U Zagrebu održan prosvjed protiv gradnje plinske elektrane na Peruči i CGO Lećevica

Jučer je na Trgu bana Josipa Jelačića održan prosvjedni skup protiv izgradnje plinske termoelektrane na Peručkom jezeru i Centra za gospodarenje otpadom Lećevica.

Osim organizatora, ekološke udruge „Zvona Kaštela“ i Željka Domazeta, podršku su skupu dali i saborski zastupnik Željko Glasnović te mnoge druge osobe iz javnog života.
Između ostaloga, istaknuto je da su i jedan i drugi projekt katastrofalni, ne samo za Splitsko-dalmatinsku županiju već i čitavu Hrvatsku.
– Ja im danas i ovdje poručujem: nećete gospodo! Nećete u mom dvorištu graditi tvornicu smrti, nećete nas i sve žitelje hrvatačkog kraja osuditi na život u strahu od kiselih kiša, kancerogenih spojeva, otrovnih voda, zagađene zemlje, kazao je okupljenima Željko Domazet u vrlo eneregičnom govoru.
U nastavku objavljujemo cijeli govor kojim je Željko Domazet jučer na glavnom zagrebačkom trgu još jednom pokušao ukazati na štetnost projekta koji još nije brisan iz Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije:
„Poštovani gosti, predstavnici medija, predstavnici ekoloških udruga, braniteljskih udruga, OPG-ova, sve vas lijepo pozdravljam danas ovdje na Trgu Josipa bana Jelačića. Pozdrav i gospodi oko crkve Sv. Marka, ali pozdrav te hvaljen Isus i Marija ovima oko katedrale, te poručujem jednima i drugima tj. političkim i crkvenim vođama, vrijeme je – probudite se. Uzeli ste nam skoro sve, ali dušu i srce nećete! A za čistu viodu i čisti zrak, borit ćemo se!

Hrvace, Peručko jezero leži u srcu Dalmatinske zagore ukopan u čari rijeke Cetine. Zagrljeno brdima poput planine Svilaje i dične Dinare pružajući žiteljima Cetinskoga kraja zdrav život. Upravo tamo gdje sam se rodio u ovoj ljepotici pokraj obala Peručkog jezera odlučio sam i napravio sam nedavno kuću i oženio sam sina i rodio mi se unuk Roko, živio Roko. Tada čuvši za zločinački plan da nam žele na obalama djevičanske čistoće Peručkog jezera sagraditi termoelektranu na plin – tvornicu smrti.

Nepoznata firma široj javnosti VIS VIVA dobila je zadatak izgradnje termoelektrane na plin nakon šest godina tajnih priprema ovog zločinačkog projekta, a u sprezi sa lokalnim općinskim vlastima općine Hrvace, stanovništvo Cetinskog kraja dovedeno je pred gotov čin! Skrivajući bitne informacije, plasirajući laži kako je projekat ekološki, falsificirajući podatke da je pr. Institut Ruđer Bošković sudjelovao u izradi studije utjecaja na okoliš iako nije imao s time veze, htjeli su prevariti žitelje hrvatačkog kraja tražeći tako podršku u svom morbidnom naumu.

Ja im danas i ovdje poručujem: nećete gospodo! Nećete u mom dvorištu graditi tvornicu smrti, nećete nas i sve žitelje hrvatačkog kraja osuditi na život u strahu od kiselih kiša, kancerogenih spojeva, otrovnih voda, zagađene zemlje!

Tko to misli da ima pravo kršiti ljudska i ustavna prava žitelja hrvatačkog kraja i čitave Hrvatske? Nije li Ustavom RH zajamčeno da su vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet  od interesa za Republiku Hrvatsku te da imaju njezinu osobitu zaštitu?

Nije li Ustavom  RH, čl.70 zajamčeno da svatko ima pravo na zdrav život?

Očito strani investitori koji u Hrvatskoj državi vide kravu muzaru nisu pročitali Ustav, temeljni dokument koji definira prava i obaveze hrvatskog čovjeka! Njima je važan samo profit, prljavi novac, prljavo zarađen na uništavanju zemlje, zraka i vode, konkretno čitavog Hrvatačkog kraja i nije ih briga koliko će ljudi zbog toga smrtonono oboliti, koliko će mladih zbog njihovih zločinačkih planova pobjeći glavom bez obzira!

