Tankerska plovidba kupuje Jadroplov za 150 milijuna kuna?

Pokretanjem privatizacije “Jadroplova”, zadarska “Tankerska plovidba” očekivano je iskazala interes za kupnju splitskog brodara potvrđujući tako svoje prethodne javno objavljene namjere.

Još prije pet i pol mjeseci iz “Tankerske” su objasnili razloge zbog kojih kupnju “Jadroplova” smatraju dobrim poslovnim potezom, ali su istaknute i očekivane prednosti domaćeg brodara u odnosu na eventualne ponude stranih kompanija, o čemu bi država morala voditi računa.

Sinergija dviju snaga

– “Jadroplov” je kompanija slična nama i vjerujemo da bi postojala sinergija između naših snaga. Vrijedi pokušati! To je dobar put za zadržavanje hrvatskih pomoraca u “Jadroplovu”, zbog čega bi “Tankerska plovidba” u odnosu na strane kompanije trebala imati određenu prednost. Mi ukrcavamo hrvatsku posadu i nije nam intencija ukrcavati stranu, ni u kom slučaju. Strane su posade jeftinije, ali hrvatske su posade naš prioritet. Državi ne bi trebao biti nebitan broj zaposlenih hrvatskih pomoraca, jer radna snaga s Istoka nadire, a naš čovjek ne može živjeti s plaćama koje zarađuju ti ljudi – izjavio je tada direktor “Tankerske plovidbe” Mario Pavić u razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju”.

Izrađuje se model procjene

Pavić sada potvrđuje da je “Tankerska plovidba” među zainteresiranim tvrtkama koje “češljaju knjige” i analiziraju stanje “Jadroplova”, koji je država inače procijenila na 150 milijuna kuna. – Naša zainteresiranost za “Jadroplov” postoji, željeli bismo da kompanija ostane u Hrvatskoj i da hrvatski pomorci ostanu ploviti na “Jadroplovu”. Napravili smo analizu i trenutno izrađujemo model procjene, nakon čega ćemo vidjeti jesu li zadani uvjeti u okviru onoga što “Tankerska plovidba” želi i može. Potpisali smo izjavu o povjerljivosti, pa je sada zaista vrlo osjetljivo davati bilo kakve konkretnije komentare ili izlaziti u javnost s detaljima – kaže direktor “Tankerske plovidbe” Mario Pavić. Kako su mediji objavili neslužbenu informaciju da “Tankerska plovidba” svoju ponudu priprema u partnerstvu s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom “Brodosplita”, Pavić je ipak odlučio demantirati “kooperaciju s Debeljakom”. – Ne, to nije točno. Ako se tako odlučimo, “Tankerska plovidba” će u taj posao krenuti samostalno – kaže direktor zadarskog brodara. (Slobodna Dalmacija)