Što se događa s biokovskom žičarom?

Novinari koji su pratili prošlu HDZ-ovu vlast u dugogodišnjim pripremama gradnje žičare na Biokovo, pa čak i skijališta, uz potporu najznačajnijih ljudi skijanja i planina u bivšoj državi, ali i iz Austrije, s nevjericom su početkom 2015.godine primili izjavu Tonćija Bilića, gradonačelnika Makarske, kako u gradskoj upravi nije zatekao nikakvu dokumentaciju o žičari. Jer, prošla vlast je tvrdila da je projekt doveden do kraja!

Dag Modrić
Dag Modrić

Sada je potvrdu da nešto u vođenju projekta nije bilo u redu potvrdila i policija, jer je nakon Bilićeve prijave vršila istragu i osumnjičila 54-godišnjeg Daga Modrića da je krajem 2008.g. doveo u zabludu odgovornu osobu u Gradu s kojom je dogovorio izradu idejnog projekta i naplatio ga 84 tisuće kuna, iako je znao da projekt nije valjan! Modrić, slavno ime skijaškog sporta u bivšoj državi, dolazio je na Biokovo i pratio projekt žičare.

Krivnju za propalu žičaru prebacili na pokojnika

Njegova firma u Zagrebu dobila je posao izrade dijela dokumentacije. Neshvatljivo je kako vodstvo grada u prošlom HDZ-ovom mandatu, kao i direktor gradskog trgovačkog poduzeća Ljubo Ljubičić, nisu od 2008 – 2013 g. shvatili da je proračunski novac bačen uzalud! Za jedan portal tadašnji gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek dao je pojašnjenje kako se oko žičare najviše bavio pok. Ante Novak i da za projekt on ne zna. Na žalost preminuli Novak ne može mu na tu konstataciju odgovoriti.

Angažiranje svjetski poznatih proizvođače žičara austrijskih Leitnera i Meiera Bilić zamijenio mariborskim  Arti Futurom

Bilić je s poslom oko žičare krenuo ispočetka. Radeći godinama na projektu Novak i HDZ za gradnju biokovske žičare angažirali su se Austrijanci Leitner i Meier, spremni graditi i investirati u značajni projekt vrijedan oko 10 milijuna eura. Uz njih vlasnik Strabaga bio je zainteresiran za izvođenje građevinskih radova, a nekada prvi skijaši bivše države, među kojima i Modrić, za izradu projektne dokumentacije i skijališta.  Žičara bi vodila od Zagona do Vošca.  Bilić je krenuo u Sloveniju i doveo za nas nepoznati projektni Institut Arti Future iz Maribora. Prisjetimo se što su rekli odgovorni u prošloj vlasti nakon Bilićeve izjave početkom 2015.g. kako nema nikakve dokumentacije o žičari.
Marko Ožić Bebek:  „Bilić je trebao samo nastaviti gdje su oni stali, a ne nalaziti novog posrednika za njenu realizaciju i to u mariborskoj firmi“.
zicaraAnte Novak: „Zaprepašten sam Bilićevom izjavom da nema dokumentacije. Projekt je doveden gotovo do samog kraja“.
Ljubo Ljubičić: „Izradili smo predinvesticijsku studiju trase žičare, studiju isplativosti, geodetski snimak trase, ponudu IGH za idejno rješenje, idejno rješenje projekta, unijeli žičaru u studiju razvoja Makarske i plan razvoja turizma županije, javili su se na javni poziv za iskaz interesa poduzetnika za pripremu projektnih prijedloga za europske fondove za regionalni razvoja, na što je ministarstvo pozitivno odgovorilo. Pripremili su također i ponudu za izradu studije utjecaja na okoliš. Izrađena su čak dva idejna rješenja, prenijeli izradu prostornog plana Parka prirode Biokovo iz Zagreba na županijski urbanistički zavod kako bi se nakon 15 godina izrade priveo kraju, itd“.
Hoće li tek od DORH-a u istrazi odgovornih  javnost doznati  istinu o žičari o kojoj se govori i na kojoj se povremeno radi zadnjih 60-ak godina?

47 KOMENTARI

 1. Dobro zboriš Antony Sisarich.Antiša Srzić Kajba je sa svojom organizacijom zauzeo Biokovo.Grade bez dokumentacije i bez ugovora.Antiša je bio vojno lice KOS u Sloveniji.Odjednom nepoznata firma iz Slovenije gradi žičaru.Velimir Vidak upravnik PP Biokovo.Velimir i Antiša partneri iz firme Novita.
  Puno je ovdje elemenata za istragu.Naravno da je neće biti.Štrbci i Biljana sve kontroliraju.
  Zdenko pobrini se malo oko ovog kad stigneš.

