Veliki poraz Joska Roščića: Kruno Žulj dobio pravomoćne građevinske dozvole za izgradnju hotela i centra u Baškoj Vodi!

Danas je u splitskom hotelu „Atrium“ održana novinska konferencija uprave društva Čarolija d.o.o. na kojoj je vlasnik tvrtke Kruno Žulj informirao o 16 godina dugom putu ka dobivanju dvije građevinske dozvole u Baškoj Vodi na Makarskoj rivijeri

Imenujući Joska Roščića, načelnika općine Baška Voda kao šerifa koji ne poštuje hrvatske zakone, Kruno Žulj dao je medijima na uvid opširnu dokumentaciju opisujući kako je postao žrtva velikog korupcijskog skandala teškog 15 milijuna kuna. Kruno Žulj je na novinskoj konferenciji ustvrdio kako Baškom Vodom vlada organizirani kriminal na kojeg nadležne institucije ne reagiraju

 Davne 2003. godine kupio sam građevinsko zemljište u Baškoj Vodi veličine 4.400 metara četvornih s namjerom izgradnje prijeko potrebnog hotela na četiri etaže sa luksuznim bazenom,  sa četiri zvjezdice i tristotinjak soba. Sama investicija teška je preko 200 milijuna kuna.  To je bilo, dakle, prije 16 godina. Naivno misleći da će općinskim vlastima, pa i samom načelniku koji vodi općinu Baška Voda od 1993. godine, pa, evo, sve do danas, biti u interesu da imaju jedan takav hotel, susreo sam se s najgorim oblikom korupcije kakav nisam mogao ni zamisliti, kazao je Kruno Žulj.

Kruno Žulj je u Baškoj Vodi  kupio još jednu građevinsku parcelu godinu kasnije, odnosno 2004. godine gdje je namjeravao izgraditi poslovno-stambeni objekt vrijednosti 30-tak milijuna kuna. Tvrdi kako nije mogao krenuti u realizaciju ni jednog ni drugog projekta bez suglasnosti općine Baška Voda.

–              Tada mi je u razgovoru Josko Roščić, načelnik općine uvjetovao da mu prepustim pola tog centra, odnosno da mu poklonim  polovicu nekretnine u vrijednosti 15-tak milijuna kuna! Naravno, odbio sam na takav način doći do potrebne dokumentacije i tada je počela neviđena represija. Minirajući moje projekte, načelnik Josko Roščić stavio je Prostorni plan općine Baška Voda izvan snage u razdoblju od 2003.-2008.godine i nitko nije mogao ništa graditi u tom periodu! Nakon 16 godina mukotrpnog, iscrpljujućeg rata s općinom Baška Voda, dobio sam pravomoćne građevinske dozvole i uskoro započinje gradnja.

Josko Roščić  je, kazao je Žulj, na štetu žitelja općine Baška Voda izgubio rat kojeg je sam pokrenuo ne bi li ostvario nepripadajuću imovinsku korist,  blokirao je izgradnju poslovno-stambenog objekta kao i luksuznog hotela podmećući falsifikate, žaleći se na svaki upravni akt kojeg je Žulj dobio u svoju korist, a čak je i prijetio službenicima Splitsko-dalmatinske županije da će ih pravno goniti ukoliko mi napišu pozitivna rješenja i odluke.

–              Kako bi me spriječio u izgradnji hotela u Baškoj Vodi, put do građevinske parcele pretvorio je jednim općinskim aktom odnosno nezakonitom zamjenom karata u šetnicu čime mi je onemogućio pristup na građevinsku parcelu. To što je i dan danas u zemljišnim knjigama pristup mojoj građevinskoj parceli upisan kao put, a ne šetnica, Josku Roščiću ne znači ništa. Išao je toliko daleko da je nasred puta ili, po njegovom, šetnice putem djelatnika općine postavio masivnu betonsku barikadu kako slučajno ne bih mogao doći vozilom do svog terena. Istovremeno je na toj tzv. „šetnici“ sebi napravio kafić i trgovinu. To je tek jedna od mnogih smicalica kojima je posljednjih 16 godina opstruirao sve moje investicije u Baškoj Vodi, kazao je Žulj.