Zločinačkim projektom predviđeno je da se iz Peručkog jezera uzima desetak kubika vode u sekundi za hlađenje zatvorenog sustava plinske termoelektrane, a tim činom bi se temperatura jezera podigla za cca. 10 stupnjeva što bi bilo pogubno za floru i faunu jednog od najčišćih jezera ne samo u Hrvatskoj i Europi već čitavom svijetu, ali rijeke Cetine!

Šezdesetih godina potopili su nam slični investitori polja i porušili kuće da bi tu napravili akumulacijsko jezero Peruča da bi nas do devedesetih ganjali da bježimo po bijelome svijetu i svoj zločinački plan su mislili ostvariti u Domovinskom ratu te su jednim djelom zauzevši branu Peruča željeli počiniti ekocid u čitavom  Cetinskom kraju.  Posljednjih godina žele nas kupiti lažnim pričama o milijardama kuna i desetak tisuća radnih mjesta da bi nam zabili nož u leđa tj. uzeti nam čisti zrak i vodu pa onda smo i tako gotovi.

Dakle, investitori kojima do danas nismo uspjeli doznati identitet jer sve rade iz sjene ne bi uništili samo čistu pitku vodu Peručkog jezera i rijeke Cetine već i čisti zrak te plodnu zemlju čime bi posredno osim biljnog i životinjskog svijeta ugrozili i zdravlje ljudi, odnosno povećali stopu smrtnosti u kraju iz kojeg se, nažalost, u posljednjih dvadesetak godina odselila polovica radno sposobnog stanovništva u potrazi za egzistencijom!

 

Treba li nama takav projekt? Treba li nam zapravo tvornica smrti čiji bi tamni oblaci prekrili vedrinu čitave Cetinske krajine? Mi smo rekli odlučno NE, NE EKOCIDU kojeg nam uz pomoć lokalne  i državne politike pokušavaju podvaliti tajni investitori!  Zar da nakon stoljetne borbe protiv različitih okupatora koji su za sebe htjeli prisvojiti ovu ljepotu, nakon nebrojenih ljudskih žrtava moramo danas ovdje u glavnom hrvatskom gradu dvojiti o tome treba li nam plinska termoelektrana ili ne?!

Probudi se hrvatski narode, probudi se i podigni svoj glas protiv investitora kojima su svugdje u Europi vrata zatvorena osim kod nas! Ne dajmo da nam drugi kroje sudbinu, da nas lažu, obmanjuju, uludo obećavaju!

Sve kad bi projekt plinske termoelektrane na Peručkom jezeru bio bezazlen, da ne kažem ekološki, postavlja se pitanje opravdanosti proizvodnje tolike količine energije za koju je upitan plasman. Na lokalnoj razini nema dovoljno potrošača da bi projekat uopće bio isplativ, a ako bi se ta struja distribuirala dalje u sustav, gubici bi premašivali realnu cijenu kilovata struje. Navodno se projekt KKPE gradi da se opravda plinovod do Dalmacije, jer realno tamo nema korisnika plina. Sustav distribucije ne postoji, industrije nema, dakle ta elektrana bi trebala biti glavni potrošač i opravdanje za tu investiciju. Plinska elektrana ima cijenu proizvodnje od minimalno 65 EUR po Megavat satu što je bitno skuplje od trenutne tržišne cijene koja iznosi 40 EUR po Megavat satu. Dakle, cijenu u razlici struje plaćali bi svi građani Republike Hrvatske!

Pojednostavljeno, ukoliko resorno Ministarstvo dozvoli gradnju plinske termoelektrane, svim građanima Republike Hrvatske značajno će poskupjeti struja, bit će to užasan udarac na standard već dovoljno osiromašenih građana!

Nažalost, o tome se ne govori. Čak štoviše, ovdje država na neki način gura novce svih nas poreznih obveznika u privatne džepove, a da nas nitko o tome nije ništa pitao, a kamoli nas informirao!

