Radnicima INA-e ponuđene manje plaće ili otkaz!

Dvije i pol tisuće radnika koji rade na maloprodajnim mjestima INA-e ovih dana dobilo je ponudu: mogu pristati na smanjenje plaće za 25 posto ili slijedi sporazumni otkaz.

Iako su radnici već ranije bili upoznati s reorganizacijom u kompaniji, prema kojoj će radnici u maloprodaji biti raspoređeni u novu tvrtku INA Maloprodajni servisi, šokirao ih je rok od samo osam dana u kojem moraju odlučiti žele li prijeći u novu tvrtku, uz lošije financijske uvjete ili pristati na sporazumni otkaz.

Reorganizacija maloprodajne mreže

INA već dulje vrijeme provodi reorganizaciju maloprodajne mreže, te je do sada 60 benzinskih postaja predano, ili će biti predano, na upravljanje poduzetnicima. Preostala prodajna mjesta funkcionirat će u sustavu INA Maloprodajnih servisa. “Ovakav potez INA-e isključivo svodi na smanjenje naših mjesečnih plaća za 25%, te će u slučaju prihvaćanja ugovora naša mjesečna primanja biti daleko ispod prosjeka plaća u RH. I tu prestaju sva naša prava zahvaljujući i sramnom ponašanju čak tri “naša” Sindikata”, kažu radnici INA-e koji su pogođeni ovom odlukom. Iz INA-e kažu da su ugovori o radu u skladu su sa “Sporazumom o poslovno održivom modelu upravljanja maloprodajnom mrežom”, koji su krajem srpnja potpisali predstavnici triju sindikata potpisnika kolektivnog ugovora u Ini (INAŠ – Sindikat naftne djelatnosti, Sindikat naftnog gospodarstva – SING i Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske – EKN), predstavnici Radničkog Vijeća Ine, predstavnik INA Maloprodajnih servisa d.o.o. te predstavnici INA-e. “Važno je naglasiti da su pregovore o sporazumu inicirali upravo sindikati te je on rezultat konstruktivnog socijalnog dijaloga i određuje okvir i uvjete novog modela upravljanja maloprodajom u sklopu INA MS. Sporazum ne obuhvaća 60 Ininih benzinskih postaja koje su na osnovi ranijih odluka Uprave predane ili će biti predane na upravljanje poduzetnicima u okviru modela ‘Postani poduzetnik’. Materijalni uvjeti i Kolektivni ugovor za INA MS prilagođeni su tržištu rada, ali ipak su iznad prosjeka konkurencije na tržištu maloprodaje naftnih derivata. Prelazak u novu tvrtku podrazumijeva kontinuitet staža, materijalna prava prilagođena tržištu rada koja su još uvijek konkurentna primanjima na maloprodajnom tržištu te šestomjesečno obeštećenje razlike plaće. Ukoliko netko od radnika ne želi prijeći u novu tvrtku, bit će zbrinut sukladno kolektivnom ugovoru te će dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka”, stoji u INA-inom odgovoru na upit Index-a.

Radnici: To je “pakleni plan”, ocjenjivat će nas tajni kupci

“Pakleni plan” kako ga nazivaju radnici benzinskih postaja, uključuje i ocjenjivanje rada benzinskih postaja putem tzv. tajnih kupaca, a ako prodajno mjesto ne zadovolji kriterije, može biti predano na upravljanje poduzetniku izvan sustava INA-e. “Mystery customers će obilaziti postaje – prevedeno špijunirati nas i provocirati kao da već nismo dovoljno izmobirani. Dakle i to dobivamo ‘u paketu’ s 25 posto smanjenom plaćom”, kaže jedan od radnika. U INA-i smatraju da se radi o uobičajenoj metodi provjere kvalitete usluge. “Maloprodaja je jedna od temeljnih djelatnosti Ine te kompanija i dalje nastavlja razvijati svoju maloprodajnu mrežu kroz kapitalna ulaganja u benzinske postaje te unapređenje kvalitete usluga. Razvoj novog, poslovno održivog maloprodajnog modela dio je upravo tih nastojanja, a kvaliteta usluge na kvartalnoj razini provjeravat će se putem metode tajnih kupaca. U pitanju je uvriježena metoda koja predstavlja standard svjetske prakse kad govorimo o unapređenju komunikacije, kvalitete usluge u maloprodaji i zadovoljstva kupaca. Istraživanje će provoditi neovisne specijalizirane tvrtke, a u prezentaciji rezultata će sudjelovati i predstavnici sindikata”, kažu iz INA-e. Iz kompanije također napominju da ako netko od radnika ne želi prijeći u novu tvrtku, bit će zbrinut sukladno kolektivnom ugovoru te će dobiti otpremninu u iznosu koji je, kako kažu, značajno viši od hrvatskog prosjeka. Također, kažu da se broj zaposlenih u Ininoj maloprodaji neće smanjivati, te da će nepopunjena radna mjesta prodavača na kojima trenutno rade radnici koji ne odluče prijeći u novu tvrtku, popuniti novim zapošljavanjem s tržišta rada. (index.hr)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here