   • Direktor žičare Biokovo je SDP-ov uhljeb Mirko Katić, taj isti Katić je i direktor Stambenog Makarska koje nama stanarima koji živimo u zgradama otima našu pričuvu na razne načine. Nadamo se brzoj
    reakciji državnih institucija u zaštiti naših interesa. Taj Katić mora bit velik kapacitet kad je u dvi gradske tvrtke direktor. Ili je nešto drugo u pitanju?

 2. Zašto Mladen Bajić i njegovo preduzeće DORH d.d. nebi provjerilo što je s polazištem žičare i zemljištem koje je pokradeno Gradu Makarska. Dana 27.09.211 godine donesen je Urbanistički Plan Uređenja naselja Glavica Makarska. Migrosu promjenjen koeficijent izgrađenosti za zgrade, o kupoprodaji zemljišta ne bih sada to je posebni kriminal Bebeka i Ravlića. August Alač, Hrvoje Urlić;Jakša Medić. Juroslav Buljubašić i dr. su lažirali uknjižbu polazišta žičara ,a HDZ Makarska je legalizirao pljačku na čelu s Markom Ožićem i njegovim korumpiranim suradnicima, uhljebima koji su godinama primali plaću u preduzeću koje je iniciralo izradu idejnih rješenja za žičaru, kojemu je tobože nestala dokumentacija. Svakako veliku zaslugu zašto je nestalo polazište žičare s Glavice ima odgovorna osoba iz DORH-a, drug Mladen Bajić i njegova drugarica Biljana Puharić . Oni nisu ništa činili….a sve su vidjeli i prešutno blagoslovili. Naravno predhodno je ova organizirana zločinačka otuđila novce iz poduzeća Osejava d.d., ni tu Mladen Bajić nije ništa činio a sve je znao ili je trebao znati.

 3. A što ćemo s Suzanom Alač sudkinjom, dugogodišnjom predsjednicom Općinskog suda Makarska, s lažiranim Uvjerenjem o položenom pravosudnom ispitu ? Dali je to vidio Mladen Bajić? Dali će Ministarstvo pravosuđa RH poništiti sve njene Presude i Rješenja?

 4. Ako je direktor Mirko Katić on je potpisa narudžbenicu za angažman projektnog Instituta Arti Future iz Maribora. Treba ispitati koliko je to nas građane koštalo kao i kolika su primanja velikog direktora Mirka Katića.

 5. Dana 01.Rujna 1999.godine sudac općinskog suda u Makarskoj (predsjednica suda) Suzana Alač donjela je Rješenje broj Z-1095/98 za uknjižbu zemljišta na Glavici (Zemljišni Uložak 515 KO Makarska Makar) površine 20320 m2 u korist pet Makarskih tajkuna (Alač,Urlić,Matić,Buljubašić,Medić).

  Slobodna Dalmacija je dana 30.01.2002.godine objavila članak pod naslovom Od daktilografkinje do predsjednice suda u kojeme je najavljen izbor I imenovanje predsjednika općinskih sudova I općinskih državnih odvjetnika.

  Za Slobodnu Dalmaciju članak potpisala Tina Disopra

  Suzana Alač je kao predsjednica suda suspendirana sa suda zbog zlouporabe ovlasti temeljem odluke Ministra pravosudja –Vesne šlkare Ožbolt.

  Kako su završene istrage u nekim predmetima protiv Suzane Alač o čemu je pisao I Vuk Đuričić 10.11.2007.godine Općinsko Državno Odvjetništvo Makarska na čelu sa Biljanom Puharić do danas nije donjelo odluku o podizanju optužnice.
  Postavlja se pitanje Zašto?

  Odgovor na to pitanje može se naći u predmetu Gavica Makarska-bespravno otuđivanje Olmina zemljišta čija vrijednost prelazi 10 Mil Eura., a u čijim nezakonitim radnjama je sudjeluje Biljana Puharić kao djelatnik ODO Makarska i Suzana Alač kao predsjednica suda Makarska.

  Novinarka Slobodne Dalmacije Tina Disopra (prije glasnogovornica MUPa Splitsko dalmatinske županije) dobila je otkaz Ugovora o radu u Slobodnoj Dalmaciji zato što je objavila članak 30.01.2002.godine kojim je kompromitirana Suzana Alač kao predsjednica Općinskog suda u Makarskoj.

  Dana 25 srpnja 2008.godine Županiski sud u Splitu donio je Presudu pod brojem Gž-5867/06.,iz koje je razvidno da je Suzana Alač kao tužitelj,protiv Slobodne dalmacije kao tužene (zbog članka Tine Disopre) IZGUBILA parnicu.

