Referentica protiv načelnika: velika svađa u maloj općini Otok

Anka Vuleta, dugogodišnja referentica za računovodstvo i financije u Općini Otok, napisala je predstavku lokalnom Vijeću zato što “nije u mogućnosti zakonito obavljati svoje redovne poslove zbog vrijeđanja i prijetnji općinskog načelnika”

Predsjednik Općinskog vijeća Ivan Jukić, član Nezavisne liste koju predvodi načelnik Dušan Đula, uvrstio je dokument u dnevni red i vijećnici su o tome raspravljali u nazočnosti Anke Vulete i prozvanog načelnika Dušana Đule, piše Slobodna Dalmacija. Tvrdi se da nitko od prethodnih načelnika, kao i aktualni donačelnik Nediljko Laco, ali ni državni revizori, nisu imali primjedbi na njezin rad. Đula je prije dolaska na dužnost načelnika bio privatni poduzetnik i desetljećima je donosio odluke na način kako je to uobičajeno s vlastitim novcem. Referentica u predstavci piše: “Na svako upozorenje s moje strane kako mu je postupak nezakonit i u neskladu sa Zakonom o proračunu i općinskim proračunom, odgovara da njega proračun ne zanima i da će raditi onako kako on hoće. Pri posljednjem njegovu ispadu 24. studenoga na moje upozorenje o nemogućnosti plaćanja računa i sugestiju kako bi se ispravno mogao platiti, odgovorio je: Kakav proračun? Što mene briga što si pisala ti i Cole Samardžić? (bivši načelnik, op.a.).”.
U nastavku Vuleta je pobrojala niz, po njezinoj prosudbi, nezakonitih postupaka na koje je upozoravala načelnika: “Rad na cesti u Rudi bez odobrenja Županijske uprave za ceste, bez javnog ili pozivnog natječaja za izvođača i provedbe postupka javne nabave, a konkretnih radova nema ni u kakvim općinskim planovima niti proračunskim stavkama. Angažiranje tvrtke ‘Županijske ceste Split’ na asfaltiranju nerazvrstanih cesta u Gali i Rudi bez natječaja, javnog ili pozivnog, iako Općina ima ugovor o održavanju nerazvrstanih cesta s tvrtkom koja je te poslove dobila na nadmetanju. Angažiranje radnika na komunalnim poslovima i plaćanje putem ugovora o djelu u vrijeme dok Općina ima 10 komunalaca zaposlenih na programu javnih radova. Općina posluje s tvrtkom koja je u vlasništvu člana obitelji načelnika.”. Prema riječima referentice, nakon svakog upozorenja na nepravilnosti “slijedile su načelnikove uvrede, a zatim prijetnje da će doći ljudi koji se njemu neće suprotstavljati i radit će kako on kaže”. Vuleta navodi da “do sada nije reagirala jer je željela dati dovoljno vremena općinskom načelniku da se ‘uhoda’ u posao, da shvati da je općina složen i uređen sustav čije funkcioniranje zahtijeva znanje, predan rad i učenje u segmentima koje ne poznaje”.
Nakon toga je nezavisna vijećnica Marijana Vuleta, ujedno koalicijska partnerica vladajuće načelnikove liste, kazala kako upozoravanje na propuste zaslužuje svaku pohvalu.
– Bilo mi je vrlo neugodno kad sam dobila predstavku gospođe Anke Vulete. Svaki mobing mi je neprihvatljiv i on se nad gospođom Vuletom mora zaustaviti uz načelnikovu ispriku – kazala je vijećnica, a zatim su sjednicu napustila dvojica predstavnika HSP-a 1861 koji su također u koaliciji s Đulom.
Ivan Grgat (HDZ) predstavku je nazvao “hrabrim činom”, a njegov stranački kolega i bivši dugogodišnji načelnik Branko Samardžić kazao je kako su “upozoravali na nepravilnosti da se iste ne bi ponavljale”. I svi ostali vijećnici koji su sudjelovali u raspravi osudili su svaki mobing.
– Dobio sam povjerenje građana i moja je misija raditi u korist građana i općine. Ja radim dobro i po zakonu. Gospođa se zaigrala politike, sama, po instrukcijama ili pod pritiskom. Vi kažete da je to mobing. Prije mog dolaska na dužnost načelnika punih 16 godina bio je mobing nad građanima Otoka. Ne dozvoljavam gospođi Vuleta da me opstruira, već tražim red i rad. Općinsko vijeće nema pravo odlučivati radi li načelnik zakonito ili ne, to je posao drugih – kazao je načelnik Đula.
Kada je predsjednik Jukić dopustio nastavak rasprave unatoč načelnikovu protivljenju, a poslije opetovanog inzistiranja Anke Vulete na očitovanju Općinskog vijeća, prvi čovjek Otoka demonstrativno je napustio vijećnicu.
– Nije upućen i u početku je kršio zakone. Osobno mogu potvrditi da je radio greške. Uvjeren je da je onako kako on napravi dobro i zakonito. I sinoć smo se svađali oko toga više od sat vremena. A što se tiče Anke, znam je 20 godina, surađivao sam s njom i smatram da je savjesno obavljala svoj posao i korektno surađivala sa svim načelnicima do sada – ustvrdio je Jukić. Na kraju su potporu Anki Vuleti svojim glasovima dali Ivan Jukić, vijećnica Vuleta i šest članova oporbenog HDZ-a, dok se ostala četiri vijećnika vladajuće koalicije nisu izjašnjavali.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here