Hoće li DORH pokrenuti postupak protiv društva GOLEMI d.o.o. zbog malverzacija s državnim poljoprivrednim zemljištem?

Prije tri godine, Marijan Golem, vlasnik tvrtke Golemi d.o.o. koja se, između ostalog, bavi i građevinskim radovima, od države je zakupio 3,1 ha poljoprivrednog zemljišta u općini Sv. Filip i Jakov

Prema Ugovoru o koncesiji na državno poljoprivredno zemljište te sukladno Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Marijan Golem imao je određeni rok da zemljište privede svrsi odnosno da na površini koja je predmet koncesijskog ugovora  posadi pr. masline. Dapače, vrijedno poljoprivredno zemljište devastirao je i pretvorio u golemo odlagalište građevinskog otpada!

golem10 724x1024 - Hoće li DORH pokrenuti postupak protiv društva GOLEMI d.o.o. zbog malverzacija s državnim poljoprivrednim zemljištem?
golem4 1024x768 - Hoće li DORH pokrenuti postupak protiv društva GOLEMI d.o.o. zbog malverzacija s državnim poljoprivrednim zemljištem?

Umjesto maslinika, na tom zemljištu se nalaze tisuće tona građevinskog otpada, šute, kora od asfalta itd. Prema nekim procjenama građevinara koji inače muku muče gdje sa građevinskim otpadom i koji plaćaju nemale novce za deponiranje, na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države,a koju, očito nezakonito, trenutno koristi Marijan Golem, ostavljeno  je između 2 i 4 milijuna kuna vrijednosti deponiranog materijala.

golem1 1024x768 - Hoće li DORH pokrenuti postupak protiv društva GOLEMI d.o.o. zbog malverzacija s državnim poljoprivrednim zemljištem?

Nadalje, deponirajući takav otpad na državnom zemljištu, Golem je izbjegao plaćanje određenih poreza na izvršene radove, a ostvario je i dodatnu dobit na mljevenom materijalu s takvog ilegalnog deponija koje je ponovo vraćao na gradilišta. Nije samo problem u tome što Marijan Golem nije zemljište sukladno zakonu priveo svrsi već i u tome što svojim šleperima, bagerima smeta korisnicima susjednih parcela koji zbog silne prašine ne mogu obavljati posao iako su zemljište davno priveli svrsi.

golem5 1024x768 - Hoće li DORH pokrenuti postupak protiv društva GOLEMI d.o.o. zbog malverzacija s državnim poljoprivrednim zemljištem?

– Prije nego krenu bagerom, na zemljište dođe trideset šlepera natovarenih građevinskim otpadom. Kad to iskipaju, stiže bager koji sve to poravnava, a onda se sve pokrije tamnim slojem zemlje kako bi prikrili tragove devastiranja. U posljednjoj fazi, pikamerom iskopaju rupu u onom građevinskom otpadu i malo zemlje, te ubodu maslinu, sve kako bi uvjerili eventualne inspekcije kako je sve po zakonu, priča nam jedan mještanin Sv. Filipa i Jakova koji par stotina metara dalje ima svoj komad zemlje. Da stvar bude gora, obzirom na konfiguraciju zakupljenog terena, u dijelovima postoji određeni pad kojeg je Golem sa svojim odlaganjem otpada uspio izjednačiti i sveukupno podignuti razinu parcele koja je sada vidno viša od susjednih parcela.

golem3 1024x768 - Hoće li DORH pokrenuti postupak protiv društva GOLEMI d.o.o. zbog malverzacija s državnim poljoprivrednim zemljištem?

Marijan Golem ne mora strahovati od inspekcija. Više puta je zbog ovoga, kako doznajemo, prijavljivan i samoj općini Sv. Filip i Jakov i policiji i Ministarstvu poljoprivrede, no do danas nisu uslijedile reakcije.
Prema najnovijim informacijama, o svemu je konačno obaviješteno Državno odvjetništvo RH koje je također sudjelovalo u davanju koncesije Marijanu Golemu te se očekuje njihova brza reakcija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here