  Dokaz – Presuda broj Gž-5867/06.Split

  Kroz dokazne postupke u predmetnoj parnici dokazale su se sljedeće činjenice:

  -U ponovljenom postupku prvostupanjski sud je je utvrdio da doista prema obavjesti Ministarstva pravosuđa I uprave RH.,koja je datirana sa 11 sječnja 1991.godine Općinski sud u Makarskoj bio je obavješten da tužiteljica (Suzana Alač) NE ISPUNJAVA uvjete za polaganje pravosudnog ispita te da Ministarstvo pravosuđa I uprave Republike Hrvatske NE ODOBRAVA Suzani Alač polaganje pravosudnog ispita u Republici Hrvatskoj.

  Nadalje prvostupanjski sud je utvrdio da je Suzana Alač položila pravosudni ispit u Sarajevu ( Bi H) 21.ožujka 1991.godine,a tu činjenicu da joj je nadležno ministarstvo priznalo kada je Suzana Alač Rješenjem predsjednika Općinskog suda u Makarskoj (Savo Ijačić- po nacionalnosti srbin koji je napustio RH) dana 01.kolovoza 1992.godine primljena u radni odnos na neodređeno vrijeme za poslove I radne zadatke stručnog suradnika a potom za sudca toga suda I predsjednika Općinskog suda u Makarskoj.

  Od tada prema stajalištu prvostupanjskog suda da prerstaje svaka upitnost (Suzane Alač –tužiteljice ) tužiteljičinog polaganja pravosudnog ispita.!!!!????

  Istinitost stave Ministarstva pravosuđa RH da Suzana Alač ne ispunjava uvjete za polaganje pravosudnog ispita potvrdio je I saslušani svijedok Josip Kardum u ponovljenom postupku,potpisnik tog dopisa u ime Ministarstva pravosuđa u to vrijeme (1991.god) u funkciji pomoćnika ministra pravosuđa.Općinski sud u Makarskoj dostavio je prvostupanjskom sudu obavjest da Suzani Alač (tužiteljici) nikada nije isplaćena plaća sudačkog vježbenika u Općinskom sudu u Makarskoj te da tužiteljica u tom sudu nije odradila Vježbeničku (pripravničku) praksu.

  Suzana Alač je pribavila POTVRDU O POLOŽENOM PRAVOSUDNOM ISPITU ALI NE U REPUBLICI HRVATSKOJ ( VEĆ U BIH) DA BI UPRAVO U REPUBLICI HRVATSKOJ TEMELJEM TE POTVRDE BILA NAJPRIJE IZABRANA ZA SUDSKOG SAVJETNIKA A ZATIM IMENOVANA ZA SUDCA I PREDSJEDNIKA OPĆINSKOG SUDA U MAKARSKOJ.

  Sud je u postupku utvrdio da je na Općinskom sudu u Makarskoj veliki broj predmeta u zemljišnoknjižnom odjelu koji su u zaostatku,na čijem čelu je bila predsjednica Suzana Alač a za čije funkcioniranje je bila odgovorna upravo ona.

  Činjenica je Tina Disoptra dobila otkaz ugovora o radu radi ove parnice koju je Slobodna dalmacija dobila na sudu.

  Predmet Gž-5867/06 koji je slobodna dobila na sudu NEPOSTOJI u spisima pravne službe slobodne dalmacije niti je Slobodna dalmacija objavila da je Tina Disopra dobila spor protiv Suzane Alač.

 6. Mafija se pokriva,prvo ukradu novce od poduzeća Osejave d.d, s tim novcim kupe zemljište Glavice, narvno sve zakonski upitno i nemoralno, Do danas nitko nije odgovarao za pljačku niti novaca iz Osejave d.d. a radilo se o pet milijuna maraka gotovine 1990 godine, danas ta vrijednost prelazi 20 milijuna Eura. Toliko o djelatnicima državnog odvjetništva koji štite imovinu Republike Hrvatske u Makarskoj.

 7. Očitovanje u vezi tužbe JUROSLAVA BULJUBAŠIĆA iz Splita

  I. Tužitelj u bitnome navodi da je u dnevnom listu Slobodna Dalmacija, br. 21480 od 7. prosinca 2010. godine, kojeg izdaje tužitelj, objavljen tekst pod naslovom “Domogli se zemljišta i to uz pomoć sudaca?” i podnaslovom “Maslina je obrana: Uskok reagirao na kaznenu prijavu makarske uljare Olma i priveo petoricu na obavijesni razgovor”, a koji tekst je najavljen naslovnicom “Prijevara ili biznis? USKOK ispituje Urlića, Buljubašića, suce, državnu odvjetnicu…”, te da je tuženik time objavio tendenciozne neistine, kojima se na grubi način vrijeđa tužitelja, odnosno da su u tekstu iznesene brojne neistine i insinuacije.