Činjenica je da je u Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije predviđena izgradnja plinske termoelektrane na Peručkom jezeru i da unatoč prividnom odustajanju tvrtke VIS VIVA, još nije izbrisana! Kada govorim o prividnom odustajanju i općinskih vlasti i tvrtke VIS VIVA, onda govorim o tome da je u međuvremenu pokrenuta internetska peticija kojom se pozivaju građani Republike Hrvatske da podrže ovaj zločinački projekat!. Srećom, skupili su dosad manje od stotinu glasova podrške.

Kao što sam ranije govorio, mi smo ovu našu lijepu Hrvatsku obranili od raznih okupatora, a posljednji put bilo je to prije nešto više od dvadeset godina završetkom Domovinskog rata. Tada smo branili naše obitelji, naše domove, našu zemlju, zrak i vodu i nećemo danas posustati i prekriženih ruku i nogu prepustiti financijskim okupatorima da na našim krhkim leđima zgrću novac, da tek tako uzmu ono što smo životima branili!

Ovim putem pozivam sve hrvatske građane da nam se pridruže u borbi protiv ovakvi suludih projekata jer će jedino tako sačuvati Lijepu našu Hrvatsku za generacije koje dolaze, za svoju djecu, unuke…

Pozivam i hrvatsku Vladu, poglavito Ministarstvo zaštite okoliša da poštuju volju većine, a većina stanovništva Hrvatačkog kraja je svojim potpisom na peticiju izrazilo protivljenje izgradnji plinske termoelektrane na Peručkom jezeru.

Pozivam i općinske vlasti općine Hrvace da budu uz svoj narod, da se ne prodaju za judine škude, da učine sve da se jednom za svagda zaustavi ovaj suludi projekat.

I konačno, pozivam čelnike Splitsko-dalmatinske županije da izbrišu plinsku termoelektranu na Peručkom jezeru iz Prostornog plana i tako jasno daju do znanja da su im građani važniji od tajnih investitora, da im je čista zemlja, zrak i voda važnija od zločinačkih investicija!

Dragi prijatelji Zagrepčani, Hrvatice i Hrvati i svi građani Domovine Hrvatske, vrijeme je odlučujuće suprotstaviti se onima koji nam žele uzeti vrelo života, a to su voda i zrak. Sretni smo i hvala Bogu da nas je obdario tim bogatstvima. Čuvajmo to kao zjenicu oka svoga za nas i naša pokoljenja. Predajmo odgovorno našim  budućim generacijama što nam je Bog povjerio na čuvanje i na kraju vas pozdravljam sa najljepšim pozdravom na svijetu. Bog i Hrvati!“

57 KOMENTARI

 1. Uništili su cilu općinu,samo kradu,uskok triba doć to vidit di su tolki novci,u sta se ulažu,tolki proracun a ništa se ne radi,di ide taj novac od naših gradana

 2. Domazet veliki su čovik,boriš se za sirotinju i svoj kraj.Hvala ti i Bog ti bio na pomoći protiv ovih Sotona sto nas raseljavaju.U nasem kraju vlada samo jedna partija zvana HDZ,sramotno je sto nam rade ovi komunisti iz HDZa.

 3. Dragi ljudi,kad udete u srz predizbornih dogadanja, shvatite da su stolice najbitnija stvar svih aktera ove price,da smo vi i ja totalno nebitni ,da je mladez gora od starih,da se lako busat domoljubljen u prazna prsa,da nitko ne stoji iza toga sto radi, a u konacnici svi skupa nam se rugaju…

 4. Zivio mali Roko!!Dida kupi mi auto…bar jagura..Zivit cemo na Svilaji…cistoj…nevino djevicanskoj…a jaguar ce ic na vodu iz Cetine..ciste nase bistre…Dida ti si moj uzor..kako se posteno moze lipo zivit!Volim te dida moj POŠTENI..TVOJ ROOOKKKOOO….

  • Netko je ljubomoran na Domazeta Ali sigurno nece voziti opcinsku skodu koja je i nase auto.Kako Dinko opcinsko auto vozi svakim danom a ne samo u sluzbi opcine!!

