka” (galeb, op.a.), duga 53,8 metara, službeni brod ruskog predsjednika Vladimira Putina, od veljače do sredine travnja ove godine bila na generalnom remontu u “Brodotrogiru”, u ponedjeljak je uplovila u tamošnju novootvorenu marinu.

Prema neslužbenim informacijama, brod izgrađen 2009. godine u Turskoj pod imenom “Leo Fun” – koji je za 40 milijuna dolara kupljen prije tri godine, u mandatu tadašnjeg prvog čovjeka RusijeDmitrija Medvedeva – na zimovanju je u marini Danka Končara i tamo će ostati do kraja travnja iduće godine.  Sve je, kako doznajemo, unaprijed plaćeno. S obzirom na to da je cijena mjesečnog veza za brod te dužine 6000 eura, marina bi od “Čajke” mogla uprihoditi 36.000 eura.

Kibiceri u transu

Službene informacije iz ureda za odnose s javnošću o tome do kada će jahta tamo ostati i je li možda u planu novi remont, nismo mogli dobiti. Voditeljica toga ureda Ivana Mitar rekla je kako nam, prema ugovoru o poslovnoj tajni, to ne može kazati. Potvrdila je tek kako se na vezu nalazi brod Ureda predsjednika Ruske Federacije.  Kvalitetan vez u toj marini, s prekrasnim pogledom na trogirsku povijesnu jezgru, izabralo je nekoliko vlasnika superluksuznih jahti, među kojima je i Filip Zepter. “Čajka” je na vezu na samom ulazu u marinu, pokraj tridesetmetarske jahte “Laky ber”, vrijedne oko 2,5 milijuna eura, u vlasništvu jednog francuskog bogataša. Ona svojom ljepotom plijeni pozornost Trogirana i ostalih prolaznika kroz marinu. Jučer smo čuli neke kako se došaptavaju: “Evo, vratija nam se Putin u Trogir. Zasigurno mu se svidilo.”  Primijetili smo kako se oko broda “mota” posada. Navodno ih je petnaestak članova, a najvjerojatnije i koji agent, veli jedan prolaznik koji nam je otkrio kako je jučer ujutro, šećući marinom, gledao kako glancaju jahtu. Kada je službena jahta ruskog predsjednika Putina bila na tromjesečnom remontu u “Brodotrogiru”, taj posao je trebao ostati obavijen velom tajne. Radnici su tada, vapeći za poslom, govorili: “Pa što da je Putinova jahta? Nema veze čija je, važno je da mi imamo posla!” No, kada je vijest “pukla” u javnosti, Trogiranima je bila čast što je ruski predsjednik remont povjerio trogirskim škveranima. Isto je i ovaj put s vezom u tamošnjoj marini. (Slobodna Dalmacija)