  Poriče se tvrdnja tužitelja da su u tekstu objavljene tendenciozne neistine, kojima se vrijeđa tužitelja. Kao što i sam tužitelj navodi, navedeni naslovi stavljeni su pod znak upitnika, odnosno namjera tuženika bila je prenijeti informaciju koja je tih dana bila aktualna na makarskom području i koju su prenjeli i drugi mediji (business.hr, Makarska kronika). Budući da su člankom samo prenesene informacije objavljene već u drugim medijima, te potkrijepljene kaznenom prijavom koju Slobodna Dalmacija posjeduje tuženiku nije jasno na kakve se neistine tužitelj poziva?

  Naime, Busines. hr. dana 9. studenoga 2010. godine objavio je članak pod naslovom “Makarska uljara ostala bez 20.000 kvadrata zemljišta” u kojem se detaljno opisuju sporne radnje vezane uz otuđenje zemljišta u Makarskoj, a u kojem su kronološki obrađeni svi događaji koji su predhodili inkriminiranom razdoblju.

  Dokaz- Business.hr od 09.11.2010.god.

  Nadalje, Makarska kronika od 7. prosinca 2010. donosi Dossier Glavica, te također komentira kaznenu prijavu uljare Olma, te donosi razgovor sa jednim od okrivljenika, Augustom Alačem, u kojem on nedvojbeno navodi, a Makarska kronika prenosi, da su “prošle srijede djelatnici USKOK-a posjetili tvrtku Rango comerce u vlasništvu Augusta Alača te pročešljali poslovanje… “.

  Dokaz- Makarska Kronika od 07 prosinca 2010.god.

  Istražujući ovu temu dobila sam informaciju da je USKOK priveo svih pet kupaca zemljišta na Glavici, po kaznenoj prijavi Olme. Ako su četvorica priznala da su saslušani, ne vidim kakav bi poseban tretman pred zakonom imao Jurolsav Buljubašić, jedan od petorice kupaca!?

  Dakle, u situaciji kada je uistinu podnesena kaznena prijava USKOK-u, kada o istome prenose i drugi mediji, čime je to tuženik bio spriječen da prenese ove istinite tvrdnje? U dokazivanje čije je sporno zemljište tuženik se ne upušta, već samo prenosi činjenice koje su mu dostupne. Štoviše, tuženik je dao šansu tužitelju da se izjasni o navodima spornog članka, međutim tužitelj je odgovorio jednom rečenicom : “A šta ću komentirati te gluposti?”, što je tuženik i objavio. Potpuno je nejasno kako su odjednom “gluposti” postale neistinite i uznemirujuće insinuacije.

  Dokaz- Izjava tužitelja i dr. U Slobodnoj Dalmaciji od 07.prosinca 2010.god.

  II. Nadalje, tužitelj navodi da je u tekstu navedeno da je on svoj poduzetnički zamah započeo s hotelijerima na makarskom području, a da bi takva konstrukcija teksta značila da se obogatio na kriminalnim radnjama vezanim uz predmetno zremljište u Makarskoj.

  Ovaj navod tužitelja, tuženiku je potpuno nejasan jer rečenica “…Juroslav Buljubašić, vlasnik splitskog SEM-a, koji je svoj poduzetnički zamah počeo s hotelijerima na makarskom području…” sama po sebi ne nosi ništa inkriminirajuće. Ili? Tuženiku nije jasno u kojem dijelu ove rečenice tužitelj vidi “kriminalne radnje” te “bogaćenje” vezano uz iste? Ponovno se navodi da predmet ovog postupka nije vlasništvo zemljišta, već aktualna zbivanja tako da tužitelj svoje navode može dokazivati u nekom drugom postupku, ali svakako ne ovom radi naknade štete!!!

  Uzimajući u obzir da je Slobodan Dalmacija izvješćivala devedesetih godina o raznim poduzetničkim poduhvatima zabilježila je i posjet broda SITNIJA u Makarskoj u promotivnoj vožnji na liniji Trst-Makarska-Dubrovnik, posredstvom Hotela Makarska, Tučepi i Sem Split. Postavlja se pitanje da li je promotivna vožnja broda Sitnija bila manipulacija za dobivanje subvencija u financiranju tvrtke SEM Split od strane RH.

  Dokaz- Saslušanje svjedoka (predstavnika Ministarstva Financija RH i dr.).

  Poznat mi je i biznis SEM Split u ulozi dobavljača Hotelskog poduzeća Makarska devedesetih godina primjerice u nabavi 700 frižidera i 700 televizora s tržišta Bliskog istoka.Većina plaćene robe nikada nije vidjela Hotele Makarska (roba u cjelosti nije isporučena) .Činjenica je da je Hotelsko Makarska 1993. i 1994. godine zabilježilo gubitak u poslovanju preko 100 000 000,00 Kuna (slovima stomilijunakuna). Tužitelj je bio jedan od dobavljača!

