Zašto Mišo Krstičević skriva nalaze revizije?

U Gradu Pločama u tijeku su turbulentni politički tjedni. Na 13. sjednici Gradskog vijeća, pozicija nije uspjela održati kvorum, pa je sjednica morala biti prekinuta, a prije samog prekida odvijala se rasprava koja je otkrila pravne epiloge sukoba gradske vlasti koju predvode SDP i gradonačelnik Mišo Krstičević i oporbena koalicija na čelu s HDZ-om

Lokalni sukobi i medijski istupi iz prve polovice ove godine bili su posljedica smjena ravnatelja izabranih za vrijeme HDZ-ovog gradonačelnika Krešimira Vejića i optužbi nove gradske uprave o lošem radu, netransparentnom i nezakonitom trošenju gradskih novaca u prethodnom mandatu. HDZ i njegovi partneri HSLS i HSU su, s druge strane tvrdili, da su smjene nezakonite, a optužbe neistinite, pri tome ističući da u „njihovo vrijeme“ nijedan ravnatelj nije smijenjen već su novi ravnatelji izabrani na javnim natječajima istekom mandata, piše Dubrovački dnevnik.

Dalje od očiju javnosti, odvijala se i još uvijek traje pravna bitka nekih od smijenjenih ravnatelja. Tako je još u srpnju 2018. godine Upravni sud u Splitu odlučio u korist bivše (a možda i sadašnje) ravnateljice Dječjeg vrtića Ploče Sande Zekaj te poništio njezino razrješenje. Stoga je Gradsko vijeće stavilo na posljednju sjednicu ponovo prijedlog o razrješenju Sande Zekaj, iz čega proizlazi da je još uvijek ona ravnateljica, a ne Ljiljana Bogunović, izabrana od strane nove gradske koalicije. Bit će zanimljivo saznati kakve su sve pravne posljedice ovog slijeda, s obzirom na niz važnih odluka od zapošljavanja do investicija i upisa koje je provodila ravnateljica koja to uopće nije. Iznova planirana smjena se ipak nije dogodila, jer je sjednica prekinuta upravo prije ove točke dnevnog reda.

vejic33 - Zašto Mišo Krstičević skriva nalaze revizije?
Krešo Vejić

No, to nije sve. Proteklih dana Grad Ploče je primio i rješenje Povjerenice za informiranje kojim se usvaja žalba predsjednika Kluba vijećnika HDZ-HSLS Krešimira Vejića i nalaže Gradu Pločama objava analize poslovanja ili, po nekima, revizije poslovanja Grada i gradskih ustanova i društava, a koju je SDP-ov gradonačelnik Krstičević naručio prošle godine. Ovaj dokument, kojeg još nitko nije vidio, bio je povod za „najžešći“ sukob vlasti i oporbe u Pločama koji je trajao mjesecima. Oporba je, naime, uporno tražila dokument, a gradonačelnik je i na sjednicama Gradskog vijeća i u medijima isticao loše poslovanje, neodgovornost, primjenu pogrešnih računovodstvenih politika, prikazivanje lažne dobiti Komunalnog društva, opisujući stanje katastrofalnim. Ipak, cjeloviti dokument nitko nije vidio, a naručeni revizor BDO Croatia i gradske vlasti u Pločama zajedničkim snagama su se pozivali na zakonska ograničenja i međunarodne standarde koje, po njima, priječe objavu izvješća,

Povjerenica za informiranje, očito, misli drukčije. U svom objašnjenju na šest stranica istaknula je kako je Grad Ploče prekršio Ustav, Zakon o informiranju, čak i Zakon o reviziji te bukvalno „ismijala“ pozivanje na profesionalnu i poslovnu tajnu od strane revizora i Grada Ploča. Profesionalna tajna nastaje u slučajevima, kako stoji u rješenju, u kojima sudjeluju odvjetnici, svećenici ili liječnici, dok poslovna tajna u slučaju javnih dokumenata može postojati samo ako je takvom službenom kvalificirana, što se ovdje nije dogodilo. Pozivanje na tajnost po Međunarodnom revizorskom standardu 4400 ocijenila je, pak, besmislenim.

zulj - Zašto Mišo Krstičević skriva nalaze revizije?
Ivica Žulj

Ono što u ovom rješenju sigurno najviše „boli“ gradonačelnika i njegove suradnike, s obzirom na medijske istupe u javnosti, jesu dijelovi rješenja koji upozoravaju na netransparentnost, loše upravljanje, negativan utjecaj na demokraciju i slobodu, pa čak i moguće korupcije koje su, također, razlog skrivanja. U svakom slučaju, ova vrsta dokumenta plaćenog javnim sredstvima se proaktivno treba objaviti na web stranicama, a ne uskraćivati i nakon opetovanog zahtjeva vijećnika. Osobito zato što su rezultati dokumenta kojeg javnost nije vidjela korišteni za pojedine smjene, pa tako i u Odluci o izvanrednom otkazu direktoru Komunalnog održavanja Ivici Žulju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here