Vidjevši kako je riječ o falsifikatu sa zamjenom karata, Kruno Žulj je zatražio inspekcijski nadzor nad Prostornim planom općine Baška Voda, no nitko u Hrvatskoj to nije htio učiniti pa je putem nadležnih ureda u EU zatražio mišljenje o svemu i na teren su izašli stručnjaci Univerziteta Ljubljana (Fakultet za građevinarstvo i geodeziju) koji su utvrdili da je došlo do zamjena karata te da općinske vlasti nisu postupale u skladu sa zakonom! S Mišljenjem je upoznao sve nadležne no nije bilo odjeka. U malverzacijama s nezakonitom zamjenom karata, Josku Roščiću najviše je pomogla nekadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, Anka Mrak Taritaš, tvrdi Kruno Žulj koju je upozoravao na kršenje zakona, no uzalud. 

–              Njezino tadašnje ministarstvo nikada nije postupilo po zamolbi mog odvjetničkog tima i nikada nisu pribavili karte koje su bile na javnoj raspravi, a koje su u posjedu Upravnog odjela za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije, ispostave Makarska. Naime, Josko Roščić je Ministarstvu dostavio druge karte koje nemaju veze sa onima o kojima se javno raspravljalo čime je u zabludu doveo i Ministarstvo i nadležne službe. Za to kazneno djelo nikada nije kažnjen, informirao je medije Kruno Žulj.

Zanimljivo, sam Roščić koji je o Krunu Žulju govorio kao bespravnom graditelju i koji je javnosti prezentirao Žuljove projekte kao nekakve ilegalne građevinske zahvate u prostoru, je zapravo dokazani bespravni graditelj kojem je država srušila kuću koju je ilegalno izgradio! Osim Roščićča, država je srušila još dvije kuće koje su izgradila dvojica općinskih vijećnika s Roščićeve liste!

–              Svaki put kada bi mi Splitsko-dalmatinska županija, Ured za graditeljstvo i prostorno uređenje ili Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dali za pravo i donijeli pozitivno rješenje, Josko Roščić bi se žalio i tako više od 15 godina. Na njegovu žalost, prije nekoliko dana, dobio sam, pravomoćnu građevinsku dozvolu i uskoro kreće izgradnja luksuznog hotela kakvog Baška Voda, turistički biser Makarskog primorja i čitave Dalmacije zaslužuje. Zamislite, Josko Roščić se žalio čak i na ovu pravomoćnu građevinsku dozvolu što dovoljno govori o tome koliko daleko je spreman ići samo da Baška Voda ne dobije luksuzni hotel jer on nije dobio ono što je očekivao. Isto tako sam dobio građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade koja je po meni trebala biti poslovno stambene  namjene, no Josko Roščić je izvršio prenamjenu zemljišta u D1 zonu odnosno za javne vjerske namjene. To je ona ista zgrada koju sam mogao početi graditi još prije 15 godina da sam pristao Josku Roščiću prepustiti pola nekretnine vrijednosti 15-tak milijuna kuna, upoznao je nazočne s činjenicama Kruno Žulj.

Prema njegovim riječima, javna je tajna da nitko ništa u Baškoj Vodi ne može izgraditi bez da se „ispod stola“ ne dogovori sa načelnikom Roščićem. Njegovo poticanje na kazneno djelo davanja mita, Kruno Žulj prijavio je svima, od USKOK-a, DORH-a, policije pa sve do Ureda Predsjednika od Mesića, Josipovića pa sve do Kolinde Grabar Kitarović i Vlade RH. Nitko, tvrdi Žulj, nije reagirao, a šerif Josko Roščić već 26 godina bez prestanka  vlada općinom Baška Voda i terorizira sve one koji nisu spremni dati mito kako bi realizirali svoje projekte.

–              Odgovorno tvrdim da je u Baškoj Vodi na snazi organizirani kriminal na čelu sa Joskom Roščićem. Nitko se nije zapitao kako to da u Baškoj Vodi od 2001. godine nije realiziran niti jedan kapitalni objekt, niti jedna vrjednija privatna investicija? Kao što sam ranije rekao, opće poznato je da Josko Roščić odobrava projekte samo ako i on može na njima zaraditi, pa su neki spremni platiti mito od 100 tisuća eura samo da im općina izda sve potrebne suglasnosti kako bi dobili najobičniji priključak na struju!, zaključio je na kraju novinske konferencije Kruno Žulj.