  Posebno je interesantno da je u poslovanju Hotelskih kuća na Makarskoj rivijeri glavni dobavljač bio tužitelj kao vlasnik SEM-a Split. Samo poslovanje tužitelja ima osnove da bude pod istragom USKOKa s obzirom da se radi o kaznenim djelima ratnog profiterstva.
  Svjedoci smo ovih dana USKOK-ovih akcija u Hotelskom Makarska.
  Iz navedenog je razvidno kakva sam sve saznanja imala prilikom pisanja teksta od 07. prosinca 2010.godine.

  Dokaz- Saslušanje svijedoka i analiza bruto bilanci navedenih poduzeća.

  III. Tužitelj nadalje navodi da se u tekstu spominje da je bio priveden na obavijesni razgovor u USKOK, a da je navedeno potpuno netočno.

  U situaciji kada sami okrivljenici po kaznenoj prijavi (August Alač, Makarska kronika, Jakša Medić, Slobodna Dalmacija) izjavljuju da su obavili razgovore s inspektorima USKOK-a, a kada je logičan slijed, i ustaljena praksa USKOK-a, ispitivanje osumnjičenih, te svih navoda kaznene prijave, ne možemo pokloniti vjeru tvrdnjama tužitelja da se radi o netočnim navodima, tim više što glasnogovornik USKOK-a, kojeg je Slobodna Dalmacija kontaktirala, nije mogao komentirati informacije o radnjama ili rezultatima istrage. Imala sam informaciju od vjerodostojne osobe da je na obavijesni razgovor privedeno svih petoro kupaca zemlje na Glavici, nakon kaznene prijave Olme, te nisam posumnjala da jedan od njih ne bi bio jednak pred zakonom!? Buljubašič je jedan od petorice suvlasnika 20.000 zemljišta Glavica, kupljenog za vrlo male novce kao poljoprivredno zemljište,u planskoj dokumentaciji kao polazište žičare za Biokovo, da bi 2006.g. prostornim planom postala građevinska zona. Procjenjuje se da sada vrijedi 10 milijuna eura.

  IV. Nadalje, tužitelj navodi da je na kraju teksta citirana neprovjerena kaznene prijava, te da je tako tužitelj tendenciozno uvučen u konstruiranu priču.

  Konstruiranu priču? Zašto? Tužitelj zaboravlja da autor sporne kaznene prijave nije Slobodna Dalmacija te da će svoju nevinost imati priliku dokazati u kaznenom postupku, a da se ovdje samo prenose dostupne informacije na koje je tužitelj imao priliku odgovoriti. To što je kritične prigode njegova jedina rečenica bila “A šta ću komentirati te gluposti ?” svakako nije krivnja tuženika, već je tužitelj smatrao da ne treba komentirati sporne navode, ali je sada uvidio da mu sporni navodi odjednom nanose “velike” duševne boli.
  Tužitelj zanemaruje činjenicu da je on i njegovi poslovni partneri iz hotelski kuća Makarske rivijere, koji su optuženi radi počinjene milijunske štete Republici Hrvatskoj, što dokazujemo i sljedećim činjenicama

  Jakša Medić kao direktor Hotelskog Brela počinio je niz kaznenih djela 31.12.1993. godine kao odgovorna osoba, zaključio je niz štetnih ugovora za Republiku Hrvatsku, djela su evidentirana od strane financijske Policije i Državne Revizije (Šime Krasić) do danas nije odgovarao za ratno profiterstvo. Za građane uznemirujuće!
  Dokaz – Ugovori od 31.12.1993.godine po osnovi Revalorizacije,
  – Ugovori od 31.12.1993.god.,o pretvaranju potraživanja u ulog poduzeća itd.
  – Saslušanje svjedoka.

  August Alač počinio više djela gospodarskog kriminala kao odgovorna osoba u tvrtki Osejava d.d. Makarska,i dr. pravnim subjektim o čemu je pisala Slobodna Dalmacija. Što je za građane uznemirujuće!
  Dokaz- Saslušanje svjedoka

  Hrvoje Urlić,kao predsjednik uprave Hotelskog Makarska, počinio je niz kaznenih djela gospodarskog kriminala o čemu je takođe pisala Slobodna Dalmacija. Za građane uzemirujuće!

  Dokaz- saslušanje svjedoka

  V. Tužitelj smatra da su tvrdnje iznesene u članku tendenciozne, netočne i uznemirujuće, a sve na štetu tužitelja i njegove obielji.