 5. Svojim komentarima nikoga ne vrijedam,vama ocito samo takvi pasu,demokraciju ste krivo shvatili…Nije demokracija nac rupu u zakonu pa mlatit…

 6. Demokracija je izrazavanje misljenja bez obzira koliko su ta misljenja suprostavljena ili nisu, a to mozes postic na vrlo pristojan i kulturan nacin,bez vrijedanja i omalovazavanja ikoga samo dobrom argumentiranom objektivnom raspravom,a ne naklapanjem …

 7. Disu gospoda iz vlasti Općine nem ih UZagrebu,kuju tajni plan u mišijon rupi šta će bit posle izbora sve se zna .Svaka čast gos.Domazetu Našin Generalima na podršci.

 8. Tesko nama ako dodje ta elektrana a tesko je svakako sa ovim lopinama u opcini.Oni su jucer tribali biti u Zagrebu a ne glumiti zrtve po hrvacama.Sramota i podrska ovom iz Satrica,covik ima muda I cujem da je sve sam platijo u Zagrebu a nas Dinja placa sa opcinskim novcem i kada prne.

 9. Dinja radi kako dobiti izbore i jos jednu prevaru svih nas i casti sve sa janjetinom a da li to placa svojim novcem.Doduse,mlada janjetina je sada odlicna ali kako do nje.Javi se Dinji crvenoj!

 10. Nas umiljati nacelnik je toliko lukav da moze zajebati svakoga i zato decki uzalud vam trudi mi idemo dalje i dok ima novaca nema problema.

 11. U nasoj opcini dinja ce raditi što hoce i njegivi dousnici a mali Domazet trosi novce ali protiv udbe nece ici.Dinju stiti sdp i on pobjedjuje.

 12. Ljudi dragi kako vam se hoce ali Domazet pobjedjuje i virujte sa dinjom i drugovima je kraj.
  Cinim se da je Uskok na putu iz Zagreba prema hrvacama.
  Tesko ce biti bilice podnijeti

 13. Hrvace u Zagreb je Domazet dobro zastupa I svaka mu cast a nacelniku i njegovima sramota da su nam iza ledja utrpali plinsku elektrana i samo me zanima usto su potrosili 5 milijona eura!!!

 14. Ljudi podrzimo Domazeta i podrzimo ga u borbi da nam plinska elek. ne dodje u selo a ovi ako su ukrali neka im se sudi i kako zaustaviti ovu prasinu iz zone i buku da mogu mirno spavati,to se mora rijesiti.

 15. Sta ste se uvatili Titlica,ko da se njega ista pita,momak pametan i dobar al vama pojedincima smeta svak ko ima pameti a nes ti njegove place,ne bi za te pare slusa vas budale

 16. I Dinko i Titlic su pravi ljudi samo pojedincima smetaju jer su za Hrvace puno napravili a to sta vi pisete da se smanjio broj ljudi u opcini Hrvace nije zbog njih,smanjen je broj u ciloj Hrvatskoj,to je radi onih koji vladaju drzavom a ne opcinom

 17. “Kad strijelac gada metu bez razmisljanja o nekoj posebnoj nagradi koristi sve svoje vjestine,kad gada kako bi osvojio nesto vec je nervozan,kad gada za glavnu nagradu oslijepi,vidi dvije mete i izvan sebe je.Njegova vjestina nije se promjenila,ali nagrada mu umanjuje paznju.Vise razmislja o pobjedi ,nego o gadanju i potreba za pobjedom lisava ga snage.”

 18. Šta je ovaj pametan šteta sto nije načelnik onda u općinu nebi triba dolaziti USKOK i trošiti svoju energiju.nazalost trošimo silne novce 24 GOD.na asfalta i struju i nogometni klub i indust.zonu a tko to uzima nas novac znati ćemo vjerujem uskoro.Predlazem da svi naši političari otidju u Njemačku pa da Nijemci dobiju školovani kadar kako sjebati državu .Ceksmo USKOK s koliko sam načuo blizu je!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here