Velika procesija u Sinju – Barišić: 'Ja i moja stranka' nije Hrvatska!

U blagdanskoj procesiji u povodu svetkovine Velike Gospe, koja je krenula ispred crkve Gospe Sinjske, sudjelovalo je više desetaka tisuća vjernika među kojima su mnogi hodali bosi. Procesiju je predvodio nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, koji i predvodio misno slavlje u Sinju.

Mons. Barišić je u svojoj propovijedi upozorio na sve veći i teži problem iseljavanja mladih ljudi iz Hrvatske. Pored toga naglasio je i krizu obitelji, odnosno sve veći broj rastava brakova u Hrvatskoj, posebno se tu negativno ističu Split i okolica. Prošle godine je rastavljeno više od polovice sklopljenih brakova u Splitu. Bez pomirenja i praštanja nema ni očuvanja bračnih zajednica, poručio je. Kazao kako je došlo vrijeme je da nas ne dijele, već ujedine naše unutarnje poteškoće. “Katastrofa je kada nam vatra ugrozi naselja i proguta maslinike. Ali je još opasnije i žalosnije gledati kako neodgovorno izazivamo požare kojima se „spaljuju“ mogući zajednički programi općeg dobra. Kada sam na vlasti mislim jedno, ali kada sam u oporbi imam drugu varijantu. Nažalost, politikanski se gleda samo na rejting svoje stranke. ‘Ja i moja stranka’ nije Hrvatska. Hrvatska smo svi zajedno”, kazao je nadbiskup Marin Barišić.

Sliku Čudotvorne Gospe Sinjske u procesiji naizmjence nose vjeroučitelji, časne sestre, bogoslovi, alkari, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici hitne medicinske pomoći, predstavnici hrvatske vojske i policije. Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod motom “Veliča duša moja Gospodina”.

Vjernici su u Sinj počeli pristizati još noćas. Svatko sa nekom svojom zahvalom, molitvom ili zavjetom Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Mnogi su stgli pješice, hodajući 20, 30 ili 40 kilometara do Sinja. Najviše – iz Splita, Solina, Kaštela i Trogira te susjedne BiH. (HRT)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here