Ivan Šimić, vijećnik Živog zida, u tajnoj koaliciji s makarskim HDZ-om?!

Istraživački novinar portala dnevno.hr, Marin Vlahović razotkrio je spregu između Ivana Šimića, vijećnika Živog izda u makarskom Gradskom vijeću i lokalnog HDZ-a

Prema pisanju Marina Vlahovića, Ivan Šimić je prikriveni pomagač lokalnog HDZ-a koji samo deklarativno napada tu stranku. U nastavku donosimo dio teksta koji se odnosi na Ivana Šimića.

Afera „bager“, koja u kontekstu kaznene i političke odgovornosti, nema direktne veze s Živim zidom, otkrila nam je drugu stranu priče. Podsjetimo, Miroslav Brkan zvani Kišo, inače otac HDZ-ovog gradonačelnika Makarske, Jure Brkana, pao je prilikom pokušaja prodaje ukradenog bagera i drugih strojeva. Umjesto da završi u pritvoru, Brkan stariji, otišao je u svoju drugu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, gdje se vjerojatno bavi skrivanjem tragova te izglađivanjem odnosa s pripadnicima podzemlja, koje je drukao medijima. Snimke potpuno razotkrivaju ovog švercera koji laže da je sam otišao na policiju.

To je učinio, tek nakon susreta s temeljnom policijom u Velikoj Gorici, koja je na mjesto sastanka, došla na dojavu novinara i  svjedoka. S obzirom da je gradonačelnik Makarske, Jure Brkan, javno stao u obranu svog oca, o čijim poslovima desetljećima pričaju cijeli Kupres i Makarska, slučaj „bager“, prerastao je u prvorazredni politički skandal. Predsjednik HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković, i dalje o svemu šuti, čime de facto daje otvorenu podršku Brkanima.

Dvostruka igra vijećnika Ivana Šimića

Ali vratimo se na Pernara i Živi zid. Razgovarali smo s većim brojem poznavatelja makarske političke scene. Neki su nas, za daljnje informacije, uputili na Ivana Šimića, gradskog vijećnika iz Živog zida. Imali su tako informaciju kako je Šimić dobio sudski proces protiv bivših poslodavaca Jure Brkana, te da je iz sudskog zapisnika vidljivo, kako je budući gradonačelnik lagao na sudu. To nam je kazao i sam Šimić, koji nam je prvotno obećao e-mailom poslati dijelove sudskog zapisnika. Pitali smo ga i za slučaj premlaćivanja branitelja Damira Beroša.

U razgovoru preko telefona, Šimić je potvrdio sve naše navode, ali i pokušao relativizirati odgovornost gradonačelnika. Štoviše, trudio se izazvati nekakvu empatiju, jer Jure tobože ima veliku nesreću, zato što mu je Kišo otac. Poslije toga, prestao se javljati na mobitel, i nije nam poslao tražene dokumente. Prilikom spomenutog telefonskog razgovora, govorio je i o tokovima, nekakvog izvlačenju novca. Ostavio je dojam čovjeka koji se bori sa samim sobom, kao netko tko želi ispasti moralan i hrabar, ali za tako nešto nema prave hrabrosti. Deklarativno će napadati HDZ, ali neće biti precizan u optužbama, iako za to posjeduje dovoljno materijala.

Druga strana priče o odnosu Živog zida prema novinarima

U svakom slučaju, dao nam je dovoljno argumenata da ga razotkrijemo kao prikrivenog pomagača lokalnog HDZ-a. Kasnije je osporio da posluje s gradskim grobljima, no nije komentirao dobivanje štanda na plaži, a zanima nas i tko mu je dodijelio koncesiju za solanu. Šimić na društvenim mrežama piskara o borbi za interese grada Makarske i tvrdi da se ne želi pridružiti hajci protiv gradonačelnika. No hajke nema, niti se drugi mediji usuđuju previše čačkati o tome što se uistinu događa u ovome gradu, i kako lokalni HDZ-ovci, vedre i oblače po Dalmaciji.

Prema Šimiću, sve to treba zataškati radi nekog većeg dobra, valjda dobrosusjedskih odnosa i boljih poslovnih rezultata. Uglavnom, mogli smo zbog ovog oderati Živi zid i predstaviti ih, preko primjera Ivana Šimića, kao lažnu oporbu, koja je spremna sudjelovati i u zataškavanju kriminala iz redova HDZ-a. Ipak, kako se ispostavilo da je Ivan Pernar, sasvim neočekivano, pristojan i otvoren sugovornik, odlučili smo informirati čelništvo o ponašanju njihovog vijećnika. Uslijedio je pokušaj urazumljivanja Ivana Šimića. Pernar je mogao relativizirati slučaj i stati na stranu svog vijećnika. Neću reći da je stao na stranu novinara, ali se svakako našao na strani istine. Nažalost, zbog nekih svojih interesa, Šimić je izgleda odbio i samog Pernara. I što sad? Ako ga pritisnu iz stranke, da prestane voditi dvostruku politiku u Makarskoj, Šimić bi mogao napustiti Živi zid, a neupućeni novinari bi odmah napisali, kako se Živi zid raspada, jer ga napuštaju članovi koji su razočarani ponašanjem šefova stranke.

Takav bezobrazluk i neposlušnost, nezamisliv je u HDZ-u gdje vlada diktatura partije, ali nama se čini da bi Šimić definitivno bolje funkcionirao u njihovim redovima. Što se tiče odnosa Živog zida i novinara, ova epizoda, dobra je pouka svim kolegama. Živi zid nisu samo statusi na društvenim mrežama. Živi zid su i živi ljudi, s kojima se itekako može, i ima o čemu razgovarati.

8 KOMENTARI

  1. Još jedan u nizu UHLJEBA.Edi izmet od ovih ljepih krava za drugi nisi Ivane Šimiću.
    Doće te glave Drkani-narkomani,lopovi,svodnici samo im drži fotelju da se nagrabe i ti skupa sa njima.
    Srami se spodobo…..

  2. Judi moji da niste pobrkali, imamo u Hrvatskoj dva Ivana Šimića, čije je ime makarski Ivan Šimić, dok je bio sa AMD istakaao daa je njegovo ime ispisano na na spomen ploči osnivača HDZ.a, dok se pravi osnivać, nije javio sa željom da upozna svog dvojnika. To što brano Brkane, nije bez razloga, koliko soli može stati u jedan bager pa preko granice. Što jest fotogeničan je.

  3. uvik san govorila da je makarska ipak dobar grad. evo nekoliko dana stoji ovaj tekst a samo dva tri pljuvatora. izgleda da je novinar promašija temu! živija moj lipi grad!

  4. makarska je dotakla dno dna.iako sam se tu rodio ne osijećam ništa za ovaj prodani grad.uništili su ga isključivo fetivi makarani koji su najveći šljam ovog grada.srzići,puharići,glavičići ,vidaci itd.prodali su ga za veliki novac lelasima,brkanima ,kotarcima,rosama,ožić bebecima i drugim raznoraznim lopovima koji su ga do temelja uništili.da pravna država funkcionira a nije svi bi navedeni već bili po dugogodišnjim zatvorskim kaznama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here