U HDZ-u upitni Jure i Boban?

Komunalni izbori u Makarskoj nisu motivirali 57 % birača da izađu i biraju kandidate. Postotak izlaznosti pučana ovisio je o izbornim programima stranaka lijevih i desnih.

Lijevi socijalisti makarske političke scene vremenom su postali liberali koji prihvaćaju i zahvaćaju potporu birača desnog centra. Desni demokšćani, konzervativci svoju strategiju usmjerili su prema biračima lijevih, desnih i centra. Program lijevih nije izišao na vidjelo tako da i nije motivirao birače lijevih opcija da iziđu i podrže svog kandidata Tonćija Bilića. Program desnih kroz strategiju “od kafane do kafane”, polučio je pristojan izborni rezultat, zahvaljujući neovisnim kandidatima koji su se priključili listi HDZ-a. Smjenom Mostova ministra MUP-a Orepića i mobilizacijom hercegovačkih ogranaka HDZ-a  osigurano je  makarskom HDZ-u sedam mandata. Za neke dovoljno, a za neke nedovoljno. Pitanje je kako tko ocjenjuje izborni program. HDZ Makarska kao devastirana stranka nakon kaosa, unutarstranačkih izbora koje se ogledao u krađi izborne kutije koju je otuđio tajnik milicajac, koji je utekao za Kanadu, za sobom je ostavio posljedice, koje trenutno ubire šalabahter vodstvo na čelu s Jurom Brkanom.
Hloverka Novak Srzić 2016. godine, ponudila se kao kandidat HDZ-u, za gradonačelničku poziciju. Šalabahter vodstvo odbilo je primiti u svoje redove Hloverku Novak Srzić. Slično se desilo i Ivanu Šimiću, utemeljitelju HDZ-a. Bilo je tu još mnogo intelektualaca kojima je odbijeno članstvo i obnova članstva HDZ-a Makarska, kojem je onemogućeno sudjelovanje na unutarstranačkim izborima. Jure Brkan kao kandidat za predsjednka HDZ-a Makarska na temeljnim ograncima – unutarstranačkih izbora vrijeđao je pojedine propale hercegovačke tajkune, koji su vremenom postali njegovi glavni financijeri. Ojačavanjem liste HDZ-a usljed nedostatka intelektualaca u HDZ-u Makarska priskočili su ujak Andrea Plenkovića , Marko Raos, koji se zahvalio na ukazanom drugom mjestu. Tu je i ugledni član zajednice Željko Bagarić, bivši predsjednik Pravaškog bratstva Hrvatske, kao i Joze Vranješ , neovisni kandidat, ugledni član zajednice , Predsjednik Mjesnog odbora Zelenka. Trojac koji je osigurao četiri mandata HDZ- Makarska. Loše vodstvo makarskog HDZ-a bez neovisnih uglednih  kandidata: Raosa, Bagarića i Vranješa ne/bi bilo u mogućnosti osigurati niti tri vijećnička mandata. Jure Brkan kao loš kandidat HDZ-a dobio je znatno manje glasova od ukupnog broja glasova vijećničkih kandidata. Odbacivanjem članova HDZ-a, koji su surađivali s Franjom Tuđmanom, a nisu mogli s Jurom Brkanom, Markom Ožićem Bebekom i drugim šalabahter HDZ-ovcima, za posljedicu ima tri osvojena vijećnička mandata , Hloverka Novak Srzić dva i Ivan Šimić jedan vijećnički mandat, koji do daljnjeg ostaju neovisni, vanstranački, neopredjeljeni. To su  tri mandata koji odlučuju tko će vladati gradskim proračunom Makarske naredne četiri godine?! HDZ Makarska prije početka kampanje najavljivao je devet osvojenih mandata. Debaklu HDZ-a Splitsko Dalmatinske županije doprinijela je preizborna ostavka župana Zlatka Ževrnje. Gubitak Gradca, Vrgorca, Makarske, Omiša, Splita  i drugih mjesta velika je pouka HDZ-u. Loš kandidat HDZ-a za župana Blaženko Boban danas po anketama nije prepreka Miru Bulju za osvajanje Županije Splitsko Dalmatinske. Povijest obitelji Blaženka Bobana, kao kandidata HDZ-a,  ima problem s obitelji pokojnog Don. Ivana Grubišića?! Vijest koja se proširila znatno je naštetila ugledu HDZ-a. Anketno vodstvo Mire Bulja moglo bi biti veliko iznenađenje izbora za župana u županiji Splitsko dalmatinskoj, koja je slovila kao utvrda HDZ-a.

1 KOMENTAR

  1. Uspaničio se Andrej Plenković za Bobana, pa ide po selima kao što su nekada vodili medvjede da im uz ples zarađuje napojnice.
    Padne li Boban, pada i Plenković. Jedan od večih kriminalnih radnji su pomorsaka dobra. Primjer lučica hotela Dalmacija, plaža na Osejavi, Berlin et com. i dr….

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here