  Ovakove tvrdnje tužitelja nisu utemeljene ni na kakovim dokazima već je optužba proizvoljna, ni na čemu stvarnom utemeljena konstrukcija. U situaciji kada se zna da se ne može ograničiti sloboda izražavanja i informiranja u pitanjima od javnog interesa, što neovlašteno bogaćenje (ratno profiterstvo) svakako jest, ne stoje navodi tužitelja da se radi o namjernom djelu vrijeđanja tužitelj, već je informiranje javnost jedno od osnovnoh postulata slobodnog i odgovornog novinarstva danas.

  Stoga, uslijed ovako utvrđenog činjeničnog stanja, ostaviti ćemo da sud po slobodnoj procjeni utvrdi da li je ovakovu manjkavu tužbu uopće moguće prihvatiti, budući da su činjenice vezane uz kaznene prijave i uskočke predmete……

 8. Šošić-Lelas-Lalić i Galić, četvorac koji je srušio HDZ Makarska s vlasti, tako i triba. Žičaru neka pravi novo vodstvo HDZ Makarska na čelu s budućim Gradonačelnikom Eljugom

 9. Jel ovaj Eljuga što je dobio građevnu dozvolu 01.04.1994 godine za tvornicu svijeća ili onaj što ima tobogan,kao poklon komiteta iz 1988 godine.Tito oporučno ostavio. za vrijeme rata promjenio GUP i na Kuku izgradio tvornicu. Rat proveo kao uredski štakor, tako kaže ratnik Menedeš?

 10. Žićaru će napraviti Mirko Katić to je ćudo od čovika ,on je direktor stambenoga,direktor žičare, kobobar u Beti, On je uzdanica SDP-a.

 11. Udbaši očerupsše javna poduzeća i niko nikome, pokriće su im sateliti u HDZ u Makarska; Mendeš,Bebek,Lelas,Galić,Židić,Klapirić i dr.

 12. Lik je katastrofa. Dobio je i stan u POS-ovim zgradama rekla mi je rodica da joj je susjed a nije oženjen neme dicu nije branitelj. Kako je moga dobit stan a ja sa dvoje dice ostala ispod crte, kako, jeli im to socijal – demokracija. Ljigavci neće još dugo.

 13. tutkan su se sudarili na putu šošić i topić a u stanovima meni se čini da nije uredu znam nekoliko njih koji imaju kuće a dobili stan posa,imaju i kioske restorane iz plažu,sramota dico moja

 14. Ovo sve je uznemirujuće, nije mi jasno ko štiti ovu organizaciju iz makarske,kako mogu tako suditi,knjižiti zemju tuđu,lažirati,falsificirati prikrivati lopovluke. nemere to više vako

 15. Udbasi usutili,nemaju komentara.Tako je to love Bebeka za 80 000 kuna koje su nestale ili bolje reci ulozene u idejna rjesenja zicare,a taboravili da su SDP ovci nezakonito otudjili zemljiste glavice polazista zicare i HDZ Makarska na celu s Bebekom natjerali na promjenu DPUa Glavice,naravno sve o trosku gradjana kao poreznih obveznika.

 16. Teorija definira politiku kao vještinu vladanja ljudima, vještinu kojom se ljudi varaju. Mentalitet ljudi- osoba , koji se u Makarskoj sredini bave politikom je da ignorira stvarnost, a stvarnost je nemilosrdna i ide u prilog kriminalu i korupciji. Kriminal , korupciju i birokraciju proizveli su upravo ti političari koji ignoriraju stvarnost. Analizom političke scene makarske zajednice, u posljednja dva desetljeća, možemo zaključiti da većina političara teži ka svojim privatnim interesima. Svoje private interese stavljaju isped nacionalnih i stranačkih. U zajednici su prepoznatljivi- ponašaju se kao sektaši ili kao pripadnici nekoga kulturno umjetničkoga društva. Kada su obljetnice nečega oni su ti koji odlaze besprijekorno odjeveni u haljine i odijela pokloniti se svojim vođama, ideolozima ili zaslužnim pojedincima kroz povijest. Za svoja postupanja vežu kult nasilja, narcisoidnosti, s ciljem vladanja, podčinjavanja čovjeka nad čovjekom, ostavljanja slike ozbiljnosti bilo grupe ili pojedinca. Zadnja dva desetljeća u makarskoj zajednici događa se eksplotacija čovjeka nad čovjekom, obitelji nad obitelji- jedan oblik krađe i političkog ropstva. Tko nije s njima- protiv njih je.

