U tijeku policijska akcija protiv hakera: prvi „pao“ Splićanin

U tijeku je velika policijska operacija protiv cyber kriminalaca, a među prvima se na meti istražitelja našao 23-godišnjak iz Hrvatske.

Kako je potvrdila Policijska uprava splitsko-dalmatinska ovaj haker iz Splita osumnjičen je da je u siječnju i kolovozu prošle godine koristio svoje računalo za hakerske napade što ih je realizirao iz vlastitog doma. Naime, istražitelji su utvrdili da je na svom laptopu instalirao programske „viruse“ kojima je neovlaštenim pristupom „zarazio“, odnosno oštetio 838 računala.

Pronađeni dokazi

– Pretragom stana pronađen je tvrdi disk na kojem su instalirani zaraženi programi. Protiv njega je Državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava za kaznena djela neovlašteni pristup, oštećenje računalnih podataka i zlouporaba naprava, objašnjeno je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Telegram doznaje da je u pitanju operacija širih razmjera čiji bi cjeloviti rezultati u ponedjeljak mogli biti obznanjeni javnosti. Kako su za sada još uvijek u tijeku kriminalistička istraživanja nismo mogli dobiti potvrdu o kojoj se točno vrsti cyber napada radilo, no evidentno je da je u pitanju izuzetno veliki broj računala koja su se našla na meti hakera.

Rastu prijetnje od cyber kriminala

Računalni stručnjaci upozoravaju kako u posljednjih nekoliko godina cyber kriminal bilježi stalni rast, a procjenjuje se da na globalnoj razini štete od njega iznose gotovo 500 milijardi dolara godišnje. Podsjećamo da su u Hrvatskoj na meti hakera već mjesecima korisnici internetskog bankarstva, te su na taj način s računa mnogih tvrtki ali i privatnih korisnika ukradeni milijuni kuna.

Milijuni kuna za jačanje brobe protiv hakera

Ministarstvo unutarnjih poslova RH prije nekoliko dana završilo je 700 tisuća eura vrijedan twining projekt kojem je cilj jačanje policijskih kapaciteta za učinkovitu borbu protiv računalnog kriminaliteta na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u skladu s politikama i strategijama Europske unije. – Tijekom njegove provedbe ostvareni su brojni rezultati od kojih je najvažnije istaknuti stečene potrebne vještine te preporuke kako poboljšati sustav za borbu protiv računalnog kriminaliteta, u skladu s aktualnim politikama i programima EU te ojačavanje djelatnosti Centra za forenzične znanosti pomoću dugoročnog programa obuke. Forenzički stručnjaci MUP-a naučili su kako se složena forenzička ispitivanja odvijaju u zemljama članicama EU te kako koristiti odgovarajući softver i alate. Na temelju detaljne analize predložen je novi organizacijski model kriminalističke policije i policijskih uprava u regijama, a kroz odgovarajući program obuke te uspostavu pilot programa za borbu protiv računalnog kriminaliteta poboljšani su kapaciteti Policijske akademije, objašnjavaju iz MUP-a RH. (danas.hr)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here