Zadarski HSS protiv postojećeg modela javne nabave kakvu provodi Grad Zadar

Zadarski HSS-ovci oglasili su se priopćenjem u svezi javne nabave komunalne opreme u visini 1,4 milijuna kuna jer smatraju da je loš

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti: “Povodom najnovijeg procesa javne nabave komunalne opreme, čiji se najveći dio odnosi na nabavku novih klupa te popravke staklenih ploča na Trgu Petra Zoranića, Poljani Ivana Pavla II. i Pozdravu suncu, a u ukupnoj je vrijednosti od 1,4 milijuna kuna bez PDV-a, osjetili smo se dužnima ukazati na lošu praksu u očuvanju komunalnog reda, ali i kulturne baštine, od strane Grada Zadra.

Naime, Trg Petra Zoranića otvoren je 2013. godine, nakon višegodišnjih radova koji su započeli 2009. godine te su iznosili 9,5 milijuna kuna. Bivši gradonačelnik Vrančić tada je izjavio kako je taj dio grada rekonstrukcijom trga postao „efektivan poput Pozdrava suncu“, a što se tiče potrebe za popravcima, možemo reći bio u pravu. Odmah nakon otvaranja, lokalitet je postao problem. Staklene ploče nisu bile prikladne za prvobitnu zamisao pa su se maglile, delikventi su počeli ne samo uništavati ploče, već i krasti novce koje su turisti ubacivali između ploča, a 9,5 milijuna kuna nije bilo dovoljno za ugradnju nadzornih kamera pa je Grad to odlučio napravili naknadno. Također, loše planiranje dovelo je do stvaranja vlage u prostoru pod staklom, odnosno arheološkim iskopinama pa su se na tim spomenicima kulture i povijesne baštine počeli stvarati lišajevi koji ih uništavaju. Slična stvar događa se i na Poljani Ivana Pavla II., gdje nema nadzora, a u sklopu navedenog procesa javne nabave je i zamjena stakla na bunaru koje je napuklo. Pozdrav suncu je također priča koja se već dugo ponavlja. Odlično zamišljen projekt pokazao se kao „rupa bez dna“ što se tiče održivosti pod ovakvim uvjetima. Nebrojeni popravci kojima smo svjedočili proteklih godina dokaz su loše realizacije, a projekt je trebao postati potpuno neisplativ kako bi gradske vlasti uvidjele da je potrebno uvesti sekundarne aktivnosti koje bi osiguravale priljev novaca za održavanje.
                HSS Zadar pozdravlja sve komunalne investicije kojima je cilj poboljšanje kvalitete života građana i ljepote našeg grada, ali moramo ukazati na ogroman novac koji se troši radi nebrige vlasti o gradu. Svojom nebrigom pokazuju da u Zadru nešto mora biti uništeno da bi se očuvalo i pazilo, a neke stvari, poput povijesnih i kulturnih znamenitosti, jednom kad uništimo više nikada nećemo uspjeti vratiti!”, zaključuju priopćenje zadarski HSS-ovci za koje nismo znali da uopće više postoje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here