 17. Onaj tko je s njima- izložen je nasilju i ponižavanju. Političari komunizma i jednoumlja u Makarskoj do 1991. vladali su političkim sudbinama, a od 1991 godine oni upravljaju ljudskim sudbinama. Jedna generacija godišta 1955-1965 koja je za vrijeme bivše države lijepo živjela u medu i mlijeku socijalizma, pokušala se demokratizirati, prilagoditi evropskim standardima, postati član demokratske stranke i svoje životne spoznaje primjeniti u praksi. Većina njih danas se mogu prepoznati kao uhljebi javnih poduzeća i kao članovi demokratskih stranaka. Oni malo sposobniji koji su u bivšem susravu bili izloženi liderstvu partije, uplovili su u privatno poduzetništvo al uz smjernice partije. Tako danas možemo vidjeti predstavnike ljevih i desnih demokratskih opcija kako zajedničkim snagama lobiraju kod gradskih vijećnika (primjerice ) izglasavanje izmjena prostornog plana ili nekog detaljnog plana. Kao bivši partijski lideri ,kroz bizniss, postali su ideolozi lidera demkratskih stranaka lijevih i desnih. Za nji bit politike je sposobnost pojedinca da volju drugog prilagodi tuđoj, jačoj i za njih boljoj volji.

 18. Volja pojedinaca iz politike i gospodarstva u makarskoj najbolje se može prezentirati kroz projekte koji su bili od strateškog interesa Grada Makarske. Prvi primjer može biti ACY Marina, koja je bila od strateškog značaja za grad kroz turizam kao stratešku gospodarsku djelatnost. Pojedinci su odlučili iz njima znanih razloga i motiva ,da se makarski lukobran ne gradi 1990 godina. Motiv pojedinaca bio je pljačka novaca s računa poduzeća Osejava d.d., tada kao politički lideri partije omogućeno im je da novce pokradi i do danas nikome ne odgovaraju. Drugi partijski dužnosnici koji su bili involvirani u instituciju DORH-a to je prešutno odobrila. Motiv odovravanja krađe novaca svakako može biti; financiranje stranke SDP ili pojedinaca iz SDP-a. Drugi strateški projekat Grda Makarska ovisio je o volji pojedinaca iz politike i gospodarstva Makarske, tako da je polazište žičare za Biokovo, dislociran političkom voljom pojedinaca. Nihov motiv svakako je materijalne naravi , koristi. U krađi zemljišta I uknjižbama sudjelovala je jedna skupina predvođena partijskim liderima SDP-a koja se enormno obogatila isključivo zahvaljujući osobama koje su predstavljale instituciju DORH-a u osobi Mladena Bajića. Oni su organizirano knjižili zemljišta preko suda koji je predtsvaljala osoba s lažiranom dokumentacijom, diplomama i uvjerenjima toliko dobro su manipulirali državnom imovinom da su iza njih u obrani stale i stranke svojim priopćenjima, a oni su imali streloviti uspon u karijeri.

 19. U Makarskoj imamo za primjer kako je i daktilografkinja bez valjanih diplaoma postala predsjednica suda, isključivo zahvaljujući partijama, volji pojedinaca i pokrovitelju iz DORH-a u osobi Mladena Bajićam, koji nije štitio imovinu Republike Hrvatske u Makarskoj. Treći primjer makarske političke sile i uvjerenjem da Gradsku dvoranu ne treba graditi ondje gdje su izvršeni iskopi i ishođene dozvole,već je treba graditi na drugoj lokaciji. Na drugoj lokaciji je izgrađena kreditnim aranžmanima na teret poreznih obveznika, voljom pojedinaca. Sve s ciljm vladanja i podčinjavanja čovjeka nad čovjekom. Određenim podčinjavanjima nastaje i šteta. Investicija koja je osmišljena na projektu sportske dvorane naknadno dolaskom novih političara ispostaviti će se kao enormna šteta za građane, pojedince Grada Makarska. Danas u makarskoj politici dolazi do sukoba volja generacija. Generacije političara koje su zadnja dva desetljeća vodile makarsku politiku napravili su enormne štete da za posljedicu imamo iseljavanje i demografski pad . Projekti koji su bili od vitalnog interesa Grada Makarska nizu zaživjeli, pojedinci koji su predstavljali stranke materijalno su se okoristili. Zahvaljujući korumpiranim političarima Grad Makarska danas nema razvojnih projekata, a oni projekti koji su imali razvojne studije (koje su građani kao porezni obveznici platili) su nestali. Primjer može biti studije ACY Marine, Stidije Žičare itd.

 20. Ivica Šodan Mariva d.d.,koja je uloga DORH-a, u tim rabotama, Revolvin krediti 31.12.1993 godine , 13 milijuna njemačkih Maraka, Hotelsko Brela d.d.,Jakša Medić, zašto nije odgovarao za kriminal da pitamo DORH _Cvitana ? Suzana Alač , što će njoj pravosudni kada ima Mladena Bajića. Džaba ga sada prozivati kada se nšta ne pita, sad se pita Biljana, ona je nasula malo žala za disko, malo propilala vrata -zidova, spomenika kulture u Klalargi, malo izgradila vila s bazenima, kupila zemljišta, stan itd. Bajićeva organizirana….družina….

 21. Državno odvjetništvo je definirano kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona. Dakle, postoje tri funkcije državnog odvjetništva, a to su: progon počinitelja kaznenih djela, zaštita imovine Republike Hrvatske i svojevrsna zaštita ustavnosti i zakonitosti.

  U članku 83. stavak 1. Zakona o državnom odvjetništvu jasno je navedeno da Republika Hrvatska odgovara za štetu koju u obnašanju dužnosti nanese državni odvjetnik ili zamjenik svojim nepravilnim ili nezakonitim radom građaninu ili pravnoj osobi. Radi se odgovornosti za drugog koja je isključiva i primarna i nema direktne odgovornosti samog štetnika (državnog odvjetnika ili zamjenika). Nema također mogućnosti solidarne odgovornosti prema kojoj bi uz Republiku Hrvatsku odgovarao i sam štetnik.

 22. Međutim, Ustavni sud Republike Hrvatske zauzeo je drukčije stajalište u obrazloženju svoje jedne nedavne odluke gdje je jasno naveo da za javnopravnu odgovornost Republike Hrvatske za štetu nije bitno postojanje volje ili pristanka da se nezakonitim ili nepravilnim radom oštete prava i interesi trećeg, odnosno da bez ispunjenja voljnog elementa nema nezakonitog ili nepravilnog rada tijela državne uprave. Zauzeto je stajalište da se po načelu uzročnosti (causa), a ne po načelu krivnje (culpa). Takvo stajalište Ustavni sud Republike Hrvatske opravdava činjenicom da ova primarna i neposredna odgovornost države za štetu zbog nezakonitog ili nepravilnog rada tijela državne i javne uprave je poseban izraz načela vladavine prava, kao jedne od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.

 23. Ako zamjenik koji zastupa RH u parničnom postupku propusti podnijeti žalbu, propusti podnijeti tužbu u ime RH u prekluzivnom roku, ne zatraži trošak parničnog postupka i sl. trebao bi odgovarati za štetu počinjenu “nečinjenjem”, međutim, u slučajevima “lex Perković” i “Mladineo” gdje je rad državnog odvjetništva bio pod povećalom javnosti, ipak su si dozvolili luksuz ne podnošenja žalbe na vrijeme iako se radilo o milijunskim iznosima ili pak ozbiljnim kaznenim djelima počinjenim na teritoriju druge države. Koliko je Državnih odvjetnika ikada odgovaralo za štete? Koliko je sudaca ikada bilo osuđeno zbog neprovedivih ili nepravednih presuda? Svakako se pravosuđe treba štititi no jesu li u svi u njemu zaista bezgrešni? Odgovaraju li Ministri zbog neustavnih zakona? Koliko je sudaca i državnih odvjetnika ikada osuđeno zbog počinjenja kaznenog djela činjenjem ili nečinjenjem? Budući da nam je poglavje pravosuđa bilo najveći problem pri ulasku u EU jasna je poveznica i posljedica “bezgrešnosti” hrvatskih državnih odvjetnika i sudaca te njihove nedodirljivosti. Nedodirljivost vodi u podložnost i korupciju, a nečinjenje i djelovanje putem dnevno političkih utjecaja postalo je pravilo, a ne iznimka. Državno odvjetništvo treba biti nedodirljivi stup, a ne arhiva spisa koji čekaju zastaru. Pretvorba privatizacija, banke, razni Toweri, Mladinea, HAC, Fimi media, Perković, Linić, Mertzel, Vidošević….ostaje gorak okus da se pravda zagubila u prašnjavim ladicama državnog odvjetništva, a nama je možda donesu neki drugi europski sudovi… Koja će Vlada tada biti na čelu države i odgovarati za štetu ostaje pitanje, ali dok se ne počne obračunavati s pravosudnom mafijom čini se da će plaćati milijunske iznose sudovima u Strasbourgu za koje su krivi neki “nedodirljivi” toliko bahati i beskrupulozni da se vide čak kao suci Ustavnoga suda….
  A Ustavni sud, Vrhovni sud, Državno sudbeno vijeće…. to je, nažalost, još jedna priča o “bezgrešnim” pravosudnim kadrovima…

 24. Jebala vam sjeverno – korejska vojska na čelu sa Kimom mater po srid šupka rascvitanoga !!!!Šta se ne vratite u brloge i jazbine di vas je mater kera okotila?
  Stoko nepismena !Jebo vam bog mater rahitičnu!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here